Korona-aika nostaa esiin mielenkiintoisia innovaatioita. Kanadalaisfirma kertoo kehittäneensä prosessin, jonka avulla alumiinituotteiden pinnat saadaan hylkimään koronaa. Alustavien testien mukaan mikrobit kuolevat A3 Surfaces –yrityksen teknologialla käsitellyn alumiinin pinnalta sekunneissa, kun esimerkiksi kuparin pinnalla bakteerit ja virukset voivat elää useita tunteja.

A3 Surfaces –yritys on kehittänyt vuodesta 2009 teknologiaa, jonka avulla alumiinipinnoille ja -tuotteisiin saadaan luotua antimikrobinen pinnoite, kertoo Aluminium Insider artikkelissaan.  Jos prosessi saa viranomaisten hyväksynnän, voidaan ovenkahvat, lääkinnälliset laitteet, ostoskärryt ja julkisissa liikennevälineissä olevat tangot ja ilmastointikanavat käsitellä uudella menetelmällä.

Patentointi käynnissä

Alun perin kahden opiskelijan kehittämän menetelmän patentointi on edelleen käynnissä. Prosessin ensimmäinen vaihe on alumiinin anodisointi, joka muodostaa pintaan nanometriluokan huokosia. Nämä huokoset täytetään antimikrobisella aineella ja suljetaan.

Anodisointi eli eloksointi on metallien pintakäsittely, joka lisää metallien luontaista korroosionkestävyyttä ja kestoikää. Anodisointi muodostaa sähkövirran avulla suojaavan oksidipinnoitteen metallin pinnalle. Anodisoitu pinta on kova ja kulutusta kestävä. Anodisointi parantaa myös kappaleen ulkonäköä ja anodisoitu pinta on helppo pitää puhtaana. Anodisoinnilla voidaan estää alumiinin korroosio esimerkiksi merivedelle. Kappale upotetaan anodisointiliukseen ja sähkövirran avulla sen pinnalle kasvatetaan suojaava oksidikerros. (lähde: Wikipedia)

Kuva 1. A3 Surfaces –yrityksen kehittämän UmanProtek-käsittelyn vaiheet. (Lähde: A3 Surfaces)

 

Ei vielä testattu koronalla

Kanadan National Research Council on testannut menetelmää, jonka havaittiin eliminoivan jopa 99,99% bakteereista ja viruksista. Yhtiön mukaan käsittelyn vaikutus säilyy useita vuosia. Tuotteet voidaan myös käsitellä uudelleen. Koronalla menetelmää ei ole vielä testattu, koska Winnipegin ainoa tason 4 laboratorio on ruuhkautunut koronavirus ja –rokotetesteistä.

Riippumattomien laboratorioiden ja yliopistolaboratorioiden alustavien testien mukaan mikrobit kuolevat A3 Surfaces –yrityksen teknologialla käsitellyn alumiinin pinnalta sekunneissa. Useimmat nykyisin markkinoilla olevista tuotteista  estävät bakteerien lisääntymisen, mutta eivät tuhoa niitä kokonaan.

Tehokkaampi kuin kupari

Kupari, joka on luonnollinen biosidi, on tällä hetkellä yksi parhaista saatavilla olevista ratkaisuista. Mutta virus tai bakteeri voi elää yli neljä tuntia kuparin pinnalla, joten ero A3 Surfaces –teknologiaan on merkittävä.

Yhtiö on aloittamassa kenttätestit Quebecin viranomaisten ja kaivosyhtiö Rio Tinton kanssa varta vasten testausta varten rakennettussa huoneessa Chicoutimin sairaalassa, kertoo Aluminium Insider artikkelissaan.

A3 Surfaces odottaa vielä Kanadan terveysministeriön hyväksyntää menetelmälle, mutta yhtiö uskoo hyväksynnän irtoavan nopealla aikataululla.

 

(Julkaistu 30.5.2020)

Lähteet:

  • Coronavirus-Proof Aluminium: Canada’s A3 Surfaces Promises Solution. Aluminium Insider, 30 May 2020.
  • Kuparilla koronan kimppuun.

 

Lisää aiheesta:

 

Kuparilla koronan kimppuun