Kiinalainen Zijin Mining Group ostaa kanadalaisen kullantuottajan Continental Goldin miljardilla dollarilla. Kiinalaisyhtiöllä on yhteyksiä Kiinan valtioon. Financial Timesin mukaan kullantuotanto konsolidoituu vauhdilla. Viimeisen vuoden aikana on tehty kaksi megaluokan kauppaa.

Zijin teki tarjouksen Toronton pörssiin listatun Continentalin osakkeiden lunastamisesta. Newmont Mining, joka omistaa viidenneksen Continentalista, on hyväksynyt tarjouksen, kertoo BBC. Continentalin osakekurssi nousi perjantaina 10 prosenttia Toronton pörssin aamukaupankäynnissä.

Analyytikot ovat odottaneet uusia yritysjärjestelyjä kultasektorilla sen jälkeen, kun Barrick Gold osti Randgold Resources –yhtiön kuudella miljardilla dollarilla viime vuonna, ja Newmont Mining hotkaisi GoldCorpin kymmenen miljardin dollarin kauppasummalla tammikuussa 2019, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Nyt tehty kauppa on viimeisin Zijinin useamman vuoden yritysostojen putkessa. Sijoittajat ovat jo pitkään ennustaneet, että kiinalaiset kaivosyhtiöt lähtevät mukaan kultasektorin yritysjärjestelyihin – ottaen huomion kullan stratetegisen merkityksen Pekingille. Kullan hinta on noussut kuluneen vuoden aikana 14 prosenttia.

Continental kehittää Buriticàn kaivosta Kolumbiassa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ja rikkaimmista kultaesiintymistä. Kaivoksen tuotannon pitäisi alkaa ensi vuonna. Kaivoksen arvioidaan tuottavan jopa 300.000 unssia kultaa vuodessa. Vertailun vuoksi, Agnico Eaglen omistama Kittilän kultakaivos tuotti viime vuonna 199.979 unssia kultaa.

 

Kuva 1. Continental Gold kehittää Buriticán kaivosta Kolumbiassa. (kuva: Continental Gold)

Aiemmin tänä vuonna Zijin osti Nevsun Resources –yhtiön 1,4 miljardilla dollarilla.  Yhtiö on investoinut myös Kamoan suureen kuparihankkeeseen Kongossa. Kamoan kohdetta kehittää Ivanhoe Mines. Zijinillä on myös 47,5 prosentin osuus Porgeran kultakaivoksesta Papua-Uusi-Guineassa.  Viime kuukausina kiinalaisyhtiö on yhdistetty myös Zambiassa sijaitsevaan Lumwanan kuparikaivokseen, josta Barrick Gold haluaa luopua.

Lähteet: 

  • China’s Zijin agrees to buy Canadian gold miner for $1bn. Financial Times, 2 Dec 2019.
  • China miner offers $1bn for Canadian gold firm. BBC, 2 Dec 2019.
  • Goldcorp shareholders approve Newmont’s $10 billion takeover offer. Reuters, 4 April 2019.
  • Barrick and Randgold Combine to Create Industry-Leading Gold Investment Vehicle. Barrick, 24 Septempber 2018.
  • Kittilä mine. Agnico Eagle.

Lisää aiheesta:

Epävarmuus nostaa kullan hintaa

Kulta