Kiinalainen katodivalmistaja ja kierrätysoperaattori GEM on tehnyt yhteistyösopimuksen Unkarin kanssa laitoksesta, joka tuottaa paljon nikkeliä sisältäviä prekursorimateriaaleja ja kierrättää akkuja, uutisoi CES Online. CES Onlinen mukaan Unkarista on tullut Euroopan akkutuotannon kuuma keskus, kun Samsung SDI ja SK On pyörittävät Euroopan suurimpiin kuuluvia akkukennotehtaita maassa. Sieltä toimitetaan akkuja esimerkiksi Volkswagenille ja BMW:lle. Alue on houkutellut myös muita komponenttivalmistajia ja etelä-korealaisen akkukierrättäjä Sungeel Hitechin, joka toimittaa myös materiaalia Ecoprolle. Ecopro on CES Onlinen mukaan erinomaisessa asemassa vastamaan EU:n tulevan akkuasetuksen vaatimuksiin kierrätysmateriaalin käyttämisestä uusien akkujen valmistuksessa. Uuden akkuasetuksen pitäisi tulla voimaan vuonna 2023.

NCM-akut vetävät aasialaisia kierrättäjiä Eurooppaan

LFP-akkujen suosion noustessa Kiinassa yhtiöt kuten GEM ja Huayou Cobalt, jotka ovat olleet vahvoilla perinteisten nikkelikatodimateriaalien tuottajina, ovat selvästi aktivoitumassa Euroopan ja USA:n markkinoilla, joilla korealaiset kennovalmistajat suosivat edelleen paljon nikkeliä sisältäviä katodeja. Kiinalainen GEM on yksi maailman suurimmista akkujen kierrättäjistä sekä yksi johtavista prekursori- ja katodivalmistajista maailmassa. Yhtiö on kertonut avoimesti suunnitelmistaan rantautua Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Jo aiemmin on GEM:n yhteistyökumppani Ecopro päättänyt rakentaa katoditehtaan Unkarin Debreceniin. Laitoksen vuosikapasiteetti on 108 000 tonnia. GEM ja Ecopro toimittavat molemmat katodimateriaalia korealaisille akkuvalmistajille. Yhtiöt ovat tehneet yhteistyöstä jo usean vuoden ajan ja ovat mukana useissa yhteishankkeissa, kertoo CES Online. GEM toimitti teknologiaa Ecopron hiljattain käynnistyneeseen kierrätyslaitokseen Pohangissa, Etelä-Koreassa.  Kyseisellä laitoksella käsitellään LG Energy Solutionsin Puolan tehtaan tuotantojäte.  Yhtiöillä on prekursorimateriaaleja tuottava yhteisyritys Ecopro GEM. Hiljattain Ecopro hankki osuuden GEM:n ja CATL:n nikkelikaivoshankkeesta Indonesiassa.

Kierrätysmäärät kasvussa

GEM kertoi vuosikokouksessaan 20. toukokuuta 2022 käsitelleensä vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 3 407 tonnia sähköautojen akkuja, kasvua edellisvuoteen 341 %, uutisoi CES Online. Lisäksi yhtiö kertoi uudelleenkäyttäneensä 400 MWh akkuja. CES Online arvelee, että huomattava osa tästä määrästä tulee tuotekehityksestä, testauksesta ja sähköautojen esituotantosarjoista. GEM myöntää muiden kiinalaisten akkukierrättäjien tapaan, että elinkaaren lopussa olevien akkujen kierrättäminen on haastavaa, koska ajoneuvon omistaja voi päättää, mitä akulle tehdään. Tällaiset akut myydäänkin usein paikallisesti pienemmille yrityksille, kertoo CES Online.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 7.6.2022)

Lähteet:

  • Chinese recycler GEM signs cooperation agreement with Hungary. CES Online, 23 May 2022. 

Lisää aiheesta:

Etelä-korealainen EcoPro BM aikoo investoida 810 miljoonaa dollaria katodituotantoon Unkarissa

 

Stena Recycling, SungEel Hitech, TES-Amm, Solvay & Veolia: Investoinnit  litiumakkujen kierrätykseen kovassa vauhdissa Euroopassa

 

Kiinalainen kaivosmiljardööri sijoittaa 300 miljoonaa dollaria litiumhankkeeseen Zimbabwessa

 

Pohjois-Amerikan kuumat akkukierrätysfirmat rantautuvat Eurooppaan

 

Kiinalainen akkuvalmistaja CATL mukana kuuden miljardin dollarin nikkeli- ja akkuhankkeessa Indonesiassa