Fortumin uuden akkumateriaalien kierrätyslaitoksen peruskiven muuraustilaisuus Harjavallassa 1.11.2021 oli merkittävä hetki koko Suomen akkuklusterille ja kaikille niille pioneereille, jotka ovat olleet suomalaista akkuarvoketjua ja erityisesti akkujen kierrätystä rakentamassa viimeiset viisi vuotta. Jo pelkästään sillä, että kierrätysalan konkari Tero Holländer oli muuraamassa peruskiveä yhdessä elinkeinoministeri Mika Lintilän, Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon ja Harjavallan kaupunginjohtajan Hannu Kuuselan kanssa, on suuri symbolinen merkitys: kierrätysala, joka on perinteisesti ollut vähän epämääräistä haalarimiesten hommaa on nyt hovikelpoinen teollisuuden ala ja yksi kansallisen akkuklusterin vahvoista vetureista. Eilinen oli hieno päivä Suomen akkukierrätyksen veteraaneille.

Puheenvuorossaan Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo korosti akkujen roolia energiamurroksen mahdollistajana toimimalla sähkövarastoina silloin, kun ei tuule tai paista. Akkujen ansiosta myös liikenteestä voidaan tehdä ajan myötä päästötöntä. Samaan aikaan kuitenkin akkujen sisältämien arvokkaiden materiaalien, kuten litiumin, nikkelin, koboltin ja mangaanin, tarve kasvaa. “Raaka-ainevajeesta tulee yhä suurempi haaste”, muistutti Rauramo puheessaan.

Akkukierrätys tärkeä osa Fortumin missiota

Fortum on jo tällä hetkellä merkittävä litiumakkujen kierrättäjä. Kierrätykseen tulevat akut käsitellään ensin mekaanisesti Fortumin laitoksella Ikaalisissa. Akut puretaan ja murskataan, jonka jälkeen kierrätysmateriaalia erotellaan eri jakeiksi, kuten metallit, muovit ja musta massa.

Ikaalisista musta massa toimitetaan käsiteltäväksi Fortumin pilottilaitokselle Harjavaltaan, jossa siitä tuotetaan kierrätettyjä raaka-aineita käytettäväksi uusissa akuissa. “Litiumakkujen ohella myös akkuteollisuuden sivuvirtojen kierrättäminen on tärkeä osa kokonaisuutta”, korosti toimitusjohtaja Rauramo.

Kierrätysasteet Fortumin prosessi ovat korkeat: Rauramon mukaan yhtiö saa talteen jopa 95 prosenttia mustan massan sisältämistä arvokkaista metalleista. Akkumateriaalien kokonaiskierrätysaste nousee yli 80 prosenttiin.

Fortumin uusi laitos kasvattaa valmistuttuaan merkittävästi akkujen kierrätys- ja prosessointikapasiteettia. “Parin vuoden päästä pystymme käsittelemään valtaosan käytöstä poistuvista sähköautojen akuista Euroopassa”, kehuu Rauramo. “Näin tuemme vahvasti suomalaista ja eurooppalaista akkutuotannon ekosysteemiä, ja autamme koko teollisuuden alaa tuottamaan akkuja yhä vastuullisemmin.”

Puheensa lopuksi toimitusjohtaja Rauramo katsoi akkukierrätyksen roolia yhtiön isossa kuvassa:

“Fortumin toiminnan tarkoitus on rakentaa puhtaampi tulevaisuus. Olemme jo nyt Euroopan kolmanneksi suurin päästöttömän sähkön tuottaja ja kaasuyhtiö, jolla on merkittävä rooli energiamurroksen mahdollistajana”, muistutti Rauramo.

Yhtiö haluaa paitsi vähentää omia päästöjään, myös auttaa muita yrityksiä vähentämään niiden päästöjä. Tässä työssä nyt peruskivensä saanut laitos on tärkeässä roolissa. Harjavallan akkumateriaalien kierrätyslaitos on kova juttu myös Fortumille. “Uskallan väittää, että se on kokoaan merkittävämpi investointi”, päätti Rauramo puheensa.

Kuva 1. Fortumin toimitusjohtaja korosti akkukierrätyksen rooli yhtiön strategiassa ja merkitystä koko Euroopan akkuekosysteemille. (Kuva: Jarkko Vesa)

Fortumin uusi laitos edistää kansallista akkustrategiaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kehui Fortumin lähteneen onnistuneesti hyödyntämään akkujen kierrätykseen liittyviä huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia ja määrätietoisesti kehittämään teolliseen mittakaavaan soveltuvia kierrätysteknologioita. Akkujen kysyntää kasvaa globaalisti räjähdysmäisesti, samalla kasvaa kysyntä akuissa käytettäville materiaaleille. Kierrätys on etenkin tulevina vuosikymmeninä merkittävässä roolissa akuissa käytettävien materiaalien riittävyyden turvaamiseksi.

Lintilä korosti myös, että akkumateriaalien riittävyyden turvaaminen on yksi strategisista prioriteeteista jokaisella suurella talousalueella yhteiskuntien sähköistymisen edistämiseksi. Hän nosti esille myös tammikuussa 2021 julkistetun kansallisen akkustrategian, jonka ytimessä ovat vastuullinen liiketoiminta ja kestävä kasvu.

“Fortumin Harjavaltaan nouseva akkumateriaalien kierrätyslaitos on tärkeä osa kestävän ja kasvavan akkualan rakentamista Suomeen ja koko Eurooppaan”,  totesi elinkeinoministeri Lintilä puheensa lopuksi.

Kuva 2. Fortumin Harjavaltaan nouseva laitos on tärkeä osa kestävän akkualan rakentamista Suomeen, korosti elinkeinoministeri Mika Lintilä. (Kuva: Jarkko Vesa)

 

 

(Julkaistu 2.11.2021)

Lisää aiheesta:

 

Fortum kierrättää Valmet Automotiven Salon ja Uudenkaupungin akkutehtaiden tuotantojätteen

 

Fortum rakentaa Harjavaltaan uuden hydrometallurgisen kierrätyslaitoksen

 

Elintärkeitä metalleja talteen sähköautojen akkuja kierrättämällä