Analyytikkofirma Roskill raportoi marraskuun alussa, että Kiinan ja Myanmarin välinen raja on avattu lokakuun lopussa uudelleen harvinaisten maametallien kaupalle.  Myanmarissa tuotettu dysprosium ja terbium pääsee jälleen Kiinan markkinoille. Rajan avaaminen on kääntänyt näiden kestomagneettien valmistuksessa käytettävien harvinaisten maametallin hintoja. 

Virallista ilmoitusta asiasta ei Kiinan valtiolta ole tullut. Rajan piti pysyä auki vain viikon ajan, jotta valmiina olevat raskaiden harvinaisten maametallien (heavy rare earth elements, HREE) varastot voidaan toimittaa Kiinaan.  Roskillin mukaan ei kuitenkaan ollut mitään viitteitä siitä, että raja olisi suljettu uudelleen.

Sen lisäksi että harvinaisten maametallien varastoja pystyttiin siirtämään Kiinaan, antaa rajan avaaminen eräille Myanmarin kaivosoperaatioille mahdollisuuden käynnistää toimintansa uudelleen, koska prosesseissa tarvittavia reagenssejä pystytään jälleen toimittamaan rajan yli Kiinasta Myanmariin.

Kuva 1. Kiinan ja Myanmarin välinen raja on perinteisesti ollut levotonta seutua (lähde: The Economist)

Kun raja suljettiin toukokuussa 2019, dysprosiumin ja terbiumin hinnat nousivat tasaisesti China Southern Rare Earths (CSRE) –raaka-ainepörssissä syyskuuhun asti. Dysprosiumin hinta nousi 60% ja terbiumin 30%. Rajan avaamisen jälkeen dysprosiumoksidin hinta on pudonnut Roskillin mukaan 5,5% (285 dollarista kilolta 270 dollariin kilolta) ja terbiumoksidin hinta on pudonnut vastaavasti 5,6% (585 USD/kg –> 554 USD/kg).

Dysprosiumia ja terbiumia lisätään rauta-boori-neodyymi (NdFeB) –kestomagneetteihin tuomaan lämmönsietokykyä. Myanmarin rajan sulkeminen on hyvä osoitus siitä, miten tiukka näiden kahden harvinaisen maametallin markkinatilanne on. Dysprosiumia ja terbiumia tuotetaan enenevässä määrin Myanmarissa ympäristövaatimusten kiristyttyä Etelä-Kiinassa. Tämän seurauksena Kiinan ja Myanmarin välisen rajan avaamisella tai sulkemisella on suora vaikutus dyspromiumin ja terbiumin saatavuudelle kiinalaisille NdFeB-kestomagneettien valmistajille. Tämä puolestaan heijastuu kestomagneettien hintoihin.

 

 

Kuva 2. Suomalaisen Neorem Magnetsin valmistamia NdFeB-kestomagneetteja (Lähde: Neorem Magnets)

Lähteet:

  • Rare earths: Myanmar’s border to China reopens. Roskill, 1 Nov 2019.
  • Rare Earths – Outlook to 2029, 19th Edition. Roskill.  (forthcoming, publication date 30 Nov 2019).
  • Unruly lines. The Economist, 11 Feb 2013.
  • Harvinaisten maametallien talteenotto NdFeB-magneeteista. Sanna Kangas, 2017. Pro gradu –tutkielma. Jyväskylän yliopisto, kemian laitos.

Lisää aiheesta:

  • Rare Earths: Permanent magnet motors for electric ships in China. Roskill, 11 Nov 2019.

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Apple alkaa käyttää iPhonessa kierrätettyjä harvinaisia maametalleja

 

Kiina muistuttaa Yhdysvaltoja harvinaisten maametallien valta-asemastaan

 

Birmingham kierrättää magneettien harvinaiset maametallit

 

Harvinaisten maametallien patenttisalkku kertoo Kiinan herruudesta