Ranska on jo liputtanut valtiontukien kasvattamisen puolesta vastauksena Yhdysvaltojen Inflation Reduction Act –ilmastopaketille. Nyt komissaari Breton yrittää saada Espanjan, Belgian ja Puolan tukemaan EU:n ilmastotukien kasvattamista, kirjoittaa Politico. Bretonin vastaus Yhdysvalloille on EU:n Clean Tech Act.

Euroopan komission teollisuuskomissaari Thierry Breton kiertää jäsenmaita esittelemässä suunnitelmaa, jolla estettäisiin eurooppalaisen teollisuuden jyrääminen amerikkalaisten kilpailijoiden toimesta, jotka hyötyvät Bidenin hallinnon valtavasta ”ilmastopaketista”.

Bretonin ehdottama Clean Tech Act on osa hänen suoraviivaista vastausta Yhdysvaltojen 369 miljardin dollarin Inflation Reduction Act  paketille, jonka tavoitteena on tukea amerikkalaisyritysten vihreää siirtymää, kertoo Politico.

Jotta eurooppalainen teollisuus ei jäisi täysin amerikkalaisten kilpailijoidensa jalkoihin, Breton ehdottaa Clean Tech Act –pakettia, jonka avulla jäsenmaiden rahaa voitaisiin ohjata Euroopan tähtiyrityksille.

Breton tapasi Espanjan, Belgian ja Puolan pääministerit juuri ennen kilpailukykyministerien kokousta. Bretonin kiertue suuntautui tarkoituksella niin EU-maihin, joilla on vahvaa teollisuutta ja jotka haluavat estää teollisuutensa hiipumista korkean energiahinnan ja USA:n ilmastotukipaketin puristuksessa. Yhdysvallat on viime aikoina onnistunut kääntämään investointeja Euroopasta itselleen, kirjoittaa Politico.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan kertovan tarkemmin EU:n suunnitelmista World Economic Forumin kokouksessa Davosissa tammikuun puolivälissä. Siitä, kuinka pitkälle von der Leyenin puheet ovat linjassa Bretonin näkemysten kanssa tarkentuu kiky-ministerien kokouksessa.

Sisämarkkinoita suojeltava

Breton on kertonut Politico-lehdelle korostavansa kahta asiaa keskusteluissaan jäsenmaiden kanssa: ensinnäkin tarvitaan koordinoitu vastaus USA:n IRA-paketille, ja toiseksi on varmistettava kaikille EU-maille tasavertaiset mahdollisuudet EU-rahoitukselle keskeisten teollisuudenalojen ja erityisesti vihreiden arvoketjujen tukemiseksi.

Viimeksi mainittu kohta on suunnattu taklaamaan yhtä pienten jäsenmaiden keskeistä huolta eli että valtavat valtiontuet repisivät rikki EU:n sisämarkkinat.

Riskinä on, että EU sallii suuremmat valtiontuet, jolloin rikkaat maat, kuten Ranska ja Saksa, pystyvät tukemaan omia yrityksiään tavalla, johon esimerkiksi Portugalin ja Kreikan kaltaiset maat eivät pysty.

Sisämarkkinat ovat erityisen tärkeä aihe EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestagerille, joka joulun alla muistutti, että kilpailukykyä ei voi rakentaa tukien varaan, ja että Euroopan tulisi suojella sisämarkkinoitaan, joka on unionin arvokkain voimavara.

Perinteisesti Vestager on ollut liberaalinen vastavoima Bretonin aggressiivisemmalle linjalle markkinoiden ohjaamisessa. Viime aikoina Vestager on vastustanut valtiontukia vähemmän kuin normaalisti ymmärtäen, että tämä hetki on Bretonin puolella.

Euroopan on toimittava nopeasti

Bretonin mukaan kaikki EU-johtajat, joiden kanssa hän on keskustellut, ovat yhtä mieltä siitä, että EU:n on toimittava nopeasti.

”There was really a consensus that we absolutely need a fast and coordinated response.” Komissaari Thierry Breton, Politico 10.1.2023

EU:n nykyinen valtiontukimekanismi Important Projects of Common European Interest (IPCEI) saa kritiikkiä. Prosessi on jäykkä ja hidas.

”We sometimes take up to two years, so we lose out. There really is a need to accelerate these processes and the permitting.” Komissaari Thierry Breton, Politico 10.1.2023

Hähmäinen rahoitusmalli

Iso osa siitä, mitä Breton kutsuu ”European Inflation Reduction Act” –paketiksi on jo työn alla. Esimerkkinä EU:n valtiontukisääntöjen höllentäminen niin, että jäsenvaltiot voivat kaataa rahaa vaikeuksissa oleville teollisuudenaloille.

Komissio aikoo esitellä tarkistetut valtiontukisäännöt tammikuun 2023 lopulla, kertoo Politico.

Bretonin niin sanottu Clean Tech Act rakentuu Clean Tech Europe –ohjelman päälle, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan puhtaan energian sektoria samaan tapaan kuin EU:n Chips Act ja tuleva Raw Materials Act.

Politicon haastattelema EU-diplomaatti muistuttaa kuitenkin, monet Bretonin esittämistä asioista on vielä konseptien asteella eikä mitään konkreettista ehdotusta ole paperilla.

Esimerkiksi Ursula von der Leyenin unionin tilaa käsitelleessä puheessa esittämää EU:n suvereniteettirahasto (Sovereignty Fund) –ehdotusta nähdään tuskin ennen kesää, arvioi Politico.

Politicon haastattelema Ruotsin EU-lähettiläs Lars Danielsson sanoo, että Brysselissä halutaan nähdä ensin kunnollinen arviointi IRA-paketin vaikutuksista, ennen kuin vedetään lopullisia johtopäätöksiä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 12.1.2023)

Lähteet:

  • EU industry boss hawks Clean Tech Act to hit back against America’s green subsidies. Politico, 10 Jan 2023.
  • France hits back at America with green industry plan. Politico, 4 Jan 2023.

Lisää aiheesta:

European Battery Alliance iskee pöytään kovat vastalääkkeet IRA-paketille

 

Britit liittyvät EU:n rintamaan Inflation Reduction Actin kritiikissä

 

Inflation Reduction Act on tehokas työkalu, joka voi johtaa kauppasotaan

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

Yhdysvallat antamassa hieman periksi Euroopan vaatimuksille ilmastopakettiin liittyen