Kabulin romahduksen edetessä Kiinan valtiollinen media on ollut lähinnä vahingoniloinen Yhdysvaltojen voimankäytön epäonnistumisesta ja varoitellut, että seuraavaksi Yhdysvallat epäonnistuu Taiwanin kanssa. Taiwanin osuus maailman puolijohdetuotannosta on 23 prosenttia, joten Kiinan operaatiolla Taiwanilla olisi massiiviset vaikutukset koko maailman teollisuuteen.
Foreign Policy –lehti pitää näitä kiinalaismedian Taiwan-kommentteja erittäin vaarallisina – varsinkin jos valtaapitävät Pekingissä alkavat uskoa omia puheitaan. Samaan aikaa Kiina silmäilee Afganistania sillä silmällä, että maasta voisi tulla Kiinalle strateginen käytävä osana Belt and Road –hanketta. Foreign Policy varoittaa kuitenkin, että Kiinalla saattaa olla omat pelkonsa, että se toistaisi Afganistanissa Yhdysvaltojen virheet. Levottomuudet voisivat levitä Afganistania laajemmallekin.
Afganistanin romahdus käynnisti Kiinan Taiwan-propagandan
Afganistanin romahdus on antanut Kiinan propagandakoneistolle oivan tilaisuuden levittää epäilyksen siementä Yhdysvaltojen sitoutumiseen kumppaneidensa puolustamiseen, analysoi Foreign Policy artikkelissaan.
Viestinnän kärki on Taiwan: ”Kabulin hallinnon romahduksen jälkeen Taiwanin viranomaisten polvien on pakko tutista”, twiittasi Global Times –lehden päätoimittaja. ”Ei kannata odottaa, että Yhdysvallat suojelisi heitä. Taipein valtaapitävien kannattaa kaikessa hiljaisuudessa tilata verkosta Kiinan lippu. Sille on käyttöä sinä päivänä, kun he antautuvat Kiinan kansanarmeijalle.” Tiukkaa tekstiä.
Foreign Policyn mielestä tällaiset väitteet perustuvat virheellisiin oletuksiin, joiden taustalla näyttää olevan tietämättömyys tai pahansuovat tarkoitusperät.
Yhdysvaltojen sitoutumista aasialaisiin ystäviinsä ei voi verrata Afganistanin pitkäksi venyneeseen operaatioon, muistuttaa Foreign Policy artikkelissaan. Yhdysvaltojen jo hyvissä ajoin ilmoittama vetäytyminen ei tarjoa myöskään kovin paljon pohjaa sen arvioimiselle, mikä on Yhdysvaltojen Aasian kumppanuuksien tulevaisuus.
Kuva 1. Kiina käytti tällä viikolla siviilialuksia harjoitellessaan maihinnousua Taiwanille. (Kuva: Nikkei Asia)
Toim.huom. Olemme viime vuodet seuranneet kriittisetmateriaalit.fi-sivustolla Taiwanin tilannetta osana puolijohde- ja elektroniikkakomponenttien markkinoiden seurantaa. Aasialaisessa mediassa uutisoidaan tiuhaan tahtiin Kiinan erilaisista vihamielisistä toimista Taiwanin suuntaan, kuten sotaharjoituksista tai ilmatilan loukkauksista. Kaikki varmasti ymmärtävät, millainen shokki maailman teollisuudelle ja kaupalle olisi, jos Kiina ottaisi omana maakuntanaan pitämänsä Taiwanin haltuunsa, mutta tällaista operaatiota ei pidetä kovin realistisena skenaariona. Toisaalta, aika harva varmaan uskoi, että Venäjä valtaisi Krimin niemimaan. EK:n puolijohteiden markkinatilannetta pohtineessa tilaisuudessa 22.8.2021 Taiwaniin liittyvistä haasteista ei puhuttu, mutta asiantuntijat myönsivät, että Taiwanin maariski on olemassa. Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku kertoi EK:n tilaisuudessa maailman suurimman puolijohdevalmistajan, taiwanilaisen TSMC:n muuttaneen viime aikoina strategiaansa ja alkanut investoida tehtaisiin Taiwanin ulkopuolella. Tähän voi luonnollisesti olla useita syitä, kuten Taiwanin vesipula, kuivuus, koronariskin hajauttaminen jne. Todennäköisesti myös TSMC:n isot asiakkaat mielellään näkisivät, että kaikki puolijohdemunat eivät ole samassa korissa.
(Julkaistu 27.8.2021)
Lähteet:
- Foreign Policy uutiskirje 26.8.2021
- Taiwan says security talks with Japan focused on TSMC investment. Nikkei Asia, 27 August 2021.
- China mobilizes civilian ferries for Taiwan invasion drills. Nikkei Asia, 25 August 2021.
- Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”. Kriittisetmateriaalit.fi 23.8.2021
- Taiwan Isn’t Afghanistan, Whatever Beijing Says. Foreign Policy, 23 August 2021.
- To plan for Taiwan crisis, Japan must revisit 1976 Soviet shock. Nikkei Asia, 6 May 2021.
- US is misleading in its assessment of China’s Taiwan threat. The Financial Times, 5 May 2021.
- The most dangerous place on Earth. The Economist, 1 May 2021.
- Japan lawmakers want ’Taiwan Relations Act’ of their own. Nikkei Asia, 6 Feb 2021.
Lisää aiheesta: