Kiina on lisännyt viime päivinä sotilasharjoituksia Etelä-Kiinan merellä, uutisoi YLE. Kiinan lentotukialus Liaoning on siirtynyt Taiwanin lähelle. Yhdysvallat on toistuvasti varoittanut Kiinan kasvavasta uhasta Taiwanin itsehallinnolle.

Kiina ei tunnusta Taiwanin itsehallintoa, vaan pitää vuonna 1949 irtaantunutta Taiwania kapinallisena maakuntana. Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa voimankäytöstä aluekiistojen ratkomisessa Etelä-Kiinan merellä, kertoo YLE artikkelissaan.

Presidentti Biden näyttää jatkavan presidentti Trumpin hallinnon linjoilla suhtautumisessaan Kiinaan. Amerikkalainen lentotukialus Theodore Roosevelt saapui Etelä-Kiinan merelle sunnuntaina 4. huhtikuuta, kertoo YLE.

Bidenin pitäisi vaihtaa linjaansa Kiinan suhteen

Kiinalaisten näkemyksen mukaan Trumpin hallinnon tiukka linja on vain vahvistanut presidentti Xi Jinpingin asemaa.  Biden itse julisti vuonna 2019, että Trumpin johdolla käyty kauppasota Kiinan kanssa ei ollut koitunut amerikkalaisten työläisten parhaaksi, kertoo The Financial Times artikkelissaan, jonka kirjoittaja Kishore Mahbudani toimii tutkijana National University of Singapore -yliopistossa ja hän on kirjoittanut kirjan ”Has China Won?”.

Mahbudanin mukaan Bidenin hallinnon virkamiehet pelkäävät, että heidän nähdään toimivan liian pehmeästi Kiinan edessä. Mikäli tahtoa löytyisi muuttaa Trumpin valitsemaa kurssia, löytyisi tälle vahvat perusteet, arvioi Mahbudani.

Kiinan kansalaiset voivat tulkita valtion suojanneen heitä hyvin koronavirukselta. Samaan aikaan Yhdysvalloissa korona vaati Trumpin aikana paljon uhreja. Varapresidentti Pencen ja valtiosihteeri Pompeon sivallukset Kiinalle vain vahvistivat Kiinan hallinnon asemaan.

Geopoliittinen kamppailu pitäisi laittaa tauolle

Bidenin hallinnon kannattaisi Mahbudanin mukaan ottaa aikalisä USA:n ja Kiinan välisessä geopoliittisessa kilpailussa, ja laatia parempi strategia Kiinan kaltaista kovaa kilpakumppania vastaan.

Mahbudani uskoo, että Kiinan ja USA:n välisen kauppasodan päättyminen antaisi Yhdysvaltojen taloudelle lisäpotkua, mikä auttaisi Bidenin hallintoa vuoden 2022 välivaaleissa.  Myös muu maailma olisi tyytyväinen, jos Biden päättäisi laittaa kauppasodan tauolle, varsinkin kun koronaepidemia edelleen jyllää eri puolilla maailmaa, arvioi Mahbudani kirjoituksessaan.

 

(Julkaistu 8.4.2021)

Lähteet:

  • Biden should summon the courage to reverse course on China. The Financial Times, 7 April 2021. (tilaajille)
  • Lentotukialus Taiwanin lähelle, kymmeneniä aluksia Filippiinien vesille – Kiina harjoittelee sotimista naapuriensa tuntumassa. YLE 6.4.2021.
  • Yhdysvallat huolissaan Kiinan kasvavasta kiinnostuksesta Taiwania kohtaan. Kriittisetmateriaalit.fi 5.4.2021.
  • US fears China is flirting with seizing control of Taiwan. The Financial Times, 27 March 2021. (tilaajille)
  • U.S. trade war pushing China to steal tech, talent, Taiwan says. Reuters, 31 March 2021.

 

Lisää aiheesta: