Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Top 10 -artikkelit – maaliskuu 2023

Sija 1. Japanin akkumineraalit mukaan USA:n IRA-tukien piriin

Japani ja Yhdysvallat sopivat maaliskuussa 2023, että Japanissa tuotetut akkumineraalit pääsevä mukaan USA:n Inflation Reduction Act -tukipaketin piiriin.

Sija 2. EU:n raaka-ainealoite tutuksi: kierrätys

Maaliskuussa julkistetussa EU:n raaka-ainealoitteessa esitellään paljon erilaisia tavoitteita ja toimenpiteitä kriittisten metallien ja mineraalien kierrätyksen edistämiseksi Euroopassa.

Sija 3. Volkswagen aikoo investoida kaivoksiin

Maaliskuussa Volkswagen kertoi suunnitelmistaan investoida kaivoksiin varmistaakseen edullisten raaka-aineiden saatavuuden akkutuotantoaan varten. Tarkoitus on myydä akkumetalleja myös muille asiakkaille.

Sija 4. Kiina vapautti johtavan sirusijoittajan vauhdittaakseen maan puolijohdeteollisuutta

Yhdysvaltojen vientikieltojen kanssa kamppaileva Kiina vapautti “lahjusepäilyjen” takia syksyllä pidätetyn sirualan sijoittajan vauhdittaakseen oman puolijohdeteollisuuden rakentamista.

Sija 5. EU:n kriittisten ja strategisten raaka-aineiden listat julkistettu

Osana komission ehdotusta EU:n uudeksi raaka-ainealoitteeksi julkistettiin myös päivitetty kriittisten raaka-aineiden lista ja uutena tulokkaana myös EU:n strategisten raaka-aineiden lista.

Sija 6. Tesla julkisti sähköautojen moottorin joka ei tarvitse harvinaisia maametalleja

Tesla kertoi vuoden Investor Dayn yhteydessä suunnittelevansa REE-vapaata sähkömoottoria. Yhtiö ei kertonut vielä yksityiskohtia suunnitelmistaan, mutta spekulaatio mahdollisista teknisistä ratkaisuista käynnistyi heti.

Sija 7. EU höllentää valtiontukisäännöksiä vihreälle teknologialle – myös kriittisten raaka-aineiden tuotanto voi saada tukea

EU väljensi maaliskuun alussa vihreän siirtymän teknologioiden valtiontukisäännöksiä. Jäsenmaat voivat antaa tukea esimerkiksi akuille, akkujen komponenteille ja akkujen kriittisille raaka-aineille.

Sija 8. Kiina kiristää otetta koboltin globaalista toimitusketjusta

Kiinan osuuden koboltin maailmanlaajuisesta tuotannosta odotetaan nousevan lähivuosina entisestään.

Sija 9. Varapuheenjohtaja Sefcovic hehkutti tulevaa EU:n raaka-ainealoitetta EBA:n ministerikokouksessa

EU-komission varapuheenjohtaja lupasi puheessaan European Battery Alliancen 7. ministerikokouksessa, että EU:n tuleva raaka-ainealoite tulee olemaan “game changer”.

Sija 10. Suomen Kiina-riippuvuus EU-maiden keskitasoa, kertoo Ulkoministeriön selvitys

Selvityksessä todetaan, että Suomen ja Kiinan poliittiset ja kaupalliset suhteet ovat vakaat. Arvaamattomassa geopoliittisessa toimintaympäristössä tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeastikin, jolloin varautumisen ja riskien hajauttamisen merkitys korostuu.

Maaliskuun metallipörssin Top 10 -kärki (vakiosivustot):

  • Koboltti
  • Litium
  • Harvinaiset maametallit
  • Grafiitti
  • Kulta
  • Volframi
  • Kromi
  • Platinaryhmän metallit
  • Magnesium
  • Niobi

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 1.4.2023)

akku akkumateriaalit akkumetallit akkumineraalit Apple autoteollisuus chile CRMA CRM Act EU EU:n raaka-ainealoite Euroopan unioni European Battery Alliance geopolitiikka harvinaiset maametallit huoltovarmuus Inflation Reduction Act Intel investoinnit IRA Iso-Britannia Japani kaivosteollisuus kestomagneetit kierrätys Kiina Koboltti kriittiset materiaalit kriittiset mineraalit kriittiset raaka-aineet kupari litium Minerals Security Partnership MSP Nikkeli puolijohteet Rare Earths REE SQM sääntely Taiwan USA vihreä siirtymä Volkswagen Yhdysvallat

Lisää aiheesta: