Häiriöt Kiinan energiantuotannossa aiheuttavat ongelmia Etelä-Korean puolijohdeyrityksille. Samsung Electronicsilla on tällä hetkellä kaksi NAND flash –tehdasta Xianissa, Kiinassa. Nämä tehtaat vastaavat 40 prosentista yhtiön NAND flash –piirien tuotannosta, kertoo Business Korea. Vastaavasti SK Hynixillä on puolestaan DRAM-tehdas Wuxissa. Tehtaan osuus yhtiön DRAM-tuotannosta on kymmenen prosentin luokkaa.

Haasteena keltainen fosfori ja muut kriittiset aineet

Huoli tuotannon jatkuvuudesta kasvaa Kiinan lähes maanlaajuisten sähkökatkosten takia. Puolijohdetuotannon raaka-aineet tuodaan usein Kiinasta ja ne jalostetaan eteenpäin Etelä-Koreassa. Raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus vaikeutuu koko ajan Kiinan säännöstellessä sähkön saantia, kuten aiemmin olemme tällä sivustolla uutisoineet.

Yksi esimerkki on keltainen fosfori, joka on välttämätön ainesosa NAND flash –piirien valmistuksessa. Kiina, joka vastaa noin puolesta maailman keltaisen fosforin tuotannosta, on leikannut tuotantoa viime kuusta, minkä seurauksena hinta on rajussa nousussa.

Tämän vuoden alkupuoliskolla ilmaantuneet järjestelmäpiirien (system-on-chip, SoC) saatavuusongelmat vaikuttavat edelleen IT-tuotteiden toimitusketjuihin ja koko globaaliin muistipiirien markkinaan, kertoo Business Korea artikkelissaan.  Micron Technology tiedotti hiljattain, että sen syys-marraskuun liikevaihto ja tulos jäävät noin kahdeksan prosenttia alle ennusteiden sirupulan takia.

Toim.huom. Kiinan energiaongelmien vaikutukset eskaloituvat globaaleihin toimitusketjuihin. Tämä ei taida olla enää kenellekään yllätys tai edes uutinen. Mielenkiintoista, että taas löytyi uusi kriittinen materiaali, jonka tuotantoa dominoi: tämä oli ensimmäinen kerta, kun keltainen fosfori nousee esille kriittisetmateriaalit.fi-sivuston artikkeleissa.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 6.10.2021)

Lähteet:

  • Supply Chain Instabiliites Seriously Affecting Semiconductor Industry. Business Korea, 5 October 2021.

Lisää aiheesta: