Alumiinin vienti Kiinasta oli toukokuussa jälleen ennätyslukemissa ostajien etsiessä vaihtoehtoja venäläiselle alumiinille sodan ja sanktioiden varjossa.

Kiinan alumiinin vienti nousi 190 000 tonniin, mikä nostaa alkuvuoden kokonaisviennin 380 000 tonniin. Tämä tarkoittaa lähes 1 000 prosentin kasvua verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2021, kertoo Mining.com Kiinan tuoreiden kauppatilastojen pohjalta.

Koska Kiinan talous on hieman heikossa hapessa, alumiinin tärkeimpien raaka-aineiden viennin uskotaan pysyvän korkealla tasolla niin kauan kun venäläisestä raaka-aineesta on pulaa.

Kuva 1. Kiina on maailman suurin alumiinin tuottaja. (Lähde: USGS)

 

Kuva 2. Maailman suurimmat alumiinin alkutuottajayritykset vuonna 2020 tuotantomäärillä mitattuna. (Lähde: Statista 2022)

Teräksen tuonti putosi

Mining.com on kiinnittänyt huomiota Kiinan toukokuun luvuissa myös terästuotteiden tuonnin putoamiseen matalimmalle tasolle sitten vuoden 2000.

Yhdessä rautamalmin hinnan rajun pudotuksen kanssa luvut kertovat Kiinan rakennusmarkkinoiden heikosta tilanteesta, arvioi Mining.com artikkelissaan.

Energiamarkkinoilla vaisua menoa

Kiinan energiamarkkinoilla nähtiin bensan ja dieselin viennissä isoja pudotuksia. Noin kolmannes maan omasta polttoaineiden jalostuskapasiteetista on pois käytöstä, kun Kiinan talous yrittää toipua viimeaikaisista virusaalloista.

Dieselin myynti sukelsi matalimmalle tasolle seitsemään vuoteen.

Maataloustuotteiden tuonti väheni

Maatalouden puolella Kiina vähensi maissin ja vehnän tuontia, kun viljan maailmanmarkkinahinta nousi rajusti  Ukrainan sodan alkaessa. Sen sijaan riisin ja durran tuonti lisääntyi eläintenkasvattajien etsiessä edullisempia vaihtoehtoja rehuille, kertoo Mining.com.

(Julkaistu 21.6.2022)

Lähteet:

  • China’s alumina exports soar to fill Russian shortages. Mining.com, 20 June 2022.
  • The world’s leading primary aluminum producing companies in 2020, based on production output. Statista 2022.

Lisää aiheesta:

Eurooppalaiset alumiinisulatot kurimuksessa rajusti nousevan energianhinnan takia

 

Kriittisten mineraalien saatavuus Ukrainan kriisin ja Venäjän sanktioiden keskellä

 

Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainan kriisin seurauksena

 

Kiinnittäkää turvavyönne: alumiinin markkinoilla syytä varautua villiin menoon