Yhdysvaltojen ja Kiinan teknologiakisassa nähtiin yllättävä käänne, kun Kiina päätti viedä Yhdysvaltojen puolijohteille asettamat vientirajoitukset maailman kauppajärjestön WTO:n välitysprosessiin. Päätöstä sieltä tuskin saadaan, sillä WTO:n vetoomuselin on edelleen rikki Trumpin hallinnon jäljiltä.
Kiinan kauppaministeri totesi 12. joulukuuta 2022, että maan jättämä WTO-valitus on laillinen ja välttämätön toimenpide, jotta Kiina voi puolustaa laillisia oikeuksiaan ja etujaan, kertoo Financial Times. Yhdysvaltain kauppaministeriö julisti lokakuun alussa vientirajoituksia, joiden myötä Kiinan on vaikeampi ostaa tai kehittää edistyksellisiä puolijohteita.
Financial Timesin haastatteleman USA-Kiina-kauppasuhteiden asiantuntijan mukaan tapaus asettaa Kiinan roolin maailmankaupan epäreiluna toimijana uuteen valoon – perinteisesti Kiina on haastattelu WTO-prosessiin.
WTO:n vetoomuselin poissa pelistä
Kiinan jättämä valitus on ensimmäinen askel WTO:n välitysprosessissa. Normaalitilanteessa asiaa käsittelisi vetoomuselin (Appellate Body), mutta nyt kyseinen toimielin ei ole toimintakunnossa WTO:n jäsenmaiden riitojen takia. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan Kiinan valituksella on tuskin mitään juridisia vaikutuksia, jos vetoomuselin ei saa toimintaansa käyntiin.
Kiinan toimenpide tuli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten. Tapaamista pidettiin merkkinä siitä, että molemmat maat haluaisivat parantaa kahdenvälisiä suhteitaan, jotka ovat historiallisen huonossa jamassa.
Kiinan valitus jätettiin vain joitain päiviä sen jälkeen, kun WTO:n paneeli tuki Kiinaa Yhdysvaltoja vastaan. Jouluun 9. päivänä julkistetussa raportissa WTO totesi, että Yhdysvalloilla ei ollut perusteita Trumpin hallinnon vuoden 2018 tulleille Kiinan ja muiden maiden teräksen ja alumiinin tuonnille. USA perusteli suojatulleja kansallisella turvallisuudella.
Taustalla kansallinen turvallisuus
Yhdysvaltojen asettamien vientikieltojen tavoitteena on estää Kiinaa käyttämästä amerikkalaista huipputeknologiaa sotateknologiassa, kuten ydinkärkien mallinnuksessa tai hypersonisten aseiden tuotannossa.
Vientikiellot estävät amerikkalaisyrityksiä viemästä teknologiaa kiinalaisille yrityksille, jotka valmistavat huippuluokan mikrosiruja lähes kaikkiin nykyajan laitteisiin, kuten sähköautoihin, älypuhelimiin ja tekoälyyn.
Financial Timesin haastattelema Yhdysvaltain kauppaministeriön edustaja kertoi viestittäneensä jo Kiinalle, että Yhdysvaltojen vientikiellot liittyvät kansalliseen turvallisuuteen eikä WTO ole oikea foorumi keskustella näistä asioista.
Yhdysvallat on keskustellut myös Japanin ja Alankomaiden kanssa vientirajoituksista, jotka estäisivät näiden maiden yrityksiä viemästä mikrosirujen valmistukseen tarvittavia laitteista Kiinaan. Financial Timesin haastattelema Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja kertoi, että Yhdysvallat on keskustellut laajasta yhteisrintamasta puolijohteiden vientikiellossa Kiinaan.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 14.12.2022)
Lähteet:
- China hits back at US chip sanctions with WTO dispute. Financial Times, 13 Dec 2022.
- China starts WTO dispute against U.S. chip export curbs. Reuters, 13 Dec 2022.
Lisää aiheesta:
Kiinan teknologiaministeriö kutsui puolijohdeyritykset hätäkokoukseen USA:n vientirajoitusten takia
Yhdysvaltojen asettamat sirujen vientikiellot kurittavat Kiinaa
Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä
Yhdysvallat kampittaa Kiinan unelmia mikrosirujen omavaraisuudesta