Kiina punnitsee keinoja vastata Yhdysvaltojen puolijohteiden vientikieltoihin. Yksi mahdollinen vastatoimi voisi olla harvinaisten maametallien ja niihin pohjautuvien kestomagneettien teknologian vientikielto, kirjoittaa Nikkei Asia.

Kiina harkitsee tiettyjen harvinaisiin maametalleihin liittyvien teknologioiden vientikieltoja vastatakseen Yhdysvaltojen valta-asemalle korkean teknologian markkinoilla. Maan viranomaiset suunnittelevat laajennuksia teknologian vientikieltolistoihin, joita täydennettiin viimeksi pari vuotta sitten.

Kiina uudisti vientikieltolainsäädäntöä vuoden 2020 lopussa

Kiinan ylin lakeja säätävä elin hyväksyi lokakuussa 2020 vientiä säätelevän lain, joka antaa valtiolle oikeuden kieltää strategisten materiaalien ja kehittyneen teknologian viennin tiettyihin maihin. Kiinan uusi kieltolista on samankaltainen Yhdysvaltojen kauppaministeriön Entity List.

Uuden lain pohjalta Kiina voi ryhtyä vastatoimiin mitä tahansa maata tai aluetta vastaan, jos ne rikkovat vientisäännöksiä tai edustavat uhkaa Kiinan kansalliselle turvallisuudelle tai muille eduille, raportoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua News Agency. Termin ”muut edut” sisällyttäminen lakiin antaa valtiolle enemmän vapausasteita rangaista haluamiaan valtioita, analysoi Nikkei Asia artikkelissaan.

Päätös sallia tai kieltää tuotteen vienti perustuu kahdeksaan arviointikriteeriin: kansallinen turvallisuus ja kansallinen etu, kansainväliset velvollisuudet tai sopimukset, viennin tyyppi, tuotteiden arkaluonteisuus, kohdemaat tai –alueet, vientiä harjoittavan yrityksen luottotiedot sekä ”muut tekijät, jotka lait tai säädökset määrittelevät”.

Kieltolistalle voi päätyä tuotteen loppukäyttäjän lisäksi myös yritys, joka tuo kohdemaahan vientirajoitusten alla olevia tuotteita Kiinasta. Tämä pykälä sai useat japanilaisyritykset takajaloilleen.

Kuva 1. Harvinaisten maametallien globaali tuotanto vuonna 2020 (Kuva: Roskill)

Kuva 2. Kiinan tärkeimmät harvinaisten maametallien vientimaat. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2021)

Tuotantoteknologian vientikiellot tai -rajoitukset

Nyt valmistelussa olevat tarkistukset joko kieltäisivät tai rajoittaisivat harvinaisten maametallien prosessointiin ja jalostukseen käytettävien teknologioiden vientiä. Lisäksi on ehdotettu kieltoja tai rajoituksia tehokkaiden kestomagneettien valmistukseen käytettävien harvinaisten maametallien yhdisteiden viennille, kertoo Nikkei Asia.

Kaiken kaikkiaan nyt arvioitavana on 43 lisäystä tai täydennystä kauppa- ja teknologiaministeriön joulukuussa 2022 esittelemään alustavaan listaan. Asiantuntijoiden kuuleminen on nyt päättynyt ja muutosten odotetaan tulevan voimaan tämän vuoden aikana.

Harvinaisiin maametalleihin pohjautuvia tehokkaita kestomagneetteja käytetään laajasti  esimerkiksi sähköautojen moottoreissa.

Kuva 3. Neorem Magnets valmistaa Ulvilassa laadukkaita NdFeB-kestomagneetteja (kuva: Neorem Magnets)

Vuoden 2010 konflikti herätti

Kiina pysäytti harvinaisten maametallien viennin Japaniin vuonna 2010 Japanin hallinnoimien Senkakun saarten alueella tapahtuneen kalastusveneselkkauksen takia.

Japani on erikoistunut harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien kestomagneettien tuotantoon. Yhdysvallat puolestaan valmistaa paljon tuotteita, koneita ja laitteita, joissa käytetään kestomagneetteja. Vuoden 2010 konflikti herätti Yhdysvallat ja Japanin harvinaisten maametallien saatavuuteen liittyviin taloudellisen turvallisuuden riskeihin.

Kuva 4. Harvinaisten maametallien käyttökohteita (lähde: REIA)

Yhdysvallat lisännyt kaivostuotantoa, Kiina dominoi jalostusta

Yhdysvallat on pyrkinyt luomaan harvinaisten maametallien toimitusketjun omalle maaperälleen. Kiinan osuus harvinaisten maametallien globaalista tuotannosta on pudonnut kymmenen vuoden aikana noin 90 prosentista vuoden 2022 noin 70 prosenttiin, kertovat USGS:n tilastot.

Kuva 5. Kiina dominoi harvinaisten maametallien tuotantoa. (Lähde: USGS / Financial Times, Sep 2022)

Samaan aikaan Kiinalla on kuitenkin edelleen tiukka ote harvinaisten maametallien jalostuksesta. Valtaosa Yhdysvalloissa kaivetuista harvinaisista maametallit käy Kiinassa jalostettavana, jonka jälkeen ne palaavat takaisin Yhdysvaltoihin.

Kuva 6. Kiina dominoi erityisesti harvinaisten maametallien jalostusta. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

Taustalla USA:n ja Kiinan taistelu puolijohteista

Kiinan ja Yhdysvaltojen välien kiristyessä Japani ja Yhdysvallat ovat pyrkineet luomaan harvinaisten maametallien toimitusketjuja, jotka ei ole niin riippuvaisia Kiinasta.

Samaan aikaan USA ja Japani ovat rajoittaneet kehittyneen puolijohdeteknologian vientiä Kiinaan, tavoitteena hidastaa Kiinan teknologista kehitystä.

Kiinan tavoitteena on tehdä maasta johtava puolijohteiden valmistaja, joka pystyisi kilpailemaan Yhdysvaltojen kanssa. Koska Kiina on jäänyt jälkeen Yhdysvalloista kehittyneimmissä mikrosiruissa, he tulevat todennäköisesti käyttämään harvinaisia maametalleja valttikorttina siruneuvotteluissa, koska harvinaiset maametallit ovat heikko lenkki Japanilla ja Yhdysvalloilla, arvioi Nikkei Asian haastattelema asiantuntija.

Japanin hallituksen edustajan mukaan maa jatkaa toimia vahvistaakseen kriittisten mineraalien ja muiden raaka-aineiden toimitusketjujaan. Maa seuraa myös myös tarkasti Kiinan valtion toimenpiteiden vaikutuksia tilanteeseen.

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 8.4.2023)

Lähteet:

  • China weighs export ban for rare-earth magnet tech. Nikkei Asia, 6 April 2023.
  • China passes export control law with potential for rare-earths ban. Nikkei Asia, 19 October 2020.
  • US need for rare earths an ace in Beijing’s handGlobal Times, 16.5.2019.

Lisää aiheesta: