Vuoden 2011 tsunami Japanissa herätti elektroniikka-alan miettimään toimitusketjujen resilienssiä – kykyä rakentaa nopeasti toimitusketju kokonaan tai osittain uusiksi tilanteen niin vaatiessa. Tämä tarkoittaa henkilöiden, materiaalien, tuotantolinjojen, alihankkijoiden ja jopa fyysisten tuotantolaitosten siirtämistä. Globaaleilla yrityksillä on nykyisin dedikoidut yksiköt hoitamassa liiketoiminnan jatkuvuutta.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että Wuhanin epidemian häiriöt toimitusketjuille voivat kestää 3 – 6 kuukautta, kertoo EE Times artikkelissaan. Koronaviruksen keskiössä oleva Wuhanin kaupunki on maailmanlaajuisesti tärkeä talouden keskittymä. Kaupungin bruttokansantuote vuonna 2018 oli 213 miljardia dollaria. Alueella on paljon korkean teknologian tuotantoa puolijohteista kemikaaleihin. Monet Kiinan edistyksellisimmistä prosessoritehtaista ovat Wuhanissa.
Oman lisähaasteensa tilanteeseen tulee epidemian ajoittuminen juuri kiinalaisen uudenvuoden aikaan. Kansallisten vapaapäivien ajaksi monet yritykset pienentävät tuotantoaan. Kiinan valtio on pidentänyt normaalisti kahden viikon mittaisia pyhiä vähintään viikolla.
Puolijohteiden materiaaleista on jo pulaa
Ensimmäiset uutiset materiaalipulasta puolijohdealalla ovat jo tulleet. Optimistisimmissa arvioissa on ennustettu tilanteen normalisoituvan huhtikuuhun mennessä, mutta suomalaisissa arvioissa on pidetty mahdollisena tilanteen jatkumisen jopa kesään asti. Silloin ongelmat eskaloituisivat jo huomattavan laajalle.
EE Timesin haastattelema asiantuntija muistutti, että puolijohteiden valmistusprosessi on pitkä, jopa 18 viikkoa. Jos tuotantoon tulee häiriöitä, voi mennä jopa puoli vuotta saada toiminta palautumaan normaaliksi.
Odottelemaan ei voi jäädä
EE Timesin haastattelemien konsulttiyritysten mukaan ennakkosuunnittelu on avain toimitusketjun resilienssiin. Jos tätä ei ole vielä tehty, voivat yritykset edelleen pyrkiä minimoimaan epidemian vaikutuksia. Konsulttiyritys Resilicin antaa EE Timesin artikkelissa seuraavanlaisia ohjeita:
- Kehitä ja mallinna mahdolliset skenaariot
- Älä tuijota vain omaa yritystä – muista että alihankkijat ja toimittajat ovat osa varautumissuunnitelmaasi
- Kommunikoi: informoi oma-aloitteisesti yrityksen johtoa, asiakkaita ja hallitusta, miten organisaatio on varautumassa tilanteeseen – pahimpien vaihtoehtojen tunnistaminen ja niihin varautuminen rakentaa luottamusta
- Harjoittele: määrittele selkeästi tilanteet, jotka laukaisevat toimenpiteet ja kommunikoi eri sidosryhmien kanssa (rakenna toimintamalli)
- Varmista että pallo ei pääse putoamaan, vaan että eri ryhmät toimivat sujuvasti yhteen ja keskinäiset riippuvuudet on tunnistettu ja dokumentoitu
- Suunnittele asioita yhdessä alihankkijoiden ja toimittajien kanssa: arvioi miten hyvin tavarantoimittajat ovat varautuneet pandemiaan
- Jatkuva seuranta ja säätötoimenpiteet: luo sisäiset viestintäkäytännöt ja viestit sekä pelisäännöt, kuinka usein tiedotetaan.
Japanin tsunamin jälkeistä uudelleenrakentamista läheltä seurannut suomalainen asiantuntija oli tosin sitä mieltä, että konsulttien lista on kyllä ihan hieno, mutta nyt on myöhäistä toimia koronan suhteen, jos ei noihin toimiin ole jo kauan sitten ryhdytty.
Laajuus ja epävarmuus ratkaisevat
EE Timesin haastattelema tutkimusmaailman edustaja arvioi, että kaksi tekijää tulevat ratkaisemaan koronaviruksen taloudellisen vaikutuksen: laajuus ja epävarmuus.
Toisin kuin parikymmentä vuotta sitten SARS:n aikaan, Kiina on nykyisin keskeinen toimija tuhansien ja tuhansien tuotteiden globaaleissa arvoketjuissa. Esimerkiksi monet Yhdysvalloissa myytävät kestokulutushyödykkeet on tehty Kiinassa. Wuhanin karanteeni voi häiritä monia näistä toimitusketjuista riippuen siitä, kuinka laajalle epidemia leviää ja kuinka kauan se kestää.
Länsi liikaa yhden kortin varassa?
EE Timesin George Leopold arvioi artikkelissaan, että koronavirus paljastaa länsimaiden haavoittuvuuden, kun toimitusketjut on rakennettu liian vahvasti yhden toimittajan varaan. Osa asiantuntijoista on varoittanut, että virusepidemia Wuhanin kaltaisessa tärkeässä valmistuksen solmukohdassa vaikuttaa globaaleihin toimitusketjuihin samalla tavalla kuin maanjäristys Taiwanissa sulkee puolijohdetehtaat.
Yksi ensimmäisistä signaaleista saatiin 4.2.2020 kun autovalmistaja Hyundai joutui sulkemaan komponenttipulan takia tuotantolinjoja Etelä-Koreassa.
Kiinaa seuraavia analytiikkoja huolestuttaa täysimittainen pandemia, jolla olisi pitkäaikaisia vaikutuksia. Samalla se paljastaisi, miten haavoittuvia globaalit toimitusketjut ovat, kun ollaan yhden toimittajan varassa – olipa kysessä sitten leikkikalut, kirurgin suojavaatteet tai autojen komponentit. Pahimmissa skenaarioissa, joissa tehtaita suljettaisiin ennalta määrättömäksi ajaksi ja tavarakuljetuksetkin olisivat liian riskialttiita, länsimaiset taloudet jäisivät kokonaan ilman tiettyä lopputuotteita. EE Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan tähän on vielä paljon matkaa, mutta jos tällaisen tilanteen todennäköisyys kasvaa, niin yritysten on alettava laatimaan varautumissuunnitelmia.
Tuotannon siirtäminen Kiinasta veisi vuosia
Vaikka länsimaiset yhtiöt päättäisivät siirtää tuotantoa pois Kiinasta, veisi se vuosia, ei kuukausia. Esimerkiksi Yhdysvalloista on hävinnyt paljon tuotanto-osaamista ja palveluita tarjoavia yrityksiä, arvioi EE Timesin haastattelema asiantuntija.
Keskeinen kysymys on, muuttaako Wuhanin koronavirus tai muut tekijät länsimaiden suhtaumista Kiinaan maailman tuotannon keskipisteenä, ja ryhtyvätkö länsimaiset sijoittajat toimenpiteisiin tähän riskin pienentämiseksi.
Koronavirus aiheuttaa häiriöitä Kiinan kierrätysalalle
Kierrätysalan lehti Recycling International on arvioinut Wuhanin epidemian vaikutuksia Kiinan kierrätysalaan. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan metalliromun tuonti Kiinaan sujuu normaaliin tapaan, mutta sulatot kärsivät logistiikan ja tuotannon häiriöistä.
Tuotantolaitoksilla, mukaan lukien kierrätyslaitokset, ei ole lupaa toimia. Valtaosaa tehdas- ja toimistotyöläisistä on kehotettu pysymään kotona eikä siirtotyöläisiä päästetä palaamaan työpaikoilleen.
Pitkäaikaisia vaikutuksia
Vaikka metalliromua on viety vuoden 2018 jälkeen käsiteltäväksi muualle kuin Kiinaan, nojaa romumetallin kysyntä vahvasti Kiinan kulutukseen. Mikäli epidemiaa ei saada muutaman viikon sisällä kuriin, näkyy se ilman muuta metallimarkkinoilla, arvioi lehden haastattelema asiantuntija.
Toim.huom. Koronavirus näyttää iskevän tällä hetkellä voimakkaimmin elektroniikkateollisuuteen, koska Wuhan on tärkeä elektroniikkavalmistuksen keskittymä ja ala on vahvasti kiinalaisten valmistajien varassa. Kuten eräs ICT-alan edustaja totesi, lähes jokaisessa laitteessa on nykyään ainakin muutamia komponentteja Kiinasta. Kriittisten materiaalien puolella yksi pahimmista skenaarioista olisi ebolan leviäminen Kongossa koboltin tuotantoalueille. Kongo tuottaa noin 60% maailman koboltista. HVK:n Teknologiapoolin teettämässä Kriittiset metallit ja huoltovarmuus –selvityksessä suomalaisyritykset kertoivat, että varmuusvarastoja ei yrityksissä juurikaan enää nykyään pidetä, koska “aina sitä tavaraa on jostain saatu”. Nyt käsillä oleva tilanne Kiinassa on varoittava esimerkki siitä, että kokonainen maa voi mennä kiinni pandemian tai muun syyn takia. Hieman vastaava esimerkki nähtiin vuoden 2019 lopulla litiumin osalta Chilessa, jossa levottomuudet vaikuttivat maan kaivosalaan. Litiumia on onneksi saatavilla laajasti eri puolilta maailmaa. Yritykset ja valtiot ovat tottuneet viimeisten vuosikymmenien aikana siihen, että asiat ovat aina sujuneet mukavasti. Mutta olisiko nyt aika tarkastella raaka-aineiden riskianalyysejä uudelleen jo pelkästään Wuhanin tilanteen takia?
Kriittiset metallit ja huoltovarmuus –selvitys.
Lähteet:
- Cobalt, lithium markets remained quiet as coronavirus delayed post-holiday recovery. SMM, 10 Feb 2020.
- Coronavirus tests tech’s supply chain resilience. EETimes, 6 Feb 2020.
- The outbreak in Wuhan – Semiconductors and sulfuric acid. EETimes On Air, 7 Feb 2020.
- Coronavirus exposes West’s vulnerability. EETimes, 6 Feb 2020.
- Corona virus disrupts Chinese recycling sector. Recycling International, 7 Feb 2020.
- Suppy chain braces for coronavirus fallout. EPSNews, 3 Feb 2020.
Lisää aiheesta:
- Applelta tulosvaroitus – kansainvälinen iPhone-pula koronaviruksen vuoksi. Talouselämä, 18.2.2020.
- Hyundai bet big on China. Now coronavirus is twisting its supply chain. Reuters, 13 Feb 2020.
- Nyt on Apple lujilla – hirvittävä virus kyykytti iPhone-tehtaat, töihin tulijat saattavat päästä hengestään. Tivi, 10.2.2020.
- Koronavirus voi tartuttaa jopa 60 prosenttia maailman väestöstä – WHO:n mukaan ”hyvin vakava uhka maailmalle”. Iltalehti, 11.2.2020.
- China’s Hubei province reports nearly 15,000 new coronavirus cases and 242 additional deaths in 1 day. Business Insider, 12 Feb 2020.