Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Michael A. Minihan varoittaa vuotaneessa muistiossaan, että sota Kiinan kanssa on mahdollinen parin seuraavan vuoden sisällä. Taiwanin tilanteen synnyttämä konflikti voisi tapahtua jo vuonna 2025, kirjoittaa Helsingin Sanomat. USA:n ja Kiinan konfliktin vaikutukset olisivat massiiviset kriittisten materiaalien ja puolijohteiden näkökulmasta länsimaiden teollisuudelle.
Pentagon vahvisti vuotaneen sisäisen muistion aidoksi. Muistiosta kertoi ensimmäisenä NBC News. Kenraali itse toivoo olevansa väärässä, mutta hänellä on sellainen aavistus, että maat taistelevat vuonna 2025.
“I hope I am wrong. My gut tells me we will fight in 2025. Xi secured his third term and set his war council in October 2022. Taiwan’s presidential elections are in 2024 and will offer Xi a reason. United States’ presidential elections are in 2024 and will offer Xi a distracted America. Xi’s team, reason, and opportunity are all aligned for 2025.” General Michael A. Minihan, Head of Air Mobility Command. (Lähde: Washington Post, 27 Jan 2023)
Spekulaation taustalla ovat siis Taiwanin vuoden 2024 presidentinvaalit, jotka tarjoaisivat presidentti Xi Jinpingille syyn panna toimeen sotilaallisen hyökkäyksen. Samaan aikaan käytävät USA:n presidentinvaalit pitävät amerikkalaisten huomion muualla, pohtii kenraali Minihan.
Kriittisetmateriaalit.fi-sivusto on usean vuoden ajan seurannut Kiinan ja Taiwanin tilannetta erityisesti puolijohdeteollisuuden ja –markkinoiden näkökulmasta.
Helsingin Sanomien mukaan amerikkalaiset poliitikot ovat vaatineet avun lisäämistä ja suoran sotilaallisen avun lähettämistä Taiwanille. Taustalla ovat Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan opit varhaisen valmistelun tärkeydestä.
Kuva 1. Kiina käytti elokuussa 2021 siviilialuksia harjoitellessaan maihinnousua Taiwanille. (Kuva: Nikkei Asia)
Sota Yhdysvaltoja vastaan olisi pakkotilanne
Jos Kiina aloittaisi sodan Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan tarkoittaisi sitä, että Kiinan presidentti Xi Jinpingin pitäisi olla ahdistettuna nurkkaan tai tietää varmasti, että ei ole minkäänlaista riskiä hävitä sota, kertoi Financial Timesin haastattelema analyytikko toukokuussa 2021, jolloin Yhdysvaltojen korkea-arvoinen upseeri esitteli huolestuttavia arvioita Taiwanin tilanteesta. Amiraali Phil Davidson kertoi Yhdysvaltojen kongressille olevansa huolissaan, että Kiina saattaa hyökätä Taiwanille jo vuonna 2027, uutisoi The Economist artikkelissaan “The Most Dangerous Place on Earth”.
Kiinan sotilaskoneet lentävät lähes päivittäin Taiwanin ilmavalvonnan alueelle. Nämä lennot toistuvat entistä useammin ja ulottuvat entistä syvemmälle Taiwanin ilmatilaan, kirjoitti The Financial Times artikkelissaan.
Mutta sen sijaan, että nämä ilmatilanloukkaukset olisivat askel kohti sotaa, ne ovat todennäköisemmin osa kampanjaa, jolla Kiina yrittää pelotella Taiwania ns. harmaan alueen taktiikallaan. Jatkuva keskustelu Taiwanin sodan vaarasta sataa ainoastaan Kiinan laariin strategian näkökulmasta, arvioi The Financial Times keväällä 2021.
Eräät turvallisuusasiantuntijat katsovat, että Yhdysvaltojen Indo-Pacific-alueen komentajan Davidsonin varoitukset kasvaneesta sodan riskistä olivat vain yritys varmistaa kunnon budjetit Yhdysvaltojen pysymiselle alueelle sekä pyrkimys vaikuttaa Bidenin hallinnon Kiina-linjauksiin, sanoo The Financial Times artikkelissaan.
Financial Timesin haastatteleman kokeneen Kiina-ekspertin mukaan Yhdysvaltojen armeija-vetoinen arvio perustui keväällä 2021 enemmän sotilashallinnon tarpeisiin kuin Kiinan kansanarmeijan huolelliseen analyysiin.
Vaikutukset raaka-ainemarkkinoille
Jos Kiinan ja Yhdysvaltojen – ja sitä kautta Kiinan ja koko lännen – välillä syttyisi konflikti, olisi sillä valtavat vaikutukset kriittisten materiaalien ja puolijohteiden saatavuuteen, erityisesti, jos konflikti maailman puolijohdemahdin Taiwanin alueella.
Eräs asiantuntija vertasi Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia raaka-ainemarkkinoilla verrattuna Kiinan vastaavan tilanteen vaikutuksiin toteamalla, että “Russia is a storm, China is the climate change”. Niin riippuvainen länsi on Kiinasta ja Taiwanista, kuten alla olevat kuvat osoittavat.
Kuva 2. Länsimaat ovat erittäin riippuvaisia Kiinasta vihreän siirtymän vaatimista energiametalleista.
Kuva 3. Kansainvälinen energiajärjestö IEA korostaa Kiinan dominointia erityisesti jalostuksen puolella. (Lähde: IEA, Jan 2023)
Toukokuussa 2021 kommentoimme Taiwanin tilannetta tällä sivustolla seuraavasti:
Toim.huom. Spekulaatiot Kiinan suunnitelmista Taiwanin haltuun ottamiseksi ovat jo sen verran suuren luokan peliä, että voi vain toivoa, että kaikilla osapuolilla on realistinen ja faktoihin perustuva kuva tilanteesta. Mutta kuten Nikkei Asian artikkeli osoittaa, huoli Taiwanin tilanteesta heijastuu vahvasti jo Japaninkin politiikkaan. Viime vuosikymmenet ovat osoittaneet, että mikään ei ole mahdotonta. Kiinan toimet Hong Kongissa, Venäjän toimet Krimillä ja terroristi-iskut New Yorkiin ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, että jopa villeimmät skenaariot ovat mahdollisia. Kriittisten materiaalien ja erityisesti puolijohteiden osalta tämäkin skenaario on syytä ottaa huomioon. Taiwanin puolijohdetuotannon keskeytyminen olisi melkoinen isku maailmantaloudelle, puhumattakaan heijastusvaikutuksista lähialueille eli Japaniin ja Etelä-Koreaan. Kriisi Taiwanissa vaikuttaisi väistämättä myös Kiinan vientiin ja myös kotimarkkinoihin. Pieni Taiwanin saari on huomattavasti kokoaan isompi ruutitynnyri koko maailmantaloudelle. Onneksi taiwanilaiset itse tuntuvat suhtautuvan tilanteeseen rauhallisesti eivätkä pidä Kiinan interventiota todennäköisenä. (11.5.2021)
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 30.1.2023)
Lähteet:
- Yhdysvaltalaiskenraali varoittaa: Sota Kiinan kanssa mahdollinen jo kahden vuoden kuluttua. Helsingin Sanomat 28.1.2023.
- Air Force general predicts war with China in 2025, tells officers to prep by firing ’a clip’ at a target, and ’aim for the head’. NBC News, 27 Jan 2023.
- U.S. general warns troops that war with China is possible in two years. The Washington Post, 27 Jan 2023.
- China mobilizes civilian ferries for Taiwan invasion drills. Nikkei Asia, 25 August 2021.
- US is misleading in its assessment of China’s Taiwan threat. The Financial Times, 5 May 2021.
- The most dangerous place on Earth. The Economist, 1 May 2021.
- Japan lawmakers want ’Taiwan Relations Act’ of their own. Nikkei Asia, 6 Feb 2021.
Lisää aiheesta:
Kiina rankaisee Taiwania kauppapakotteilla Pelosin vierailun johdosta
Tutkijat: Taiwanin tuhottava puolijohdeteollisuutensa infrastruktuuri, jos Kiina miehittää saaren
About the author