Kaikkien jalometallien hinnat sukelsivat perjantaina 20.3. ja uudelleen maanantaina 23.3. sijoittajien muuttaessa sijoituksiaan hyvällä kurssilla käteiseksi, uutisoi MetalMiner.

Varsinkin kulta on ollut oman menestyksensä vanki.  Kullan hinta on noussut vahvasti vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä sijoittajien seuratessa huolestuneena talouden ahdinkoa. Pidemmät sijoitukset kultaan näyttivät pitkään jatkuneen nousun ansiosta kunnon tuottoja, joten kun sijoittajille tuli paineita osakekurssien pudotusta, alkoivat sijoittajat kotiuttamaan voittojaan jalometalleista, analysoi MetalMiner artikkelissaan.

 

Kuva 1. Kullan hinta on sukeltanut voimakkaasti viime päivinä. (Lähde: MetalMiner/Heraeus Group)

Kullan hinta putosi viime viikolla 9 prosenttia, mikä tarkoittaa huonointa viikkoa kullalle sitten vuoden 1983, kertoo Financial Times.

 

Platina ja hopea kovassa myllytyksessä

Myös platina ja hopea ovat saaneet kylmää kyytiä. Platinan hinta putosi maanantaina 26 prosenttia, hopean hinnasta katosi 12 prosenttia maanantain kaupankäynnissä.

 

Kuva 2. Myös platina on laskenut rajusti. (Lähde: MetalMiner/Heraeus Group)

 

Platinan ja hopean tilannetta vaikeuttaa myös se, että molemmat metallit ovat hyvin riippuvaisia teollisuuden kysynnästä, muistuttaa MetalMiner. Platinaa käytetään autojen katalysaattoreissa ja hopeaa elektroniikassa.

Koronaviruksen iskiessä voimalla teolliseen tuotantoon tehtaiden sulkemisen ja toimitusketjujen häiriöiden muodossa on molempien metallien lyhyen tähtäimen näkymät heikot, arvioi MetalMiner.

 

Kuva 3. Palladiumin ja hopean lyhyen tähtäimen näkymät ovat koronaviruksen ja teollisuuden häriöiden takia heikot. (Lähde: MetalMiner/Heraeus Group)

 

Lähteet:

  • Precious metal prices, including gold, in free fall. MetalMiner, 17 March 2020.
  • Gold and platinum dive as investors dump liquid assets. Financial Times, 16 March 2020.

 

Lisää aiheesta: 

 

Palladiumin kova meno jatkuu vuonna 2020

 

Palladium pudotti kullan hopeasijalle

 

Autojen katalysaattoreiden varkaudet rajussa kasvussa Lontoossa palladiumin ja rhodiumin hinnannousun myötä

 

PLATINARYHMÄN METALLIT

 

Kulta