Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Top 10 -artikkelit – maaliskuu 2022

Sija 1. Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden vaikutus Harjavallan metallinjalostuksen klusteriin

Talouselämä-lehden artikkelin pohjalta kirjoitettu katsaus Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen sanktioiden vaikutuksista Harjavallan metallijalostuksen klusteriin. Maailma seuraa, miten käy Norilsk Nickelin nikkelin tuonnin kanssa, kun länsimaat kiristävät sanktioita ja Venäjä vastaa niihin omilla toimillaan.

Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet heijastuvat Harjavaltaan

 

Sija 2. Tuulivoimaloiden materiaalit

Joulukuussa 2020 julkaistu, hollantilaistutkijoiden artikkeliin perustuva juttu tuulivoimaloiden valmistuksessa käytettävistä materiaaleista on kerännyt  paljon sivulatauksia.

 

Sija 3. Globaali sirupula pahenee

Pula puolijohteista oli kova jo ennen Ukrainan sotaa (artikkeli julkaistu marraskuussa 2021).

Globaali sirupula pahenee

 

Sija 4. Koboltti- ja nikkelivapaa litiumioniakku porskuttaa vahvasti

Litium-rautafostaatti (LFP) –akkujen vahva meno noterattiin jo keväällä 2021. Viime kuukausina LFP-akkujen suosio on kasvanut entisestään (julkaistu toukokuussa 2021).

Koboltti- ja nikkelivapaa LFP-akku porskuttaa vahvasti

 

Sija 5. Puolijohdeteollisuuden toimijat arvioivat Ukrainen sodan alussa konfliktin vaikutuksia alalleen

Puolijohdevalmistajilla oli yllättävän luottavaiset arviot Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista puolijohdealan materiaalien saatavuuteen lyhyellä tähtäimellä, jos Reutersin haastattelemia siruvalmistajia on uskominen. Valmistajat tosin varoittelivat, että konflikti  voi nostaa hintoja ja aiheuttaa lisää ongelmia, jos tiukempia sanktioita asetetaan. Haastattelut tehtiin ennen kuin Venäjän hyökkäyksen ja lännen sanktioiden laajuus oli selvinnyt. Nyt voisi olla toinen ääni kellossa.

Puolijohdeteollisuuden arvioita Venäjän ja Ukrainan konfliktin vaikutuksista

 

Sija 6. Kuparin hintakehitys sähköistyvässä maailmassa

Toukokuussa 2021 kerroimme kupari vahvasta menosta markkinoilla, mutta myös sijoittajien ristiriitaisista näkemyksistä kuparin hintakehityksestä lähivuosina. Ukrainan sota muutti radikaalista tilannetta myös kuparin markkinoilla.

Sija 7. Lontoon metallipörssi keskeytti kaupankäynnin nikkelillä 7. maaliskuuta 2022 hinnan tuplaannuttua muutamassa tunnissa

Maaliskuun 7. päivä vuonna 2022 tulee jäämään ikävällä tavalla tahraamaan Lontoon metallipörssin 145 vuotista historiaa, kun LME joutui keskeyttämään kaupankäynnin nikkelillä spekulatiivisen kaupankäynnin vastuiden kasvettua liian suuriksi.

Lontoon metallipörssi keskeytti kaupankäynnin nikkelillä hinnan tuplaannuttua

 

Sija 8. Soklin kaivoksen merkitys kasvussa Venäjän pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena

Soklin vanha fosfaattiesiintymä nousi otsikoihin, kun lannoitteista tuli pulaa Ukrainan sodan ja Venäjän pakotteiden seurauksena.

Soklin merkitys kasvussa Venäjän pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena

 

Sija 9. Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainen kriisin seurauksena

Konsulttiyritys Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores pohti heti Venäjän hyökkäyksen alettua helmikuussa 2022, miten käyn venäläisen Norilsk Nickelin nikkelin tuonnin kanssa. Yhtiö tuottaa globaalisti noin viidenneksen akkulaatuisesta nikkelistä.

Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainan kriisin seurauksena

 

Sija 10. Freeport Cobalt myytiin Australiaan

Heinäkuussa 2021 kerroimme, että australialainen kaivosyhtiö Jervois Mining osti Kokkolassa toimivan Freeport Cobaltin 160 miljoonalla. Kauppa nosti australiaisyhtiön maailman toiseksi suurimmaksi koboltintuottajaksi Kiinan ulkopuolella. Vanha uutinen kiinnostaa näköjään edelleen.

 

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 2.4.2022)