Koronavirus ei ole ensimmäinen kerta, kun virusepidemia iskee Kiinan talouteen. Vuoden 2003 SARS-epidemialla oli huomattavia vaikutuksia Kiinan talouteen. Nyt käynnissä olevalla koronavirusepidemialla tulee  kuitenkin olemaan suurempi vaikutus Kiinan talouteen ja toipuminen vie pidempään, arvioi markkinatutkimuslaitos Wood Mackenzie.

Kun SARS-epidemia iski 2000-luvun alussa, elettiin Kiinassa vahvan talouskasvun vaihetta, mikä pehmensi epidemian vaikutuksia.  Tästäkin huolimatta talous kärsi vuoden 2003 kahden ensimmäsen kvartaalin aikana, kertoo Wood Mackenzie. Erityisen kova isku oli kuluttajatuotteiden markkinoilla.

Tilanne aiheutti suurimmat kolhut hiilivetyjen (olefiinit ja polyolefiinit) markkinoilla heikon kysynnän iskiessä lähes kaikkiin tuoteryhmiin – poikkeuksena terveydenhuollon hygieniatuotteet. Toipuminen vei aikaa. Käyttöasteet olivat matalalla, kun Kiinan kotimaan kysyntä sukelsi ja katteet ropisivat. Samaan aikaan myös vienti sakkasi, kun kansainväliset ostajat eivät halunneet ottaa vastaan rahtia Kiinasta. Tämä heijastui markkinahintoihin.

Koronavirus iskee hyvin erilaisessa markkinatilanteessa

Tämän päivän taloustilanne on huomattavasti heikompi kuin vuonna 2003, muistuttaa Wood Mackenzie artikkelissaan. Kiinan talouskasvu on hiipunut ja paineet laskusuhdanteelle kasvaneet Kiinan ja USA:n kauppasodan seurauksena. Koronaviruksen vaikutukset ovat myös suuremmat kuin SARS:n aikanaan. Tartuntoja on enemmän, ja monet kaupungit ovat rajoittaneet ihmisten ja tavaroiden liikkumista.

Nykyinen tilanne verottaa kysyntää samaan tapaan kuin SARS vuonna 2003. Kuluttajatuotteiden kysyntäkin tulee toipumaan aikanaan, kun koronavirusepidemia menee ohi, mutta taloustilanteesta johtuen toipuminen voi kestää pidempään tai kysyntä voi jäädä pysyvästi alemmalle tasolle.

 

Kuva 1. Wood Mackenzie on analysoinut koronaviruksen leviämistä Kiinan petrokemianteollisuuden kannalta tärkeille alueille. (lähde: Wood Mackenzie, 20.2.2020)

Pidennetyt juhlapyhät pahensivat tilannetta

Heikko kysyntä ja kuljetusrajoitukset pakottavat arvoketjun alkupään tuottajat leikkaamaan tuotantoaan. Suunniteltuja tuotannon laajennuksia myös lykätään, kertoo Wood Mackenzie.

Oman lisämausteensa soppaan on tuonut kiinalaisen uudenvuoden pyhät. Osa tuottajista aloitti huolto- ja ylläpitotoimenpiteet ennen juhlapyhiä ja pidensivät tuotantokatkoksia viranomaisten pidentäessä kansallisia juhlapyhiä hillitäkseen viruksen leviämistä. Jotkut käynnissä olevat tehtaat ovat vähentäneet tuotantoaan tai pitäneet tuotantokatkoksia varastojen täyttyessä ja toimitusten viivästyessä. Samaan aikaan lentojen ja junamatkojen peruutukset, ja jopa moottoriteiden sulkemiset, ovat pakottaneet työntekijät jäämään kotikyliinsä ja –kaupunkeihinsa.

Kuljetusrajoitukset ja pidennetyt lomat tulevat todennäköisesti viivästyttämään vuoden toiselle puoliskolle suunniteltujen uusien projektien käynnistämistä. Tämä tulee aiheuttamaan 2-3 kuukauden viivästyksiä petrokemian projekteissa, arvioi Wood Mackenzie artikkelissaan.

Häiriöt tuntuvat läpi koko arvoketjun

Kemikaalien kysyntä laskee tyypillisesti Kiinassa uuden vuoden pyhien aikaan. Koronavirus tulee pidentämään tätä, mikä vaikuttaa kemikaalien arvoketjun kaikkiin vaiheisiin, ennustaa Wood Mackenzie.

Kun vähittäismyynti laskee, ja sen myötä myös kulutushyödykkeiden ja kertakäyttöpakkausten myynti, laskee myös esimerkiksi polyeteenistä tai polypropeenista valmistettujen pakkausten myynti. Myös polyesterin tuottajat saavat osansa paineista. Varastojen hinnanlasku on iskenyt myös kuitujen tuottajiin, jotka ovat tehneet tavaraa pyhien aikana varastoon.

Muutamia poikkeuksiakin löytyy. Hengityssuojainten kova kysyntä on kasvattanut polypropyleenin kysyntää. Kiina tuotti vuonna 2019 viisi miljardia hengityssuojainta, Wood Mackenzie arvioi määrän nousevan tänä vuonna ainakin 30%.  Yhteen hengitysuojaimeen tarvitaan kuitenkin vain 4 grammaa polypropyleenikuitua, joten vaikutus on rajallinen.

Milloin tilanne normalisoituu?

Häiriöiden kestoa ja vakavuutta on vielä tällä hetkellä vaikea arvioida. Suurin hidaste tilanteen korjautumiselle on kuljetusten rajoittaminen. Kun kuljetukset saadaan jälleen käyntiin, palaavat tehtaat hiljalleen normaaliin tuotantoon ja tavara liikkuu taas. Wood Mackenzie arvioi, että kuljetusrajoitukset poistuvat maaliskuussa, jolloin markkinat alkavat toipua vuoden toisella kvartaalilla.

Myös muut teollisuudenalat vaikeuksissa

Aiemmin olemme kertoneet tällä sivustolla koronaviruksen vaikutuksista elektroniikkateollisuudessa, autoteollisuudessa sekä koboltti- ja litium-markkinoilla. Suomessa Business Finlandin teki kyselyn koronavirusepidemian vaikutuksista suomalaisyritysten liiketoimintaan – yhteenveto kyselyn tuloksista. Tilanteet muuttuvat kuitenkin koronaviruksen osalta nopeasti, joten yritysten näkemykset voivat olla tällä hetkellä jo hyvinkin erilaiset kuin Business Finlandin kyselyn tekohetkellä.

Koronaviruksen leviäminen Pohjois-Italiassa on tuonut virusepidemian ja karanteenit jo huomattavasti lähemmäs suomalaisiakin yrityksiä. Koronavirusepidemian vaikutuksia maailmantalouteen on myös alettu laskemaan, erään arvion mukaan epidemia voi leikata maailmantaloudesta jopa 1 100 miljardia. Viime viikolla Apple antoi tulosvaroituksen koronavirusepidemian vaikutuksista globaaliin myyntiinsä. Fiat Chrysler pysäytti tuotantonsa Serbian tehtaallaan komponenttipulan takia. Korealainen autonvalmistaja Hyundai on myös suurissa vaikeuksissa, koska Kiinasta ei saada komponentteja Koreassa sijaitseville tehtaille. BBC uutisoi koronavirustartuntojen määrän kasvaneen rajusti Etelä-Koreassa, mikä voi heijastua voimakkaasti auto- ja elektroniikkateollisuuteen.

 

Kuva 2.  Kiinassa valmistettujen autonosien suurin vientimarkkina on Yhdysvallat. (lähde: Statista)

 

Lähteet:

  • Coronavirus: South Korea confirms huge rise in cases. BBC, 22 Feb 2020.
  • Coronavirus to disrupt China’s chemicals sector more than SARS. Wood Mackenzie, 20 Feb 2020.
  • Italiassa nyt eniten koronavirustartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti junaliikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään. HS, 23.2.2020.
  • Jos korona leviäisi globaaliksi pandemiaksi, USA ja euroalue painuvat taantumaan, ennakoi talousennuste – Maailmantaloudesta leikkautuisi 1100 miljardia. TE, 21.2.2020.
  • Applelta tulosvaroitus – kansainvälinen iPhone-pula koronaviruksen vuoksi. Talouselämä, 18.2.2020.
  • Fiat Chrysler halts production in Serbia over China disruption. Reuters, 14 Feb 2020.
  • Hyundai bet big on China. Now coronavirus is twisting its supply chain. Reuters, 13 Feb 2020.

 

Lisää aiheesta:

  • Urrila bloggaa: Virusepidemian jatkuminen voi muuttaa jopa maailmantalouden rakenteita. EK, 25.2.2020.

Applelta tulosvaroitus – koronavirus iskee teknologiatuotantoon

 

Koronavirus testaa teknologia-alan toimitusketjujen resilienssin

 

Kiinan koboltti- ja litium-markkinoilla hiljaista koronaviruksen viivästyttäessä tuotannon uudellenkäynnistystä juhlapyhien jälkeen