Nosturinkuljettajat, tullimiehet, luotsit ja muut logistiikan avainhenkilöt ovat alkaneet palailemaan töihinsä Kiinassa, kertoo South China Morning Post artikkelissaan. Kiina on maailman suurin konttirahdin käsittelijä, joka hoitaa noin 30 prosenttia maailman rahdista, mikä tarkoitti vuonna 2019 noin 715 000 kontin käsittelyä.
Kiinan suurimmat konttisatamat ovat päässeet purkamaan sumaa, joka syntyi koronaviruksen ja sitä seuranneiden matkustusrajoitusten myötä. Kiinan ongelmien takia globaalit toimitusketjut kärsivät pahasti, mutta tilanne on nyt helpottamassa, kertoo South China Morning Post artikkelissaan Reutersin tietojen pohjalta.
Korona on tappanut Kiinassa (tilanne 27.2.) yli 2 700 ihmistä ja tartunnan saaneita on Kiinassa yli 78 000 henkilöä. Tämä on aiheuttanut Kiinan satamassa massiivisia ruuhkia työvoimapulan takia, kun kaupunkeja on suljettu ympäri maata..
Esimerkiksi Zhoushanin satamassa Etelä-Kiinassa konttilaivan keskimääräinen odotusaika venyi yli 60 tuntiin helmikuun toisella viikolla, kun satamat joutuivat toimimaan murto-osalla normaalista miehityksestä matkustuskiellon takia. Zhoushan on maailman kolmanneksi suurin konttisatama vuosittaisella kapasiteetilla mitattuna. Tämä tarkoitti lähes 15 tunnin pidennystä odotusaikaan verrattuna tilanteeseen ennen Kiinan uuden vuoden pyhiä – ja lähes 20 tuntia pidempää odotusaikaa verrattuna keskiverto tammikuuhin, kertoo Shanghai International Shipping Instituten (SISI) data.
Mutta nyt ollaan käännekohdassa, arvioi South China Morning Postin haastattalema SISI:n edustaja. Hänen mukaansa satamien ruuhkat alkavat helpottaa ja logistiikkatoiminnot pääsevät taas käyntiin.
Vaikka kontit saataisiin taas kulkemaan maailmalle, riittää kiinalaisilla haasteita kotimarkkinoillaan. Esimerkiksi älypuhelinten myynnin ennustetaan laskevan 40% vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, kertoo CNN artikkelissaan.
Toim. huom. Syntymässä onkin mielenkiintoinen tilanne: koronavirus on vasta saapumassa Eurooppaan, samaan aikaan kun Kiina alkaa palata normaaliin arkeen. Vaikka tavara saataisiin nyt lähtemään Eurooppaan, niin ovatko eurooppalaiset tuotantolaitokset ja muut asiakkaat ottamassa sitä vastaan – vai onko Euroopan työväki vaihteeksi karanteenissa ja matkustuskiellossa? Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka pohtii kolumnissaan, miten suomalaiset taipuisivat vapautensa rajoittamiseen: “Harvalla nykysuomalaisella on kokemuksia poikkeusoloista, joissa ulkona liikkumista tai matkustamista rajoitettaisiin. Miten sopeudumme tilanteeseen, jossa vaikkapa päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille meno estetään kokonaan?” (Lähde: Antero Mukka, HS 1.3.2020)
Lähteet:
- Coronavirus: China’s ports reach ’turning point’ as Covid-19 backlog clears. South Chine Morning Post / Reuters, 27 Feb 2020.
- Koronaviruskriisi olisi testi avoimelle yhteiskunnalle. Antero Mukka, kolumni HS 1.3.2020.
- Smartphone sales are collapsing in China. They plunge 40% in Q1. CNN, 28 Feb 2020.
Lisää aiheesta:
Koronavirus iskee Kiinan kemianteollisuuteen rajummin kuin SARS aikanaan
Applelta tulosvaroitus – koronavirus iskee teknologiatuotantoon
Koronavirus testaa teknologia-alan toimitusketjujen resilienssin