EU:n Kemikaaliviraston käynnissä oleva metallisen koboltin CLP-asetuksen mukaisen vaarallisuusluokittelun muutos ja Kiinan globaalit aktiviteetit kriittisten materiaalien markkinoilla herättivät vilkkaimmat keskustelut Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -seurantaryhmän vuoden ensimmäisessä kokouksessa.

Teknologiateollisuus ry:n isännöimä kokous keräsi saman pöydän ääreen lähes parikymmentä eri  alueiden asiantuntijaa. Kokouksen esityslistalla oli  koboltin ja Kiinan lisäksi matkaraportti Lontoon Mines & Money -konferenssista, jossa Suomi oli vahvasti esillä.

Teknologiateollisuus ry:n asiantuntija Hannele Tonteri kertoi koboltin vaarallisuusluokittelun muutosehdotuksen käsittelyprosessin tämän hetken tilanteesta. Helmikuussa REACH-komitean käsittelyyn menevä ehdotus on teollisuuden kannalta parempi kuin alkuperäinen ehdotus, mutta tiukka vääntö jatkuu edelleen niin pitoisuusrajoista kuin käytetyn arviointimenetelmän soveltuvuudesta kiinteille metalleille. Tonterin mukaan kyse on eurooppalaisen teollisuuden kannalta isosta asiasta, vaikka Kemikaaliviraston edustajat mielellään antavat ymmärtää, että vaarallisuusluokittelujen muutokset ovat ihan arkipäivää.

Gtk:n Pasi Heino kertoi marraskuussa Lontoossa pidetyn Mines & Money -tapahtuman tunnelmista. Suomi oli vahvasti esillä isolla messuosastolla ja kiinnostusta Suomen kohtaan oli paljon. Heinon mukaan Suomi on tällä alueella vahva brändi maailmalla.

 

Pasi Heinon esitys Mines & Money -tapahtumassa Lontoossa marraskuussa 2018.

 

Kokouksessa käytiin läpi myös tammikuun lopulla järjestettävän yritysvierailun askelmerkit. Seurantaryhmä vierailee Porissa Stena Recyclingin käsittelylaitoksella ja Ulvilassa Neorem Magnetsin tehtaalla katsomassa, miten kestomagneettien raaka-aineita valmistetaan.

Lisätietoa Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -seurantaryhmästä antaa ryhmän pj. Peter Malmström (peter.malmstrom@teknologiateollisuus.fi) tai ryhmän sihteeri Jarkko Vesa (jarkko.vesa@notinnovatedhere.fi).

 

www_kriittiset_metallithvk_2017