Tapahtumien kulku Wuhanissa on kuin suoraan Remeksen kirjasta. Kiina taistelee kaikin keinoin saadakseen koronaviruksen hallintaan: Wuhanissa ollaan jo niin pitkällä, että hotelleja ja takseja otetaan viranomaisten hallintaan kriisitilanteen takia. Nykyään erilaiset digi- ja kyberuhkat korostuvat skenaarioissa, mutta koronavirus on hyvä muistutus siitä, että virukset voivat yllättää muuallakin. Suomalaiset teknologiayritykset ovat vuosia harjoitelleet kuviteltuja tilanteita, joissa tuotanto pitää siirtää nopeasti maasta toiseen. Joudutaanko jatkuvuudenhallinnan suunnitelmia ottamaan käyttöön, jos koronavirusepidemia pitkittyy ja laajenee?

Kiina viranomaiset ovat aloittaneet yksityisten sairaaloiden, hotellien, asuntojen, autojen ja jopa hengityssuojainten haltuunoton hätätilan takia, kertoo Financial Times. Koko ajan kasvava koronaviruspotilaiden määrä ylittää rajusti paikallishallinnon omien laitosten kapasiteetin.

Nämä toimenpiteet, erityisesti sairaaloiden haltuunotot, ovat jättäneet muita hengenvaarallisesti sairaita potilaita ilman heille kriittistä hoitoa. Potilaiden omaiset varoittavat inhimillisestä katastrofista, kun muut potilaat jäävät hoitamatta koronaviruspotilaiden viedessä kaiken huomion.

Terveydenhuollon järjestelmä romahtanut Wuhanissa

Koronavirusepidemian keskipisteessä olevassa Wuhanissa paikallisviranomaiset ovat ottaneet haltuun toimistoja, opiskelija-asuntoloita ja sairaaloita pystyäkseen tarjoamaan lisää vuodepaikkoja koronaviruspotilaille, uutisoi Financial Times.

Erään Financial Timesin haastatteleman kaupungin asukkaan mukaan Wuhanin terveydenhuollon järjestelmä on epidemian seurauksena romahtanut. Hallinto on käytännössä unohtanut muut sairaudet. Asukkaan syöpää sairastava anoppi oli joutunut luovuttamaan sairaalapaikkansa koronavirusta sairastaville.

Koranavirus on pysäyttänyt maailman toiseksi suurimman kansantalouden sen jälkeen, kun viranomaiset sulkivat Wuhanin, ja määräsivät tehtaat ja muut yritykset sulkemaan ovensa eri puolilla Kiinaa.

Tuotanto on saatava uudelleen käyntiin

Kiina on tilanteessa, jossa sen on saatava tuotanto uudelleen käyntiin. Uhkana on, että maasta loppuu lyhyellä aikavälillä lääkinnälliset tarvikkeet, ja pidemmällä aikavälillä muutkin päivittäisen elämän kannalta välttämättömät  tuotteet. Ihmiset on saatava takaisin töihin silläkin uhalla, että ihmisten palaaminen työpaikoilleen lisää koronaviruksen leviämisen riskiä.

Kiinan viranomaiset ovat tiedottaneet, että 1 761 sairaalatyöntekijää oli saanut koronavirustartunnan tiistaihin mennessä. BBC:n mukaan kuusi on kuollut. Lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät Kiinassa riskialtista työtä, sillä suojavarusteita ei ole riittävästi. (Iltalehti, 14.2.2020)

Lupa hotellien haltuunottoon

Kiinan hallitus ilmoitti helmikuun 10. päivänä, että kaupungeilla ja piirikunnilla on oikeus ottaa hotelleja haltuun, jotta terveydenhuollon henkilökunnalle voidaan tarjota yöpymispaikkoja, kertoo Financial Times.

Wuhanissa hotelleja piti ottaa viranomaisten hallintaan, jotta koronaviruspotilaita saatiin karanteeniin. Samoin takseja otettiin haltuun hoitamaan lääkintähenkilökunnan kuljetuksia osana hätätilaa. Myös lääkinnällisiä tarvikkeita, kuten hengitysmaskeja, on otettu viranomaisten haltuun.

Noin 10% maailman väestöstä karanteenissa koronaviruksen takia

Helsingin Sanomien uutisen mukaan noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä jonkinasteisessa karanteenissa uudenlaisen koronaviruksen takia.

The New York Times kertoo, että noin 760 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu ympäri Kiinaa. Rajoitukset koskevat noin puolta maan asukkaista.

Kuka huoltaa hissit, jos virus kaataa huoltomiehet?

Kesällä 2019 julkaistun ”Tekoäly ja teknologiateollisuus: jatkuvuudenhallintaa ja huoltovarmuutta tekoälyn avulla” –selvityksen haastatteluissa kartoitettiin teknologiayritysten näkemyksiä siitä, miten tekoäly ja digitalisaatio voisivat auttaa, kun ”tilanne on päällä” (ks. kuva 1 alla).

Koronaviruksen kaltaista tilannetta ei kukaan viime vuoden kevään haastatteluissa osannut ennakoida ainakaan haastatteluissa. Vuosituhannen alun SARS-epidemian jälkeen tällainenkin vaihtoehto on varmasti ollut riskianalyyseissä mukana.

 

Kuva 1. Tekoäly ja huoltovarmuus -selvityksessä analysoitiin tekoälyn roolia häiriötilanteiden eri vaiheissa. (Lähde: HVK 2019)

Virtuaalitodellisuus apuun huoltotoiminnoissa

Yksi haastatteluissa esiin nousseista skenaarioista oli yhteiskunnan vakava häiriötilanne, jossa  yritysten normaalit resurssit (esim. alla 30-vuotiaat miehet) eivät olisi käytössä. Koronaviruksen tapauksessa skenaario on vielä rajumpi, koska virus ei valikoi kohdettaan, vaan iskee kaikkiin ihmisryhmiin. Tällaisessa tilanteessa erilaisten koneiden ja laitteiden huoltotoimintaa voidaan joutua tekemään tavanomaista heikommilla resursseilla.

Yritysten mukaan virtuaalisen ja laajennetun todellisuuden ratkaisuilla laitteet pystytään pitämään toimintakunnossa, vaikka huoltohenkilöstön kokemus tai osaaminen ei ole normaalilla tasolla. Virtuaalitodellisuuden avulla voidaan huoltomiehelle näyttää esim. eri väreillä koneen kohdat, jotka ovat vikaantumassa/vikaantuneet.

Toinen yritysten esille nostama esimerkki oli kapasiteetin ja huoltotoimenpiteiden allokointi ja priorisointi analytiikan avulla poikkeustilanteessa.

Tuotannon siirtäminen toiseen maahan

Eräät suomalaiset teknologiayritykset ovat harjoitelleet tilanteita, joissa tuotantoa olisi jostain syystä siirrettävä nopeasti Kiinasta Suomeen. Koronaviruksen myötä nämä jatkuvuudenhallinnan harjoitukset ovat nyt varmasti ajankohtaisempia kuin ehkä koskaan aiemmin.

Haastatteluissa yritykset kertoivat, että tilat, koneet ja laitteet, ja jopa henkilöstö löydetään suhteellisen nopeasti. Suurin haaste on tehtaiden käyttämien laajojen alihankintaverkostojen siirtäminen maasta toiseen. Verkostot ovat vahvasti paikallisia ja niiden rakentaminen uudelleen toiseen maahan vie aikaa. Harjoittelun avulla tähänkin haasteeseen on varmasti pystytty paremmin varautumaan.

Aika näyttää, joudutaanko näitä suunnitelmia toteuttamaan käytännössäkin. Paljon riippuu siitä, kuinka laajalle koronavirusepidemia leviää ja kuinka pitkään epidemia kestää. Tämän päivän uutisissa kerrottiin koronavirus-havainnoista mm. Vietnamissa ja Japanissa.

Lähteet:

  • China seizes hotels, hospitals and cars to fight coronavirus. Financial Times, 12 Feb 2020.
  • Päivä 46: Koronavirus tappanut Kiinassa lähes 1400 ihmistä – lääkärit ja sairaanhoitajat vaarassa huonojen varusteiden takia. Iltalehti, 14.2.2020.
  • Coronavirus: New China figures highlight toll on medical staff. BBC, 14 Feb 2020.
  • Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia. HS, 16.2.2020.
  • To Tame Coronavirus, Mao-Style Social Control Blankes China. The New York Times, 15 Feb 2020.

Lisää aiheesta:

 

Kiinan harvinaisten maametallien tuotantokapasiteetista käytössä vain 20% yritysten kärsiessä logistiikka- ja työvoimaongelmista

Koronavirus testaa teknologia-alan toimitusketjujen resilienssin

Kiinan koboltti- ja litium-markkinoilla hiljaista koronaviruksen viivästyttäessä tuotannon uudellenkäynnistystä juhlapyhien jälkeen