Viime aikoina on puhuttu paljon Kiinan ylivallasta harvinaisten maametallien tuotannossa. Mutta harvemmin kerrotaan, mihin maihin Kiina näitä arvokkaita materiaaleja vie.

Älypuhelimista ja sähköautoista röntgenlaitteisiin ja ohjuksiin, useat  modernit teknologiat eivät olisi sitä, mitä ne tänä päivänä ovat, muistuttaa Visual Capitalist artikkelissaan.

Vaikka harvinaisia maametalleja löytyy eri puolilta maailmaa, valtaosa niiden kaivostuotannosta ja jalostuksesta tapahtuu Kiinassa. Mutta vähemmän puhutaan siitä, mihin maihin Kiinan harvinaisten maametallien vienti kohdistuu. Visual Capitalist on koonnut kuvassa 1 olevaan grafiikkaan CSIS China Power Project –hankkeen kokoaman tiedon harvinaisten maametallien viennistä Kiinasta vuonna 2019.

Kuva 1. Kiinan tärkeimmät harvinaisten maametallien vientimaat. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2021)

Tärkeimmät vientimaat

Noin 88 prosenttia Kiinan harvinaisten maametallien viennistä vuonna 2019 suuntautui viiteen maahan, jotka ovat maailman johtavia teknologia- ja talousmahteja.

Ylivoimaisesti suurimmat kiinalaisten harvinaisten maametallien tuojat ovat Japani ja Yhdysvallat, jotka yhdessä vastaavat yli 60 prosentista Kiinan harvinaisten maametallien viennistä.

Volyymiltaan suurin tuote Kiinan harvinaisten maametallien viennille on lantaani, jota käytetään esimerkiksi hybridiautoissa ja älypuhelimissa. Arvoltaan merkittävin tuote on terbium, joka toi vuonna 2019 vientituloja lähes 60 miljoonan dollarin edestä, vaikka vientimäärä oli vain 115 tonnia.

Miksi Kiinan hallitsevalla asemalla on väliä?

Maailman siirtyessä kohti puhtaampaa energiaa harvinaisten maametallien kysynnän odotetaan lähes tuplaantuvan vuoteen 2030 mennessä ja maat tarvitsevat luotettavia toimitusketjuja.

Kiinalla on käytännössä monopoli harvinaisissa metalleissa. Tämä antaa maalle yliotteen esimerkiksi Yhdysvalloista, joka tuo 80 prosenttia harvinaisista maametalleistaan Kiinasta. Myös toimitusketju on kaikkea muuta kuin luotettava:

”China will not rule out using rare earth exports as leverage to deal with the [Trade War] situation.” Gao Fengping et al., 2019 in a report funded by the Chinese government via Horizon Advisory.

Kyseisen kommentin taustalla on tilanne vuodelta 2010, jolloin Kiina leikkasi harvinaisten maametallien vientikiintiöitä 37 prosentilla, mitä nosti harvinaisten maametallien hinnat globaalisti pilviin.

Kiinan toiminnasta seuranneet häiriöt toimitusketjuissa saivat EU:n, Yhdysvallat ja Japanin viemään asian maailman kauppajärjestön WTO:n käsittelyyn, joka katsoi Kiinan rikkoneen sääntöjä, kertoo Visual Capitalist artikkelissaan.

 

Kuva 2. Kiina dominoi harvinaisten maametallien tuotantoa. (Lähde: Financial Times, Sep 2022)

Kiinan monopolin rikkominen

Kiinan valta-asema harvinaisten maametallien tuottajana on juontaa juurensa vuoden 1980 teollisuuspolitiikkaan, jonka keinovalikoima vaihteli verohelpotuksista vientirajoituksiin.

Vähentääkseen riippuvuuttaan Kiinasta Yhdysvallat ja Japani ovat ottaneet asiakseen löytää uusia tuottajia harvinaisille maametalleille.

Koronapandemian, sirupulan ja Ukrainan sodan myötä harvinaisten maametallien merkitys on noussut parin viime vuoden aikana entisestään. Yhdysvaltojen lisäksi myös Euroopan unioni on nostanut harvinaiset maametallit ja erityisesti niihin pohjautuvat kestomagneetit korkealle kriittisten mineraalien agendallaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 9.11.2022)

Lähteet:

  • Visualizing China’s Dominance in Rare Earth Metals. Visual Capitalist, 13 Jan 2021.

Lisää aiheesta:

EU:n raaka-ainealoite pyrkii varmistamaan sähköistyvän yhteiskunnan mineraaliperustan

 

Euroopan raaka-aineallianssin ensimmäinen hankekokonaisuus starttaa – fokuksessa harvinaiset maametallit kestomagneeteissa ja sähkömoottoreissa

 

Solvay rakentaa harvinaisten maametallien jalostuslaitoksen Ranskaan

 

Harvinaiset maametallit ovat ässä Kiinan hihassa kauppasodassa USA:n kanssa

 

Turkin uutiseen mittavista harvinaisten maametallien varannoista syytä suhtautua varauksella

 

Kiina aloittaa uuden luvun harvinaisten maametallien historiassa