Kongon kansantasavalta on myöntänyt uudelle valtio-omisteiselle yhtiölle yksinoikeuden ostaa ja markkinoida kaiken koboltin, jota ei ole tuotettu teollisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsin, usein lapsityövoimalla, kaivettua kobolttia. Tavoitteena on pystyä vaikuttamaan paremmin tämän ”artesaani-koboltin” hintakehitykseen, kertoo Reuters artikkelissaan.

Marraskuussa annettu säädös luo valtion omistamalle kaivosyhtiölle Gecaminesille uuden tytäryhtiön, jolla on yksinoikeus kaikkiin käsin kaivettuihin ”strategisiin mineraaleihin”, kuten kobolttiin.

Säädöstä perustellaan ”tarpeella hallita käsin kaivettujen mineraalien koko toimitusketjua ja kasvattaa valtion tuloja hintoja kontrolloimalla”.

Uuden yhtiö tavoitteena on myös valvoa tarkemmin työoloja artesaani-kaivoksissa, joita on syytetty lapsityövoiman käytöstä ja muista laiminlyönneistä.

Aika lopettaa epäinhimilliset olosuhteet kaivoksilla

Reutersin tavoittaman, kaivosyhtiö Gecaminesin hallituksen puheenjohtajan mukaan on korkea aika laittaa piste kansalaisten kuolemille surkeissa olosuhteissa, ja raatamiselle mitättömällä palkalla.

Joulukuussa kerroimme tällä sivustolla Kongon kobolttikaivoksissa kuolleiden tai loukkaantuneiden lasten vanhempien nostamasta kanteesta, joka koskee viittä suurta teknologiayritystä. Listalla ovat Apple, Google, Dell, Microsoft ja Tesla. Washington DC:ssä nostetun kanteen taustalla on ihmisoikeusfirma International Rights Advocates, joka edustaa 14 perhettä ja heidän lapsiaan Kongosta.  Nyt nostetussa kanteessa yhtiöiden epäillään osaltaan myötävaikuttaneen Kongon kobolttikaivoksessa työskennelleiden lasten kuolemiin. Kanteen mukaan kaivoksissa työskennelleet lapset olivat osa yhtiöiden toimitusketjua.

Perheet ja loukkaantuneet lapset hakevat vahingonkorvauksia pakkotyöstä sekä lisäkorvauksia valvonnan laiminlyönnistä ja lasten henkisten kärsimysten huomioimatta jättämisestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun teknologiayhtiöt joutuvat vastaamaan tällaiseen kanteeseen, kertoo The Guardian.

Kongon koboltintuotantoa on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista, korruptiosta, ympäristövahingoista ja lapsityövoiman käytöstä. Kanteen mukaan Apple, Google, Dell, Microsoft ja Tesla ovat kaikki auttaneet kaivosyhtiöitä, jotka ovat käyttäneet lapsityövoimaa, joka on pakotettu työskentelemään olosuhteissa, jotka lopulta johtivat kuolemaan tai vakaviin vammoihin.

Kiinalaiset mukana ketjussa

Reutersin mukaan vielä on epäselvää, milloin uusi yhtiö aloittaa toimintansa. Lisähaasteena on, että artesaani-koboltin kaupankäyntiä hallitsevat kiinalaiset välittäjät.

Kongo vastaa noin 60% maailman kobolttituotannosta. Valtaosan koboltista tuottavat Glencoren ja China Molybdenumin kaltaiset teolliset toimijat. Artesaani-koboltin osuus on noin neljännes kokonaistuotannosta.

Gecamines on pahasti velkaantunut. Yhtiö on useaan otteeseen kompuroinut yrittäessään lisätä tuotantoaan, kertoo Reuters.

Lähteet:

  • Congo creates state monopoly for artisanal cobalt. Reuters, 31 Jan 2020.
  • Apple and Google named in US lawsuit over Congolese child cobalt mining deaths. The Guardian, 16 Dec 2019.

Lisää aiheesta:

Apple, Google, Dell, Microsoft ja Tesla on haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen lapsikuolemista Kongon kobolttikaivoksilla

 

Komission uusi verkkopalvelu auttaa yrityksiä tekemään due diligence -arvioinnin metallien ja mineraalien toimitusketjustaan

 

BMW aikoo lopettaa koboltin ostamisen Kongosta