Pörsseissä kultaan sijoitetut varat vähentyivät viime vuonna yhdeksällä miljardilla dollarilla, kun fyysiseen kultaan sijoittavat ESG-rahastot myivät kultaansa. Swift Headline arvioi, että tämä saattaa indikoida sijoittajien kullanhimon merkittävää vähentymistä vuonna 2022. Koronapandemian vauhdittamana kullan hinta nousi elokuussa 2020 ennätyslukemiin yli 2 000 dollariin unssilta. Analyytikkojen yleinen näkemys näyttää olevan, että noihin hintoihin ei ainakaan tänä vuonna palata. Ukrainan ja Kazakstanin tilanteiden kärjistyminen saattaa kuitenkin palauttaa kullan roolia sijoittajien turvasatamana jo tänä vuonna.

Viime vuonna nähty kehitys on merkittävä, sillä kyseessä on suurin pako kullan ETF-rahastoista sitten vuoden 2013, muistuttaa Swift Headline artikkelissaan. Analyytikot varoittavat nyt, että kultamarkkinoille on luvassa merkittävää vastatuulta inflaatiopaineiden nostaessa korkoja ja dollarin vahvistuessa.

Monet tekijät, jotka yleensä tukevat dollarin kurssia, kuten tiukempi keskuspankin politiikka, pienemmät julkiset kannusteet ja nousevat reaalikorot, ovat yleensä kullan kannalta negatiivisia, arvioi UBS Global Wealth Managementin asiantuntija Swift Headlinen artikkelissa.

UBS uskoo kullan hinnan putoavan 1 650 dollariin unssilta tänä vuonna.

Kullan ETF-rahastot kertovat sijoittajien tunnelmista

ETF-rahastoihin, joiden vakuutena on fyysistä kultaa, on sijoitettu 209 miljardia dollaria. Näistä rahastoista on tullut keskeinen barometri sijoittajien näkemyksistä kullan suhteen, kertoo Swift Headline.

JPMorganin mukaan luvassa on kullalle haastava vuosi, kun keskuspankit muuttavat linjaansa. He ennakoivat kullan hinnan laskevan tasaisesti päätyen 1 520 dollarin keskihintaan unssilta vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, kertoo Swift Headline.

Huippuhinta saavutettiin elokuussa 2020

Kullan hinta nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin 2 067 dollaria unssilta elokuussa 2020. Yli kahdentuhannen dollarin hintaraja osoittautui lyhytikäiseksi ja kullan markkinat päätyivät vuoden 2021 lopussa 1 806 dollarin tasolle, jossa on pudotusta huippuhinnoista 12,6 prosenttia.

Kuva 1. Kullan hinta lähti vahvaan nousuun, kun korona-pandemia alkoi keväällä 2020. (lähde. Visual Capitalist, 27.5.2020)

Asiantuntijat uskovat, että paineet myydä kultaa jatkuvat, mitkä johtaa myynteihin ETF-rahastoista arviolta 300 tonnia tänä vuonna ja vielä 100 tonnia lisää vuonna 2023. Tätä taustaa vasten Citi ennustaa, että kullan hinta tulee putoamaan tänä vuonna keskimäärin 1 685 dollariin unssilta ja vielä 1 500 dollariin vuonna 2023.

Citin globaalien hyödykemarkkinoiden tutkimusyksikön vetäjä Ed Morse kertoo ymmärtävänsä väitteet, että valtioiden paisuneet alijäämät sekä valtava kasvu julkisessa ja yksityisessä velassa tukisi kullan hintaa. Mutta Citi on antaa vain 30 prosentin todennäköisyyden sille, että markkina lähtisi uuteen nousuun, joka nostaisi kullan hinnan tänä vuonna takaisin yli 2000 dollarin ennätystasolle.

Kulta liikkui vilkkaimmin Yhdysvalloissa

Eniten kultaa päätyi myyntiin viime vuonna Yhdysvalloissa, jossa kullan ETF-rahastot myivät yli 200 tonnia kultaa, arvoltaan reilut 10 miljardia dollaria, kertoo Swift Headline artikkelissaan.

Vastaavasti UK-markkinoilla myyntiin päätyi 28,5 tonnia, arvoltaan 1,5 miljardia dollaria. Aasian markkinoilla Kiinassa myyntiin päätyi 14,8 tonnia, arvoltaan 786,5 miljoonaa dollaria.

State Street, joka hallinnoi maailman suurinta kullan ETF-rahastoa SPDR Gold Trustia (GLD), uskoo kullan kääntyvän takaisiin nousuun vuonna 2022. Taustalla on kullan vahva kysyntä koruihin sekä teollisuuden ja teknologian tarpeisiin Kiinassa ja Intiassa.

Mutta tilanteet voivat muuttua: geopoliittisen tilanteen kiristyminen Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, tai väkivallan lisääntyminen Ukrainassa tai Kazakstanissa voi tehdä kullasta taas turvasataman, arvioi Swift Headlinen haastattelema James Steel, joka on HSBC:n veteraanianalyytikko jalometalleissa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 11.1.2022)

Lähteet:

  • Gold Struggles To Attract Investors As Interest Rates Rise. Swift Headline, 9 Jan 2022.
  • Gold price breaks past $2,000. Mining.com, 4 August 2020.
  • Gold poised for fifth weekly gain as virus cases surge. Reuters, 10 July 2020.

Lisää aiheesta:

Kullalla jo viides nousuviikko koronatapausten lisääntyessä Yhdysvalloissa

 

Kulta rikkoi maagisen 2 000 dollarin rajan