Harvinaisten maametallien kasvava käyttö monilla toimialoilla tulee todennäköisesti lisäämään niiden kysyntää tulevina vuosina. Future Market Insights –tutkimuslaitoksen tuore tutkimus arvioi, että harvinaisten maametallien nykyinen reilun 2,7 miljardin euron globaali markkina kasvaa 7,3 miljardiin euroon vuoteen 2026 mennessä. Tämä tarkoittaisi 8,5% vuosittaista kasvua.

Kiina dominoi

Kiinalla on maailman suurimmat harvinaisten maametallien varannot, mutta se myös kuluttaa valtaosan harvinaisista maametalleista. Kiinan kulutus on lähes 105 000 tonnia vuodessa. Kaukana perässä tulee toisena oleva Japani 25 000 tonnin vuosikulutuksella. Seuraavina listalla ovat USA 20 000 tonnin ja Eurooppa 7 000 tonnin kulutuksella.

Kuva 1. Kiina hallitsee suvereenisti harvinaisten maametallien tuotantoa. (Kuva: USGS)

Kulutuselektroniikka rohmuaa maametalleja

Tutkimuslaitoksen mukaan kulutuselektroniikka, kuten älypuhelimet ja tabletit, on yksi suurimmista harvinaisten maametallien käyttökohteista. Näiden tuotteiden markkinoiden vahva veto vauhdittaa myös harvinaisten maametallien kysynnän kysyntää. Elektroniikan myynti kasvoi viime vuonna noin 6 prosenttia edellisvuodesta. Myös autoala käyttää paljon harvinaisia maametalleja erilaisissa antureissa ja sähkömoottoreissa.

Harvinaisista maametalleista neodyymi vastasi lähes 40 prosentista kokonaiskysynnästä vuonna 2017. Neodyymin kysynnän odotetaan kasvavan rajusti tulevina vuosina.

Kuva 2. Autoala käyttää paljon harvinaisia maametalleja. (Kuva: Bünzli, ERES2017)

Kierrätys kehittyy hiljalleen

Future Market Insights –tutkimuslaitos on pannut merkille, että harvinaisten maametallien kierrätys on päässyt pikku hiljaa käyntiin, mikä helpottaa harvinaisten maametallien markkinatilannetta. Kierrätystä kannustetaan ympäristösyistä, koska harvinaisten maametallien kaivostoiminta ja jalostus kuormittavat ympäristöä. Asiantuntijoiden mukaan monet kiinalaisten harvinaisten maametallien tuotantomenetelmät eivät sopisi käytettäväksi EU:n alueella niiden ympäristöhaittojen takia.

Prizztech tutkinut kestomagneettien kierrätystä

Suomessa Prizztech on tehnyt mielenkiintoista tutkimusta kestomagneettien (NdFeB-magneetit) kierrättämisestä. Tulokset osoittavat, että kierrätysmagneeteista saatava materiaali voidaan hyödyntää uusien magneettien valmistuksessa ilman, että magneettiset ominaisuudet juurikaan heikentyvät. Kestomagneetit ovat yksi merkittävä sovellusalue esimerkiksi neodyymille. Kestomagneetteja käytetään mm. tuuligeneraattoreissa ja laadukkaissa moottoreissa.

Kuva 3. Suuria kestomagneetteja käytetään mm. tuuligeneraattoreissa. (kuva: Recharge News)

 

Lisää aiheesta: