Kiinan avainministeriö järjesti sarjan kokouksia maan johtavien puolijohdeyritysten kanssa. Vielä on epäselvää, miten Kiina tulee vastaamaan Yhdysvaltojen aggressiiviin toimiin, kirjoittaa Bloomberg artikkelissaan.

Kiinan johtavia teknologioita ohjaava ministeriö on järjestänyt viime viikkojen aikana sarjan hätäkokouksia, joissa on pyritty arvioimaan presidentti Bidenin hallinnon asettamien puolijohteiden vientirajoitusten vaikutuksia.

Kiinan teollisuus- ja informaatioteknologiaministeriö (Ministry of Industry and Information Technology) on kutsunut mm. Yangtze Memory Technologies Co. –yrityksen ja johtavan supertietokonefirman Dawning Information Industry Co:n johtoa suljettujen ovien takana käytyihin keskusteluihin sen jälkeen, kun Yhdysvallat julkisti toimia, joilla pyritään hillitsemään Kiinan teknologisia pyrkimyksiä.

Bloombergin mukaan ministeriön virkamiehet vaikuttivat epävarmoilta, miten edetä asian suhteen. Välillä vaikutti sitä, että virkamiehillä oli hetkittäin enemmän kysymyksiä siruvalmistajille kuin vastauksia, kertovat keskusteluissa mukana olleet tahot.

Virkamiehet eivät halunneet avata Kiinan mahdollisia vastatoimia, mutta painottivat, että kotimaiset IT-markkinat tarjoaisivat riittävästi kysyntää niille yrityksille, joihin USA:n toimenpiteet iskevät, jotta yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa.

Monet keskusteluihin osallistuneet yritykset sanoivat, että Yhdysvallat iskevät niiden toimintaan ja myös heikentävät Kiinan mahdollisuuksia vähentää riippuvuuttaan amerikkalaisesta teknologiasta, kertoo Bloomberg.

Yantze Memory, joka on yksi Kiina suurimmista toivoista edistyksellisessä siruvalmistuksesta, varoitti ministeriötä, että yhtiön koko tulevaisuus voi olla vaakalaudalla.

Tekoälystartupit tiukassa paikassa

Tekoälysiruja valmistava Biren on esimerkki siitä, miten kiinalaiset puolijohdealan startupit ovat tulleet vauhdilla alas huipulta. Yhtiön valuaatio oli 2,7 miljardia dollaria ja se kertoi elokuussa julkaisseensa ensimmäisen yleiskäyttöisen grafiikkaprosessorin (graphics processing unit, GPU), joka edusti uutta ennätystä yleislaskentatehossa.

Mutta Biren oli tehnyt sopimuksen taiwanilaisen TSMC:n kanssa sirujensa tuotannosta  kehittyneellä 7 nanometrin teknologialla. Nyt TSMC saattaa joutua lopettamaan yhteistyön Bidenin hallinnon asettamien rajoitusten takia eikä mikään kiinalainen yritys pysty sitä korvaamaan.

Biren ei halunnut kommentoida Bloombergille käytyjä keskusteluja, mutta yhtiö kertoi lausunnossaan toiminnan jatkuvan normaalisti eikä yhtiö usko vientirajoitusten vaikuttavan liiketoimintaansa. Myöskään ministeriö ei halunnut kommentoida asiaa. Dawning Information ei vastannut Bloombergin tiedusteluihin. Yantze Memory puolestaan kommentoi, että tiedot heidän johtajiensa osallistumisesta kokoukseen ministeriön kanssa olivat epätäsmällisiä.

 

Kuva 1. Puolijohteet ovat tärkein kymmenestä teollisuuden alasta, joita Kiina haluaa kehittää Made in China 2025 -ohjelman puitteissa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 31.10.2022)

Lähteet:

  • China Summons Chip Firms for Emergency Talks After US Curbs. Bloomberg, 20 Oct 2022. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-20/china-gathers-chip-firms-for-emergency-talks-after-biden-curbs
  • How the US chip export controls have turned the screws on China. Financial Times, 22 Oct 2022.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltojen asettamat sirujen vientikiellot kurittavat Kiinaa

 

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä

 

Yhdysvallat julkisti uuden kansallisen turvallisuuden strategian

 

Yhdysvallat kampittaa Kiinan unelmia mikrosirujen omavaraisuudesta

 

Kiina haluaa valmistaa itse puolijohteet autoteollisuutensa tarpeisiin ja vähentää riippuvuutta lännestä