Kiinan vahvat aluehallinnot esimerkiksi Shenzhenin alueella ovat lähteneet haastamaan perinteisiä puolijohdekeskittymiä, kuten Shanghain. Analyytikot varoittavat, että paiakallisten viranomaisen on syytä olla varovaisia ja miettiä asioita pidemmällä tähtäimellä, jotta eivät tuhlaa resursseja, kirjoittaa South China Morning Post.

Aluehallinnot ovat tuplanneet taloudelliset kannusteet ja poliittisen tuen puolijohteita valmistaville kotimaisille keskittymille. Taustalla vaikuttaa Kiinan valtion tavoite saavuttaa korkeampi omavaraisuus puolijohdesektorilla kilpailun kiristyessä Yhdysvaltojen kanssa.

Uusia kaupunkeja puolijohdekartalle

Osa kunnianhimoisimmista suunnitelmista tulee kaupungeilta, jotka eivät ole olleet Kiinan puolijohdealan kartalla. Esimerkkinä lehti mainitsee Lishuin, joka on julkistanut useita toimenpiteitä tukeakseen paikallista puolijohdeteollisuuutta. Kaupungin johdossa on Kiinan entisen presidentin Hu Jintaon poika. Hänet tosin poistettiin lehtijutun ilmestymisen jälkeen Kiinan puoluekokouksesta, joten isän menneisyydestä taitaa olla lähin haittaa.

Kiinassa julkaistun artikkelin mukaan Lishuin kaupunki palkitsi mikrosiruja kehittäviä yhtiöitä, jotka olivat saaneet kehitettyä suojattavissa olevia tuotteita. Mukana oli myös siruyrityksen liikevaihdon kasvuun sidottuja porkkanoita.

Samaan tapaan myös Jiangsun provissin pääkaupunki Nanjing on julkistanut toimenpiteitä oman alueensa puolijohdeteollisuuden tukemiseksi.

Myös Shanghai, jolla on jo nykyisellään vakiintunut asema maan taloudellisena keskuksena, on stailannut itsensä maan puolijohdeteollisuuden kärkikastiin. Kaupunki vastaa noin neljänneksestä maan puolijohdetuotannon arvosta. Jopa 40 prosenttia maan puolijohdeosaamisesta on Shanghain alalla, kertoo South China Morning Post artikkelissaan.

Anhuin provinssissa sijaitseva Hefei sekä Zheijiangin provinssin pääkaupunki Hangzhou ovat julkistaneet kesä-heinäkuussa rahoitusta ja poliittista tukea omassa maassa kehitetyille puolijohteille.

Kiinan puolijohdeohjelmalla ylä- ja alamäkiä

Kiinan keskushallinto julkisti vuonna 2014 China National Integrated Circuit Industry Investement Fund –rahaston, joka tunnetaan nimellä Big Fund. Tavoitteena oli vauhdittaa maan omavaraisuuden kehittymistä puolijohdealalla.

Pekingin innoittamana paikallishallinnot ovat syytäneet rahaa puolijohdealalle, mutta osa rahoituksesta on valunut hukkaan osaamiseen puuttuessa.

Lisäksi useita Big Fundin johtajia on valtion tutkimuksen alla.

Konsulttiyritykset kehottavat paikallisviranomaisia olemaan varovaisia ja miettimään asioita pidemmällä tähtäimella, kun ne suunnittelevat erilaisia tukia puolijohdeteollisuudelle.

Kuva 1. Kiinan kansallinen Big Fund -rahasto perustettiin vuonna 2014 kehittämään maan omaa puolijohdeteollisuutta (kuva: SCMP)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 28.10.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltojen asettamat sirujen vientikiellot kurittavat Kiinaa

 

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä

 

Yhdysvallat julkisti uuden kansallisen turvallisuuden strategian

 

Eristäytyykö itsevarma Kiina muusta maailmasta?