Kiinan useisiin provinsseihin määrätyt sähkökatkokset ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin mitä alun perin odotettiin, kertoo Tom’s Hardware artikkelissaan. Puolijohdealan toimijoista ainakin ASE Technology ja GlobalWafers kärsivät teollisuuden sähkökatkoksista.

Kiina on maailman suurin energian kuluttaja ja hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Kuten aiemmin tällä viikolla kerroimme tällä sivustolla, sähkön tuottamiseen käytettävän kivihiilen raju hinnannousu on luonut painetta Kiinan sähkömarkkinoille, joiden hintoja valtio säätelee. Sähköntuottajat mieluummin keskeyttävät sähköntuotannon kuin myyvät sähköä tappiolla, mikä on johtanut sähkökatkoksiin yli 20 provinssissa.

Hillitäkseen sähkön siirtohintojen nousua ja leikatakseen päästöjä Kiinan hallitus on väliaikaisesti katkaissut sähkön useilta suurilta valmistavan teollisuuden keskittymiltä. Kiina aikoo myös jatkossa säännöstellä teollisuuden sähkönsaantia: tiettyinä päivinä kuukaudessa sähköä ei ole teollisuuden saatavilla. Näiden katkosten ennakoidaan väistämättä vaikuttavan elektroniikan globaaleihin toimitusketjuihin sekä sellaisiin yrityksiin kuten Apple, Intel, Nvidia, Qualcomm ja Tesla. Vaikutukset eivät tule jakaantumaan tasaisesti, vaan sähkökatkokset tulevat aiheuttamaan osalle tuottajista isompia ongelmia.

Haluatte leikata päästöjä? Pistetään sitten sähköt poikki!

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi YK:n yleiskokouksessa, että maa ei tule rakentamaan yhtään uutta kivihiilivoimalaa. Xi lupasi myös maan kasvattavan muiden energialähteiden hyödyntämistä.

Lähtökohta on kuitenkin aika karu: vuonna 2019 noin 65 prosenttia Kiinan sähköntuotannosta pohjautui kivihiileen,  jonka hinta on noussut viime aikoina rajusti.

Leikatakseen CO2-päästöjä Kiinan hallitus on määrännyt Jiangsun, Zheijiangin ja Guangdongin provinssit rajoittamaan sähkön kokonaiskulutustaan. Useat high-tech-valmistajat toimivat juuri näillä alueilla. Koska uuden vähähiilisen teknologian käyttöönotto ei tapahdu hetkessä, paikallishallinnot ovat määränneet alueensa sähköyhtiöt katkaisemaan sähkötoimitukset teollisuuden asiakkailleen ja ostoskeskuksille useina päivinä kuukaudessa, uutisoi Nikkei.

Vaikutukset näkyivät nopeasti

Kiinan useisiin provinsseihin määrätyt sähkökatkokset ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin mitä alun perin odotettiin, kertoo Tom’s Hardware artikkelissaan. Puolijohdealan toimijoista ainakin ASE Technology ja GlobalWafers kärsivät teollisuuden sähkökatkoksista.

Taiwanilainen ASE on maailman suurin puolijohteiden kokoonpanon ja testauksen (OSAT) ulkoistuspalveluiden tarjoaja. Yhtiöllä on tuotantolaitoksia eri maissa, joten Kiinan Suzhoun tehtaan tuotannon häiriöt heijastuvat eri tuotantolaitosten asiakkaille.

ASE kertoi viime viikolla toimittavansa tavaraa tehtaaltaan etuajassa minimoidakseen viranomaisten määräämien sähkökatkosten vaikutuksia asiakkailleen. Parin päivän viivästys ei kuulosta pahalta, mutta viivästykset heijastuvat eteenpäin toimitusketjussa, jossa ne voivat johtaa vakaviin ongelmiin meri- ja ilmakuljetuksissa, joiden kanssa on juuri nyt muutenkin hirveä hässäkkä globaalisti.

GlobalWafers ei ole virallisesti tiedottanut sähkökatkosten vaikutuksista omaan tuotantoonsa.

Viranomaisten määrät sähkökatkot vaikuttavat satoihin yrityksiin

Kolmen provinssin viranomaisten päätöksellä on vaikutus satoihin yrityksiin, joten energialeikkausten vaikutukset alueen talouteen ja paikallisiin toimitusketjuihin nähdään aikanaan.

Pidemmällä tähtäimellä yritykset sopeuttavat toimintaansa uusien määräyksien mukaiseksi. Osa yrityksistä ottaa yövuoron käyttöön päivinä, jolloin sähkön käytössä ei ole rajoituksia, osa taas siirtää tuotantoaan muihin provinsseihin, arvioi Tom’s Hardware artikkelissaan.

Toim.huom. Täytyy tunnustaa, että usein on tullut ihasteltua Kiinan kykyä tehdä isoja päätöksiä ja laittaa niitä ripeästi toimeen. Mutta nyt Kiinan touhu tuntuu kyllä aikamoiselta hölmöläisten hommalta. Tässä on käymässä juuri kuten Foreign Policy ennusti hiljattain, että sekä paikallishallinto että Kiinan keskushallinto tulevat nopeasti puuttumaan maan sähkömarkkinoiden tilanteeseen, mutta nopeasti improvisoidut keinot voivat aiheuttaa lisää ongelmia. Vaikea kuvitella, että teollisuuden päästöt olennaisesti pienentyvät, jos siirrytään yövuoroihin niinä päivinä, kun sähkö on saatavilla ilman sääntelyä. Aika näyttää, päädytäänkö myös meillä EU:n alueella jonain päivänä tällaisiin pakotettuihin sähkökatkoihin päästötavoitteisiin pääsemiseksi – tai yksinkertaisesti siitä syystä, että sähköä eri riitä kaikille ihan kaikkina päivinä.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 1.10.2021)

Lähteet:

Lisää aiheesta: