Kiinan isot kaapelintuottajat ovat alkuvuodesta palanneet normaaleihin tuotantomääriin. Pienet ja keskisuuret tuottajat jatkavat todennäköisesti vuoden ensimmäiset kuukaudet normaalia matalammilla tuotantotasoilla johtuen rakennusalan heikosta kysynnästä Kiinan kotimarkkinoilla, kertoo S&P Global kuparikatsauksessaan.

Parempi tuotantojätteen saatavuus on edesauttanut kuparin ylitarjonnan syntymistä Kiinan markkinoille. Kiinan ulkopuolella kuparin tarjonta on niukempaa raaka-ainepörssien varastojen pienentyessä. Eurooppalaisten asiakkaiden kriittisyys venäläisten raaka-aineiden suhteen ja globaalien toimitusketjujen häiriöt ovat vaikuttaneet kuparin saatavuuteen.

Kiinan ulkopuolella sulattojen huoltotoimet ovat lisääntyneet, mikä leikkaa jalostetun kuparin ylitarjontaa vuoden 2023 aikana.

Kuparin kaivostuotannon häiriöt Chilessa ja Perussa sekä viime aikainen tuotantoseisokki Grasbergin laitoksella Indonesiassa rankkasateiden ja tulvien takia ovat tuoneet lisäpainetta sulatoille varmistaa raaka-aineen saatavuus. Edellä kuvatuista syistä S&P Global on laskenut ennustettaan kuparikonsentraatin ylituotannosta 268.281 tonniin vuonna 2023.

S&P Global odottaa kuparin globaalin kysynnän vahvistuvan huhtikuusta 2023 alkaen.

Kuparin hinta laskee, kun optimismi markkinoilla hiipuu. (Kuva: S&P Global, Feb 2023)

**

S&P Global Copper Commodity Briefing Feb 2023

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 15.3.2023)

Lähteet:

Lisää aiheesta: