Yleistä kromista

Kromia (Cr) käytetään laajasti erilaisissa metalleissa ja kemikaaleissa. Yhdysvallat pitää kromia yhtenä maalle tärkeimmistä ja strategisimmista materiaaleista. Kromin käyttö raudassa, teräksessä ja muissa yhdisteissä tekee materiaalista vahvempaa ja estää korroosiota ja hapettumista. (USGS)

Käyttökohteet

Ruostumattoman teräksen ja erilaisten seosten tuotanto ovat kromin kaksi tärkeintä käyttökohdetta. Muita käyttökohteita ovat metallien pinnoitteet, väriaineet ja katalyytit. (USGS)

Esiintymät ja tuotanto

Kiinalainen Jinan Corporation operoi ferrokromisulattoa  Zimbabvessa. Yhtiö aikoo ottaa käyttöön kuudennen sulatusuunin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä, kertoi markkinatutkimuslaitos Roskill. Uusi sulatusuuni tuottaa vähähiilistä ferrokromia. Runsashiilisen ferrokromin vienti Zimbabwesta Kiinaan kasvoi vuoden 2019 toisella neljänneksellä 40k tonniin ja sen uskotaan pysyvän samalla tasolla myös vuoden kolmannella neljänneksellä.

Ferrokromi on metalliseos, joka sisältää pääasiassa rautaa ja kromia metallisessa muodossa. Kromipitoisuus voi olla esimerkiksi 40 – 70 % riippuen malmin kromipitoisuudesta. Epäpuhtauksina ferrokromissa on esimerkiksi hiiltä, piitä ja fosforia. Ferrokromin tyypillinen käyttökohde on ruostumattoman teräksen raaka-aineena. (lähde: Wikipedia)

Suomessa ferrokromia tuottaa Outokumpu Oyj:n tehdas Torniossa. Outokummun Ferrochrome-toimintaan kuuluvat Kemin kaivos ja Tornion tehdasalueella sijaitseva ferrokromisulattamo. Tuotetusta ferrokromista suurin osa käytetään yhtiön omilla tehtailla ja noin neljännes tuotannosta myydään yhtiön ulkopuolisille asiakkaille.  Vuosina 2017-2020 Outokumpu investoi 250 miljoonaa euroa Kemin kaivoksen laajentamiseen kilometrin syvyyteen. Investoinnin tavoitteena on varmistaa kromin jatkuva saatavuus tuleviksi vuosikymmeniksi. Outokummun ferrokromituotanto on noin 5% koko maailman kapasiteetista. (lähde: Sijoitustieto, 25.7.2019)

 

Kuva 1.  Kromia löytyy myös Suomesta (HS, helmikuu 2018) 

Uutisia kromista

  • Chromium: Jinan Corporation expanding operations in Zimbabve. Roskill, 14 October 2019.
  • Outokumpu – Teräsyhtiö tarjoaa sijoittajalle riskejä ja mahdollisuuksia. Sijoitustieto, 25.7.2019.

Lisätietoa kromista

 

LATAA KRIITTISET METALLIT JA HUOLTOVARMUUS -RAPORTTI TÄÄLTÄ!