Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Top 10 -yhteenveto sivuston luetuimmista artikkeleista vuonna 2022

 

Sija 1. Mistä on isot tuulimyllyt tehty?

Joulukuussa 2020 julkaistu, hollantilaistutkijoiden artikkeliin perustuva juttu tuulivoimaloiden valmistuksessa käytettävistä materiaaleista on ollut kestosuosikki sivustolla jo parin vuoden ajan. Tuulimyllyt, niiden materiaalit ja materiaalien kierrätys kiinnostavat laajasti.

 

Sija 2. Ukrainan sota, Venäjän pakotteet ja Harjavalta

Harjavallan metallinjalostajia huolestutti keväällä 2022 nikkelin hintaralli ja pelko Venäjän pakotteiden laajentumisesta koskemaan Norilsk Nickeliä, uutisoi Talouselämä. Harjavalta on tärkeä keskittymä koko Suomen akkuklusterin kannalta. Ukrainan sota on jatkunut kohta vuoden eivätkä lännen pakotteet Venäjälle koske edelleenkään nikkeliä tai  nikkelinjalostaja Norilsk Nickeliä.

Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet heijastuvat Harjavaltaan

 

Sija 3. Koboltti- ja nikkelivapaa litiumioniakku porskuttaa vahvasti

Litium-rautafostaatti (LFP) –akkujen vahva meno noterattiin jo keväällä 2021. Vuoden 2022 aikana LFP-akkujen suosio on kasvanut entisestään.

 

Sija 4. Puolijohteiden saatavuusongelmat

Marraskuussa 2021 julkaistu artikkeli puolijohteiden maailmanlaajuisista saatavuusongelmista keräsi paljon lukijoita myös vuonna 2022. Myös kategoriahakuja “sirupula” ja “komponenttipula” käytettiin ahkerasti kuluneen vuoden aikana.

Globaali sirupula pahenee

 

Sija 5. Kuparin hintakehitys

Toukokuussa 2021 Financial Times pohti artikkelissaan kuparin markkinanäkymiä vihreän siirtymän teknologioiden kysynnän kasvaessa. Kupari kiinnostaa edelleenkin sähköautojen, lataus- ja muun sähköinfran sekä uusiutuvan energian ratkaisujen mahdollistajana.

Kuparin hintakehitys jakaa investointipankkien näkemyksiä

 

Sija 6. Tuulivoimaloiden kierrätys

Sivustolla jo lähes klassikkoartikkeliksi on noussut uutinen tuulivoimaloiden kierrätykseen liittyvistä haasteista. Uutinen perustuu Bloomberg helmikuussa 2020 artikkelissaan esiin nostamaan kierrätyshaasteeseen: maailmalla etsitään kuumeisesti tapoja käsitellä kymmenet tuhannet tuulivoimaloiden lavat, jotka ovat tulleet elinkaarensa loppuun. Kierrätysratkaisujen puuttuessa vanhat lavat päätyvät kaatopaikoille. Lapaongelma on hyvä muistutus siitä, että kestävää kehitystä ja kierrätettävyyttä pitää miettiä jo suunnitteluvaiheen materiaalivalinnoissa. Artikkelin julkaisun jälkeen on kierrätysratkaisuja tullut markkinoille lisää.

 

Sija 7. Stora Enson biopohjaisten akkumateriaalien koelaitos käynnistyi

Vuoden luetuimpien artikkeleiden joukossa on myös  heinäkuussa 2021 julkaistu uutinen Stora Enson Sunilan sellutehtaalle Kotkaan rakennetun koelaitoksen käynnistymisestä. Laitoksessa valmistetaan akkumateriaaleja tehtaan tuottamasta erikoiskuivasta ligniinistä. Yhtiön mukaan kyse oli kymmenen miljoonan euron investoinnista.

 

Sija 8. Freeport Cobalt myytiin Australiaan

Heinäkuussa 2021 kerroimme, että australialainen kaivosyhtiö Jervois Mining osti Kokkolassa toimivan Freeport Cobaltin 160 miljoonalla. Kauppa nosti australiaisyhtiön maailman toiseksi suurimmaksi koboltintuottajaksi Kiinan ulkopuolella.

Sija 9. Tärkeimmät mineraalit sähköauton akussa

Visual Capitalistin kiva visualisointi sähköautojen akuissa käytettävistä mineraaleista on kerännyt mukavasti lukijoita.

 

Sija 10. Tinan kysyntä vahvaa

Maaliskuussa 2021 julkaistu juttu tinan vahvasta menosta koronan hellittäessä keräsi paljon lukijoita myös tänä vuonna. Markkinatutkimuslaitos Roskill arvioi tinan kysynnän näyttävän myös pidemmässä juoksusssa vahvalta. Kysyntää vauhdittavat 5G-verkkojen rakentaminen, kotien älylaitteet sekä litiumioniakkujen kehittyminen.

Tinalla menee lujaa

 

Vakio-osioista eniten osumia keräsi koboltti ja toisena litium. Kolmanneksi nousi kulta ja neljännelle sijalle kiilasivat harvinaiset maametallt. Viidenneltä sijalta löytyy grafiitti, joka nousee varmaankin vahvemmin esille vuonna 2023.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.12.2022)