Kiina on vapauttanut johtavan puolijohdealan sijoittajan kahdeksan kuukauden arestin jälkeen maan yrittäessä vauhdittaa omaa puolijohdeteollisuuttaan Yhdysvaltojen pakotteiden paineessa, kertoo Financial Times. Kiinan viranomaiset ovat pettyneet oman puolijohdeteollisuuden vauhdittamiseen laitettujen kymmenien miljardien dollarien investointien heikkoihin tuloksiin. Tämän seurauksena viranomaiset käynnistivät viime syksynä kattavan korruptionvastaisen tutkimuksen, jonka seurauksena Big Fund -rahastosta rahoitusta saaneiden yritysten johtoa pidätettiin.
Hua Capitalin vetäjä Chen Datong vapautettiin maaliskuussa 2023 Kiinan hakiessa apua puolijohdealan asiantuntijoilta etsiessään keinoja luovia länsimaiden pakotteiden ristiaallokossa.
Hua Capital on sijoitusyhtiö, jolla on noin 1,5 miljardin dollarin varat. Yhtiö on sijoittanut yli 150 kiinalaiseen siruyhtiöön. Yhtiöllä oli keskeinen rooli Kiinan pyrkiessä käynnistämään kotimaista puolijohdetuotantoaan.
Chen pidätettiin elokuussa 2022 osana laajoja tutkimuksia Kiinan puolijohdeteollisuudessa. Viranomaiset olivat pettyneitä siitä, että Kiinan puolijohdeteollisuuden omavaraisuuteen tähtäävään ohjelmaan kaadetut miljardit dollarit eivät olleet onnistuneet synnyttämään mitään merkittäviä läpimurtoja, kirjoittaa Financial Times.
Kiinan korruptionvastainen virasto käynnisti viime vuonna useita tutkimuksia yritysryhmiin, joilla on sidoksia 47 miljardin dollarin National Integrated Circuit Industry Investment Fund –rahastoon. Tämä myös ”Big Fund” –nimellä tunnettu rahasto on Kiinan tärkein työkalu oman puolijohdeteollisuuden edistämisessä. Toistakymmentä johtohenkilöä pidätettiin. Chenin yhtiö oli yksi niistä yrityksistä, jotka olivat saaneet rahoitusta Big Fund –rahastosta. Chen oli myös Big Fundin sijoituskomitean riippumaton jäsen, kertoo Financial Times.

Kuva 1. Kiinan kansallinen Big Fund -rahasto perustettiin vuonna 2014 kehittämään maan omaa puolijohdeteollisuutta (kuva: SCMP)
Pakotteet sekoittaneet pakkaa
Yhdysvaltojen kiristyneet edistyksellisen teknologian vientirajoitukset ovat pistäneet Kiinan miettimään viime kuukausina uudenlaisia lähestymistapoja oman puolijohdeteollisuutensa kehittämiseen.
Kiinan viranomaiset ovat pyrkineet varmistamaan, että käynnissä olevat tutkimukset eivät suista koko teollisuutta raiteiltaan. Ennen luopumista postistaan, Kiinan varapääministeri Liu He tutki Pekingissä puolijohdeyrityksiä ja vihjaili, että Kiinan valtio voisi antaa yrittäjille ja huippuosaajille riittävästi tukea ja tilaa toimia, kirjoittaa Financial Times.
Chen ohjasi yli 80 prosenttia Hua Capitalin investoinneista hankkeisiin, joissa tunnistettiin ja kasvatettiin kotimaisia vaihtoehtoja ulkomaisille teknologioille. Tämä on keskeinen tavoite Kiinan pyrkiessä vahvistamaan omaa siruteollisuuttaan Yhdysvaltojen vientirajoitteiden paineessa.

Kuva 2. Kiinalaiset puolijohdevalmistajat ovat vielä varsin pieniä toimijoita globaaleilla markkinoilla (kuva: Asia Nikkei)
Kansalaisuus vai kiinalainen puolijohdeteollisuus
Chen teki aikanaan tutkimustyötä University of Illinois’n ja Stanfordin yliopistoissa. Hän oli yksi mikrosiruja kameroihin valmistaneen OmniVision Groupin perustajista. Chen luopui Yhdysvaltojen kansalaisuudestaan vuonna 2014 ja sitoutui auttamaan Kiinan oman siruteollisuuden rakentamisessa.
Chenin pidätys levitti pelkoa Kiinan puolijohdeteollisuuden piirissä, erityisesti niiden keskuudessa, jotka työskentelivät Yhdysvalloissa ja joilla oli Yhdysvaltojen kansalaisuus. Uusien määräysten mukaan tällaisten henkilöiden on luovuttava USA:n kansalaisuudesta, jos he haluavat työskennellä kiinalaisissa puolijohdeyrityksissä.
Moni Yhdysvaltojen kansalaisuuden säilyttänyt ja työstään kiinalaisessa puolijohdeyrityksessä luopunut pelkäsi, että heidätkin voitaisiin pidättää samalla tavalla kuin Chen Datong, kertoo Financial Timesin haastatteleman Hua Capitalin työntekijä.
BBC kertoo artikkelissaan, että Kiinan korruptionvastainen yksikkö on syyttänyt puolijohdealan suursijoittaja Zhao Weiguota lahjonnasta. Zhao on tiekoneiden mikrosiruja valmistavan Tsinghua Unigroupin entinen hallituksen puheenjohtaja.
***
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 26.3.2023, päivitetty 27.3.2023)
Lähteet:
- China releases top chip investor to bolster semiconductor efforts. Financial Times, 24 March 2023.
- Zhao Weiguo: Chinese regulator accuses chip tycoon of corruption. BBC, 21 March 2023.
- Tech war: Chinese local governments ramp up chip industry support as US piles on export restrictions. South China Morning Post, 18 Oct 2022.
- How China’s ’Big Fund’ is helping the country catch up in the global semiconductor race. South China Morning Post, 10.5.2018.
Lisää aiheesta:
x
x
x
x