Litiumin, koboltin ja nikkelin saatavuudessa tulee haasteita 2020-luvun puolivälissä, jos akkujen kysyntä kasvaa nykyisellä vauhdilla sähköautojen ja muiden akkukäyttöisten laitteiden yleistyessä, ennustaa konsulttiyritys Wood Mackenzie tuoreessa raportissaan.

Tuore konsulttiraportti kertoo, että sähkö- ja hybridiautojen myynti kasvoi vuonna 2018 reilut 24 prosenttia.  Ja vaikka ”itselataavien” hybridien kasvuprosentti oli pienempi kuin täyssähköautojen ja ladattavien hybridien, on niiden osuus sähkö- ja hybridiautojen kokonaismarkkinasta yli 60 prosenttia. Eli ei kannata naureskella itselataaville, vaikka niitä ei latauspisteillä piuhan päässä nähdäkään. Akkumarkkinoiden kannalta itselataavat ovat tärkeä segmentti, vaikka akkupaketit ovat selkeästi pienempiä kuin sähköautoissa ja ladattavissa hybrideissä.

Kuva 1. Toyota käyttää ilmaisua täyshybridi korostaakseen polttomoottorin, sähkömoottorin ja akkujen saumatonta yhteistyötä. Toyota-täyshybridit ovat itselaatavia. (kuva: Toyota)

Trendinä on, että akustojen koko kasvaa keskipitkällä aikavälillä. Tästä seuraa, että akkukennojen kysyntä kasvaa. Akkujen osalta tärkeä uutinen on, että ensimmäiset NMC 811 –akut (8 osaa nikkeliä, 1 osa mangaania ja 1 osas kobolttia) ovat tulossa myyntiin. Tämä pienentää kriittisen koboltin osuuttaa NMC-tyyppisissä litiumioniakuissa.

Nikkelin kysyntä kasvaa

WoodMac arvioi, että vaikka NMC 811 –akut ovat vasta tulossa markkinoille, tulee niiden osuus kasvamaan nopeasti. Jos näin käy, kasvaa nikkelin kysyntä samalla kun koboltin kysyntä pienenee. Litiumin kysyntään vaikutus on pienempi.

Kuva 2. NMC-tyyppisten litiumioniakkujen kehityspolkuna on, että koboltin osuus pienenee ja nikkelin osuus kasvaa (lähde: NIH, VTT)

Yhteisyrityksiä perusteilla

Etelä-korealainen SK Innovation neuvottelee parhaillaan akkuja valmistavan yhteisyrityksen perustamisesta Volkswagen AG:n ja kiinalaisten kumppaneiden kanssa. Useimmat autonvalmistajat, kuten Volkswagen, Ford, Toyota ja BWM, ovat jo ilmoittaneet siirtyvänsä täysin sähköisiin autoihin vuoteen 2050 mennessä.

Konsulttiyritys WoodMac varoittaa, että mikäli akkuteknologioita ja akkujen toimitusketjuja ei kehitetä aiempaa nopeammin, on monia sähköautojen leviämiselle asetettuja tavoitteita mahdoton saavuttaa, ja kaavailtuja polttomoottoriautojen myyntikieltoja mahdoton toteuttaa. Konsulttiyrityksen edustajan mukaan tämä aiheuttaa haasteita nykyisille ennusteille sähköautojen leviämisvauhdista, kertoo Mining.com.

Litiumin hinnat laskussa

Kuluneen vuoden aikana litiumkarbonaatin hinta on pudonnut alle 7.000 dollariin tonnilta. Samaan aikaan Etelä-Amerikan litiumin tuottajat eivät ole onnistuneet kasvattamaan tuotantoaan suunnitellusti. Toisaalta Australia on osoittanut pystyvänsä toimittamaan kasvavia määriä litiummalmia. Kiinan jalostuskapasiteetin aiheuttama pullonkaula on helpottanut, ja maa on alkanut viedä litiumkemikaaleja.

Konsulttiyritys WoodMacin mukaan akkusektori on muutamassa vuodessa noussut litiumin kysynnän veturiksi. Litiumioniakkujen ennustetaan edustavan vuonna 2030 jo 80% osuutta litiumin kokonaiskysynnästä. Tutkimuksen mukaan myös koboltin osalta nähdään ylitarjontaa ainakin vuoteen 2024 saakka.

Sen sijaan uusia nikkeliprojekteja tarvitaan pikaisesti, koska uuden nikkelikaivoksen perustaminen voi viedä jopa kymmenen vuotta. Suomessa Terrafame päätti viime syksynä nikkeli-kobolttisulfidin jalostamisesta sulfaateiksi, joita tarvitaan sähköajoneuvojen akkujen valmistuksessa. Akkukemikaalitehtaan rakennusprojekti etenee suunnitellusti, kertoi Kauppalehti keväällä.

Kuva 3. Litiumin odotettavissa oleva kysynnän kasvu ei pysty kääntämään litiumin hinnanlaskua, vaikka akkumarkkinoiden litium-käytön ennustetaan kasvavan 650% vuoteen 2027 mennessä (Lähde: Fastmarkets, Mining.com)

 

Lisää aiheesta:

  • Cobalt, nickel, other battery metals face supply crunch by 2020s – report. Mining.com, July 24, 2019.
  • Terrafame teki myönteisen tuloksen – nikkelin hintakäänne auttaa. Kauppalehti, 26.4.2019.
  • Terrafamen upea turnaround. https://www.kriittisetmateriaalit.fi/terrafame-upea-turnaround/
  • Lithium and cobalt – a tale of two commodities. Metals and Mining June 2018, McKinsey&Company.