Kiina on jäädyttänyt osan Taiwanin kanssa käytävästä kaupasta ilmeisenä vastauksena Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailulle, uutisoi CNN. Asiantuntijat ovat huolissaan, että Kiinan ja Taiwanin välisten jännitteiden kiristyminen voi heijastua Taiwanin puolijohdeteollisuuteen.

Listalla on eräiden hedelmien ja kalatuotteiden tuonti Taiwanista Kiinaan, sekä luonnonhiekan vienti Taiwaniin. Kiina on Taiwanin suurin kauppakumppani. Maiden kahdenvälisen kaupan arvo oli viime vuonna 273 miljardia dollaria, joka vastaa noin kolmannesta kaikesta Taiwanin kansainvälisestä kaupasta, kertoo CNN maan viranomaisten tietojen pohjalta.

Vaikutukset puolijohdeteollisuuteen

Asiantuntijat ovat huolissaan, miten kasvavat jännitteet Kiinan ja Taiwanin välillä mahdollisesti heijastuvat Taiwanin puolijohdeteollisuuteen. Taiwan on maailman johtava puolijohteiden toimittaja, joita käytetään laajasti elektroniikkatuotteista autoihin.

Kiinan kauppaministeriö keskeytti luonnonhiekan viennin Taiwaniin. Hiekka on yksi keskeinen raaka-aine puolijohteiden valmistuksessa, kertoo CNN.

Taiwanin viranomaisten mukaan Kiinan hiekkakiellolla on vain vähäisiä vaikutuksia Taiwanin puolijohdeteollisuuteen, sillä se on osuus koko kysynnästä on alle prosentin luokkaa.

Vaikutukset globaaleihin arvoketjuihin

Välittäjät ja analyytikot ovat huolissaan Kiinan ja Taiwanin välien kiristymisestä ja sen vaikutuksista globaaleihin toimitusketjuihin ja inflaatio-odotuksiin, kertoo CNN.

Mikä tahansa konflikti Taiwanin saarella, joka on tärkein lenkki maailman puolijohdeteollisuudessa, voisi synnyttää globaalin sirupulan, josta on saatu jo esimakua autoteollisuuden puolella.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on maailman suurin mikrosirujen sopimusvalmistaja. Sillä on kriittinen asema esimerkiksi Applen, Qualcommin ja Nvidian tuotteissa.

CNN:n tällä viikolla haastatteleman TSCM:n hallituksen puheenjohtajan Mark Liu mukaan Kiinan ja Taiwanin välisessä sodassa olisi vain häviäjiä.

Kiinan vastatoimet

Eurasia Groupin analyytikko odottaa Kiinalta ”ennen näkemätöntä” sotilaallisen voiman näyttöä Taiwaninsalmessa sekä kyberhyökkäyksiä, talouspakotteita ja diplomaattisia protesteja, listaa CNN.

Kuva 1. Taiwaninsalmi erottaa Taiwanin saaren manner-Kiinasta. (Kuva: Wikipedia)

Suorat vaikutukset puolijohdeteollisuuden asiakkaisiin jäävät todennäköisesti lieviksi, kuten tilapäisiksi häiriöiksi Taiwanin lähistöllä kulkevissa toimituksissa, kun laivat ja lentokoneet joutuvat kiertämään Kiinan sotaharjoituksia.

Pidemmällä aikavälillä Kiinan ja Taiwanin välien kiristyminen tulee vähintäänkin käynnistämään vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimistä myös puolijohteiden toimitusketjujen häiriöiden varalta, kertovat CNN:n haastattelemat analyytikot.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 3.8.2022)

Lähteet:

  • China hits Taiwan with trade restrictions after Pelosi visit. CNN, 3 August 2022.

Lisää aiheesta:

Tutkijat: Taiwanin tuhottava puolijohdeteollisuutensa infrastruktuuri, jos Kiina miehittää saaren

 

Kiinan media ilkkuu USA:n epäonnistumiselle Afganistanissa ja uhkailee, että Yhdysvallat epäonnistuu seuraavaksi Taiwanin kanssa

 

Tiukkaa spekulaatiota Taiwanista

 

Kiinan sotilaallinen aktiivisuus Taiwanin tuntumassa jatkuu

 

Yhdysvallat huolissaan Kiinaan kasvavasta kiinnostuksesta Taiwania kohtaan

 

Kiina haluaa valmistaa itse puolijohteet autoteollisuutensa tarpeisiin ja vähentää riippuvuutta lännestä