Vastauksena paljon nikkeliä sisältävien katodimateriaalien kysyntään kiinalaiset litiumin jalostajat ovat rakentaneet ja ottaneet käyttöön huomattavan määrän litiumhydroksidin tuotantokapasiteettia vuodesta 2019 lähtien, uutisoi Roskill.

Yksi uusista tulokkaista on Yibin Tianyi, joka perustettiin vuonna 2018. Kyseessä on Canmaxin, akkuvalmistaja CATL:n ja Tianyuan Groupin yhteisyritys.  Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa 45 kilotonnin vuosittainen tuotantokapasiteetti litiumhydroksidille kahdessa vaiheessa. Tavoitteena on päästä 100ktonnin kokonaiskapasiteettiin vuoteen 2025 mennessä, kertoo Roskill.

Yibin Tianyi Lithium on yksi neljästä litiumhydroksin tuotantolaitoksesta, jotka käynnistivät tuotannon vuonna 2020. Yibin Tianyin kapasiteetti on 20ktonnia vuodessa, kolme muuta tuottajaa ovat Guangxi Tianyuan (25 ktonnia vuodessa), Yahua Lithium (20 ktonnia) ja Gangeng Lithium (50 ktonnia).

Karbonaatilla hyvä loppuvuosi 2020, mutta hydroksidi jyrää

Mielenkiintoiseksi kiinalaisyritysten litiumhydroksipanostuksen tekee se, että itse asiassa litiumkarbonaatin hinta toipui hyvin vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä, kun monet valmistajat ovat lisäämässä LFP-tyyppisten katodien tuotantoa tai käyttävät litiumkarbonaattia vähemmän nikkeliä sisältäviin katodimateriaaleihin.

Samaan aikaan litiumhydroksidin hinta on pysynyt vakaana, koska Kiinaan on syntynyt kapasiteettia  kysyntään nähden etukenossa. Litiumhydroksidin hinta onkin pudonnut alle litiumkarbonaatin hinnan – ensimmäistä kertaa viime vuosien aikana. Tämä jäänee lyhytaikaiseksi ilmiöksi, sillä hydroksidin kysynnän uskotaan pääsevän nopeasti tasapainoon tarjonnan kanssa, arvioi Roskill artikkelissaan.

Roskill uskoo katodivalmistajien suosivan jatkossakin paljon nikkeliä sisältäviä katodimateriaaleja. Tämän myötä litiumhydroksidin kysynnän ennakoidaan nousevan 61 prosenttia vuoden 2021 aikana, mikä tukee litiumhydrosidin hinnan vahvistumista kuluvana vuonna.

 

Kuva 1. Kiinalla on 95% osuus  litiumhydroksidin globaalista kaupasta. (Lähde: Vulcan Energy)

 

(Julkaistu 4.1.2021)

Lähteet:

  • Lithium: Yibin Tianyi to commission a 20ktpy hydroxide plant. Roskill, 22 Dec 2020.

Lisää aiheesta:

 

BASF kehittää kemiallista prosessia litiumin talteenottoon akkujätteestä

 

Keliberin litiumhankkeet etenevät: osuuko tuotannon käynnistyminen nappiin?