Kiinalaiset akkutuottajat lisäävät kierroksia vastatakseen sähköautojen kovaan kysyntään, kirjoittaa China Daily. Arvoketjun yläpäässä kiinalaiset akkumateriaalien tuottajat pyrkivät varmistamaan raaka-aineiden saannin investoimalla kaivoshankkeisiin Kiinan sisällä ja kansainvälisesti.
Kiinalainen akkumateriaalien tuottaja Zhejiang Huayou Cobalt Co Ltd kertoi joulun alla ostavansa litiumia tuottavan Prospect Lithium Zimbabwe Ltd -kaivosyhtiön Zimbabwesta 422 miljoonalla dollarilla. Lehden mukaan tässä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten kiinalaiset yhtiöt ryntäävät maailmalle varmistamaan akkumineraalien saatavuutta.
Litiumkarbonaatin hinta noussut rajusti
Prospect Lithium Zimbabwella oli lokakuussa 2021 varmennettuna varannot, jotka vastaavat 1,24 miljoonan tonnia litiumkarbonaattia (lithium carbonate equivalent, LCE).
Litiumkarbonaatin tärkein käyttökohde ovat sähkö- ja hybridiautojen ajovoima-akut. Sen hinta on noussut 238,3 prosenttia vuoden alusta marraskuun lopulle, kertoo S&P Global Plattsin raportti.
Litiumin rajun hinnannousun syynä oli raaka-aineiden hintojen yleinen nousu sekä akkumateriaalien kova kysyntä ja niukka tarjonta sähköautojen myynnin kovan kasvun takia. Tämä on käynnistänyt investointibuumin Kiinan ulkopuolella sijaitseviin kaivoksiin litiumtuottajien ja akkuvalmistajien toimesta, kertoo China Dailyn haastattelema asiantuntija.
Kiinan omat litiumvarannot ovat laajat, mutta ne sijaitsevat lähinnä suolajärvissä ja vaativat monimutkaisen tuotantoprosessin. Tästä johtuen litiumkarbonaattien ja muiden litiumsuolojen tuotanto nojaa vahvasti tuontiraaka-aineeseen.
Pitääkseen raaka-aineiden hinnat kurissa, monet kiinalaiset litiumtuottajat ja akkuvalmistajat ovat päättäneet tehdä suoria investointeja litiumkaivoksiin Kiinan ulkopuolella.
S&P Global Plattsin raportin mukaan Kiinan litiumteollisuus on kohdannut hurjan kysynnän maan sähkö- ja hybridiautoteollisuuden puolelta maan pyrkiessä leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään, kertoo China Daily artikkelissaan.
Kiinalaisten litiuminvestoinnit maailmalla
Huayou Cobalt ei ole ainoa kiinalaisyhtiö, joka laajentaa toimintaansa Kiinan ulkopuolella varmistaakseen raaka-aineiden saatavuutta.
Jiangxin provinssissa toimiva Kiinan litiumjätti Gangeng Lithium Co kertoi kesäkuussa 2021 ostaneesta 50 prosentin osuuden hollantilaisesta SPV Co –yhtiöstä, jonka tytäryhtiö Lithium du Mali SA omistaa Malissa spodumeeni-hankkeen nimeltään Goulamina, kertoo China Daily.
Ganfeng Lithiumin yrityskauppaa edelsi sarja yritysostoja Kiinan sisällä ja ulkomailla. Toukokuussa yhtiön tytäryhtiö Shanghaissa ilmoitti ostavansa Lontoossa listatun kaivosyhtiön Bacanora Lithiumin, jolla on huomattavat litiumia sisältävän saven esiintymät Sonorassa, Meksikossa. Sonora on yksi maailman suurimmista lithiumhankkeista, jonka varannoiksi on arvioitu 8,82 miljoonaa LCE-tonnia.
Maaliskuussa Ganfeng Lithium ja sen tytäryhtiö Qinghain provinssissa kertoivat ostavansa investointi- ja konsulttiyritys Ili Hongdan, joka toimii Xinjiang Uygurin autonomisella alueella ja on osakkaana Qaidam Basinin litiumhankkeessa, jatkaa China Daily listaansa.
Artikkelinsa lopussa China Daily viittaa Cinda Securitiesin raporttiin, jonka mukaan raaka-aineiden tuottajat alkoivat vuoden loppua kohden kasvattaa NCM- ja LFP-akkujen materiaalien varastojaan. Tämän uskotaan lisäävän entisestään paineita litiumin saatavuudelle ja nostavan hintoja.
Kuva 1. Kiinalaisten yritysten ohella myös Kiinan valtio operoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa. (kuva: Visual Capitalist / AidData)
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 28.12.2021)
Lähteet:
- Battery players spend big to ensure supply. China Daily, 24 Dec 2021.
- Lithium companies boost investment globally. China Daily, 30 Nov 2021.
- China’s Zijin Mining to acquire Neo Lithium in $737 million deal. Reuters, 7 October 2021.
- How Chinese Financing is Fueling Megaprojects Around the World. Visualcapitalist, 7 January 2020.
Lisää aiheesta:
Pula litiumista on edessä – eivätkä autonvalmistajat ole tähän varautuneet
Going up – litiumin korkea hinta alkaa näkyä sähköautojen akkujen hinnassa Kiinassa
Akkulaatuisen litiumin hinta noussut alkuvuonna Kiinassa 68 prosenttia
Kiinalainen kullan ja kuparin tuottaja Zijin Mining ostaa kanadalaisen litiumtuottajan Neo Lithiumin
Pitäisikö olla huolissaan: näin Kiina rahoittaa jättihankkeita eri puolilla maailmaa