Vielä viime vuoden maaliskuussa koboltin hinta huiteli vuosikymmenen ennätyslukemissa lähes 100 000 dollarissa tonnilta, mutta sitten tultiin rytinällä alas. Nyt hinta on pikku hiljaa toipumassa. Glencoren sopimukset akkuvalmistaja GEM:n ja Umicoren kanssa tuovat lisää jännitystä peliin.

Markkinat heräsivät eloon elokuussa, kun Glencore kertoi jäädyttävänsä Mutandan kupari-koboltti-kaivoksensa toiminnan Kongossa ainakin vuoteen 2021.

Mutanda on maailman suurin kobolttikaivos. Se tuottaa noin viidenneksen maailman koko kobolttituotannosta, joka on kokonaisuudessaan vaatimattomat 135 000 tonnia vuodessa. Elokuussa koboltin hintataso oli 31 500 dollaria tonnilta, mikä oli edelleen kaksikolmasosaa alle 10 vuoden ennätystason, joka saavutettiin viime vuoden maaliskuussa (Mining.com, 20.8.2019)

Pulaa koboltista vuosina 2020 ja 2021

Mining.com-lehden artikkelissa elokuussa Capital Economicsin ekonomisti arvioi, että koboltin hinta tulee lähes tuplaantumaan vuoden 2021 loppuun mennessä. Tutkimuslaitos ennusti, että Mutandan kaivoksen huolto- ja ylläpitotoimenpiteet korjaavat kobolttimarkkinoiden nykyistä ylituotantoa. Laitos ennusti lievää pulaa koboltista vuosina 2020 ja 2021. Taustalla on oletus sähköautomarkkinoiden nopeasta kasvusta. Viime aikaiset uutiset tosin kertovat sähköautomarkkinoiden kasvun hiipuneen erityisesti maailman suurimmilla sähköautomarkkinoilla Kiinassa.

Lontoossa toimiva Capital Economics ennusti koboltin hinnan nousevan 40 000 dollariin tonnilta vuoden 2020 loppuun mennessä, ja vielä 10 000 dollaria tonnilta lisää vuoden 2021 loppuun mennessä.

Koboltti nousussa

Glencoren ilmoituksesta huolimatta koboltin hinta näyttää jämähtäneen noin 25 000 dollariin tonnilta, kertoo Mining.comin tuore artikkeli. Lehden mukaan metallisen koboltin hinta London Metal Exchange (LME) –pörssissä polkee paikallaan, mutta Benchmark Mineral Intelligencen (BMI) lokakuun hinta-arviot kobolttisulfaatille kertovat hinnan nousseen kuukausitasolla 2,3 prosenttia. Vastaavasti kobolttihydroksidin (joka sisältää tyypillisesti 20 – 40 prosenttia kobolttia) hinta hyppäsi 9,2 prosenttia kuukaudessa.

Ennen Glecoren elokuista ilmoitusta BMI:n hinta kobolttihydroksidille oli 17 050 dollaria tonnilta, lokakuussa hinta oli jo 26 400 dollaria eli hinta oli noussut 50% elokuusta.

Glencoren ja akkuvalmistaja GEM:n megadiili

Lokakuussa 2019 Glencore teki sopimuksen, jossa se sitoutui myymään noin neljänneksen vuotuisesta koboltintuotannostaan seuraavan viiden vuoden ajan kiinalaiselle akkuvalmistaja GEM:lle. Tämä tarkoittaa, että Glencore myy vähintään 61 200 tonnia kobolttihydroksidia GEM:lle vuosina 2020 – 2024.

Markkinatutkimuslaitos Benchmark huomauttaa, että tämä sopimus yhdessä toukokuussa 2019 julkistetun Glecoren ja Umicoren toimitussopimuksen kanssa, voi lukita yli 85% Glencoren koboltin tuotannosta Kongossa vuonna 2020.

Benchmark Mineral varoittaa, että koboltin käyttävät yritykset voivat joutua koville etsiessään luotettavia kobolttihydroksidin lähteitä suuremmille kobolttimäärille, mikäli eivät ole jo valmiiksi GEM:n tai Umicoren toimitusketjussa. Glencore on yksi harvoista suurista teollisista tuottajista Kongossa, joka pystyy toimittamaan kobolttia, jonka alkuperä on jäljitettävissä ja jonka tuottamiseen ei ole käytetty lapsityövoimaa.

Koboltin tuotantoketjun tarkempi syynäys Kongon valta-aseman takia (maa tuottaa yli 2/3 maailman koboltista ja omistaa valtaosan tunnetuista varannoista) vauhdittaa uusien kobolttilähteiden etsintää muualla maailmassa: konfliktivapaasta koboltista voi pyytää korkeampaa hintaa, arvioi Mining.com.

Lähteet:

  • Cobalt hydroxide price up 55% in three months. Mining.com, November 12, 2019.
  • Glencore could do for cobalt what it did for zinc – double the price. Mining.com, August 20, 2019.
  • Umicore and Glencore develop partnership for sustainable cobalt supply in battery materials. Umicore, 29 May 2019.

 

Glencore heiluttelee kobolttimarkkinoita

 

BMW aikoo lopettaa koboltin ostamisen Kongosta

 

Onko seuraava energiakriisi litium- ja kobolttikriisi?