Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Top 10 -yhteenveto sivuston luetuimmista artikkeleista vuonna 2021

Sija 1. Tuulivoimaloiden kierrätys

Sivustolla jo lähes klassikkoartikkeliksi on noussut uutinen tuulivoimaloiden kierrätykseen liittyvistä haasteista. Uutinen perustuu Bloomberg helmikuussa 2020 artikkelissaan esiin nostamaan kierrätyshaasteeseen: maailmalla etsitään kuumeisesti tapoja käsitellä kymmenet tuhannet tuulivoimaloiden lavat, jotka ovat tulleet elinkaarensa loppuun. Kierrätysratkaisujen puuttuessa vanhat lavat päätyvät kaatopaikoille. Lapaongelma on hyvä muistutus siitä, että kestävää kehitystä ja kierrätettävyyttä pitää miettiä jo suunnitteluvaiheen materiaalivalinnoissa. Vuoden 2021 aikana olemme kertoneet uusista kierrätysratkaisuista tuulimyllyjen komposiittimateriaaleille.

Vihreän energian synkkä puoli: Tuulivoimaloiden valtavista lavoista kirjaimellisesti jättimäinen jäteongelma

 

Sija 2. Stora Enson biopohjaisten akkumateriaalien koelaitos käynnistyi

Hopealle nousi heinäkuussa 2021 julkaistu uutinen Stora Enson Sunilan sellutehtaalle Kotkaan rakennetun koelaitoksen käynnistymisestä. Laitoksessa valmistetaan akkumateriaaleja tehtaan tuottamasta erikoiskuivasta ligniinistä. Yhtiön mukaan kyse on kymmenen miljoonan euron investoinnista.

Stora Enson ligniini-pohjaisten akkumateriaalien koelaitos käynnistyi Sunilassa

 

Sija 3. Kategoria: koronavirus

Pronssisijalta löytyy vuonna 2021 kategoriahaku “koronavirus“. Kriittiset materiaalit -sivusto on seurannut koronaviruksen vaikutuksia globaaleihin toimitusketjuihin vuoden 2020 alusta lähtien.  Koronaviruksen rajut vaikutukset globaaleihin toimitusketjuihin olivat nähtävissä jo helmikuun 2020 alussa.

 

Sija 4. Autojen katalysaattorivarkaudet

Syyskuussa 2019 julkaistu uutinen autojen katalysaattoreiden varkauksista Lontoossa kerää edelleen paljon sivulatauksia. Katalysaattorivarkauksista on uutisoitu useaan otteeseen myös vuoden 2021 aikana.

Autojen katalysaattoreiden varkaudet rajussa kasvussa Lontoossa palladiumin ja rhodiumin hinnannousun myötä

 

Sija 5. Kuparin hintakehitys sähköistyvässä maailmassa

Toukokuussa 2021 kerroimme kupari vahvasta menosta markkinoilla, mutta myös sijoittajien ristiriitaisista näkemyksistä kuparin hintakehityksestä lähivuosina.

Kuparin hintakehitys jakaa investointipankkien näkemyksiä

 

Sija 6. Puolijohdepula iski autoteollisuuteen

Tammikuussa 2021 kerroimme sirupulan vaikutuksista autoteollisuuden tuotantoon. Tuolloin asiantuntijat varoittivat, että sirupula voi kestää jopa kuusi kuukautta. Nyt puhutaan puolijohteiden ja muiden komponenttien saatavuusongelmien jatkumisesta vuoden 2022 lopulle saakka.

Sirupula iskee autoteollisuuteen

 

Sija 7. Tuulivoimaloiden materiaalit

Joulukuussa 2020 julkaistu, hollantilaistutkijoiden artikkeliin perustuva juttu tuulivoimaloiden valmistuksessa käytettävistä materiaaleista on kerännyt vuoden aikana paljon sivulatauksia.

Mistä on isot tuulimyllyt tehty?

 

Sija 8. Freeport Cobalt myytiin Australiaan

Heinäkuussa 2021 kerroimme, että australialainen kaivosyhtiö Jervois Mining osti Kokkolassa toimivan Freeport Cobaltin 160 miljoonalla. Kauppa nosti australiaisyhtiön maailman toiseksi suurimmaksi koboltintuottajaksi Kiinan ulkopuolella.

Australialaisyhtiö ostaa Freeport Cobaltin

Sija 9. Kategoria: sirupula

Puolijohteiden saatavuusongelmat ja globaali sirupula ovat keränneet runsaasti sivulatauksia vuoden 2021 aikana.

 

Sija 10. LFP-akut vahvasti esillä vuonna 2021

Syyskuussa 2021 kerroimme litium-rautafosfaattiakkujen (LFP) vahvasta menosta akkumarkkinoilla. Koboltti- ja nikkelivapaa akkukemia nousi nopeasti keskeiseksi akkukemiaksi, kun Tesla nosti LFP-akut Kiinassa valmistettujen autojen akkuvaihtoehdoksi.

LFP 2.0: Koboltti- ja nikkelivapaan litiumrautafosfaattiakun vahva meno jatkuu

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

(Julkaistu 30.12.2021)