Länsimaiden pitäessä juhlapuheita kriittisten materiaalien saatavuuden varmistamisesta kiinalaiset etenevät käytännön tasolla. Joulukuun puolivälissä Freeport-McMoRan sai valmiiksi 95% osuutensa myynnin Kisanfun kupari-koboltti-hankkeesta Kongon demokraattisessa tasavallassa kiinalaiselle China Molybdenum -yhtiölle (CMOC), uutisoi markkinatutkimuslaitos Roskill. Kauppahinta on 550 miljoonaa dollaria. Gécamines omistaa loput 5% yhtiöstä.

Freeportin mukaan Kisanfun merkitys Freeportille laski sen jälkeen, kun yhtiö vuonna 2016 myi osuutensa Tenke Fungurumen kaivoksesta CMOC:lle  2,65 miljardilla dollarilla. Osana kauppaa CMOC sai option ostaa Kisanfun 50 miljoonalla dollarilla, mutta yhtiö ei käyttänyt optiotaan. Kun Freeport myy nyt saman siivun kiinalaisille 11-kertaisella hinnalla, kertoo kauppa korkealaatuisten kupari-koboltti-projektien korkeasta arvotustasosta.

Strategisesti tärkeä sijainti

Kisanfun hankinta on strategisesti järkevä ostos kiinalaisilta, koska se sijaitsee vain 33 km päässä Tenke Fungurumen alueelta, mikä tarjoaa yhtiölle merkittäviä synergioita, arvioi Roskill. Lisäarvo tuo myös se, että Kisanfu sijaitsee kahden maailmanluokan kaivoksen, Tenke Fungurumen ja Glencoren omistaman Mutandan kaivoksen välissä. Mutanda on tällä hetkellä huoltotauolla.

 

Kuva 1. China Molyn ostama Kisanfun hanke sijaitsee lähellä Tenke Fungurumen kaivosta Kongossa. (Kuva: Credit Suisse)

Kisanfun alueella mineralisoitua materiaalia

Vaikka Kisanfun hankkeessa ei ole vielä tunnettu varantoja, China Molybdenumin mukaan alueella on 365 megatonnia mineralisoitua materiaalia, jossa on 1,72% kuparia ja 0,85% kobolttia (6,3 megatonnia kuparia ja 3,1 megatonnia kobolttia). Pörssivalvoja SEC:n sääntöjen mukaan ”mineralisoidulla materiaalilla” ei ole todennettavaa taloudellista arvoa, muistuttaa Roskill artikkelissaan.

Vertailun vuoksi, Freeport ilmoitti vuonna 2016 Kisanfun hankkeen arvioiduiksi pitoisuuksiksi 96 megatonnia malmia 2,81% kuparipitoisuudella ja 1,15% kobolttipitoisuudella.

Freeportin pääjohtajan mukaan yhtiö jatkaa strategian toimeenpanoa keskittyen yhtiön suuriin ja korkealaatuisiin kuparivarantoihin ja -toimintoihin Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Indonesiassa.

(Julkaistu 21.12.2020)

Lähteet:

  • Cobalt, Copper: China Molybdenum purchases Kisanfu project for US$550M. Roskill 18 Dec 2020.
  • Freeport-McMoRan compeletes sale of Kisanfu project for US$550 million. Global Mining Review, 16 Dec 2020.
  • China Moly buys 95% of DRC copper-cobalt mine from Freeport for $550m. Mining.com, 13 Dec 2020.
  • African Copper. Global Equity Research. Credit Suisse, 31 May 2021.

Lisää aiheesta: