Shanghain pörssissä listattu kaivosyhtiö Zhejiang Huayou Cobalt, jonka pääomistaja on miljardööri Chen Xuehua, sijoittaa 300 miljoonaa dollaria litiumkaivoksen ja –jalostuslaitoksen rakentamiseen pikavauhdilla hiljattain hankkimaansa Arcadian kaivoshankkeeseen liittyen Zimbabwessa lähellä Hararea, uutisoi Reuters.

Huayou, joka on yksi maailman suurimmista koboltin tuottajista, sai hiljattain maalin 422 miljoona dollarin yrityskaupan, jossa kiinalaisyhtiö osti Hararen lähellä sijaitsevan litiumkaivoksen Australiassa listatulta Prospect Resources – yhtiöltä ja muilta zimbabwelaiselta pienemmiltä osakkailta.

Tuotanto pikavauhdilla käyntiin

Huayoun tytäryhtiön Prospect Lithium Zimbabwen edustajan mukaan yhtiö yhtiö aikoo viedä hanketta vauhdilla eteenpäin ja investoida siihen ensi vuonna noin 300 miljoonaa dollaria. Tarkoitus on rakentaa kaivos ja jalostuslaitos, joka pystyy käsittelemään 4,5 miljoonaa tonnia malmia ja tuottamaan 400.000 tonnia litiumkonsentraattia vuodessa. Arcadia-hankkeen pitäisi pystyä tuottamaan ensimmäiset litiumia sisältävät spodumeeni- ja petaliittimineraalit vuoden 2023 aikana, kertoo yhtiö. Litiumin hinta on noussut tänä keväänä pilviin, kun autonvalmistajilla on ollut vaikeuksia saada tätä sähköautojen akkujen tärkeintä raaka-ainetta. Prospect Lithium Zimbabwe kertoo aikovansa palkata rakennusvaiheessa 600 paikallista työntekijää. Kun tuotanto alkaa, kasvaa työntekijämäärä jopa 900 henkilöön.

 

Kuva 1. Eri litiumlaatujen hinnat ovat nousseet rajusti viimeisen vuoden aikana. (Kuva: Fastmarkets / Reuters May 2022

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

 

(Julkaistu 31.5.2022)

Lähteet:

  • China’s Huayou Cobalt to invest $300 mln in Zimbabwe lithium mine. Reuters, 24 May 2022.
  • Chinese Mining Billionaire To Invest $399 Million In Zimbabwe Lithium Project. Forbes, 30 May 2022.

Lisää aiheesta:

Northvolt ja Galp valinneet sijoituspaikan litiumin jalostuslaitokselleen Portugalissa

 

Litiumin hintaa kauhisteleva Musk väläyttelee jälleen ajatusta Teslan omista kaivoksista

 

Globaali pula litiumista nostaa hinnat pilviin – voittajia ovat australialaiset kaivosyhtiöt

 

Serbia peruuttaa Rio Tinton litiumhankkeen luvat