Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodassa on totuttu näkemään yllättäviäkin käänteitä, mutta päätös myydä USA:ssa tuotettua skandiumia ja yttriumia Kiinaan voi kuulostaa erikoiselta jopa tässä kontekstissa. Tosiasia kuitenkin on, kuten aiemmin tällä sivustolla olemme kertoneet, että Kiina on paitsi  harvinaisten maametallien suurin viejä, mutta keväästä 2019 alkaen myös harvinaisten maametallien suurin tuoja. Kiina tuo harvinaisia maametalleja muun muassa Yhdysvalloista ja Myanmarista.

Reuters kertoi artikkelissaan tammikuussa 2020 Kiinan suostuneen ostamaan kahta harvinaista maametallia Yhdysvalloilta osana tammikuussa tehtyä kauppasopimusta. Reuters uskoo sopimuksen edistävän näiden strategisten mineraalien tuotantoa Yhdysvalloissa.

Tammikuussa allekirjoitettu sopimuksen mukaan Kiinalla on kaksi vuotta aikaa aloittaa satojen amerikkalaistuotteiden ostot. Listalla ovat myös skandium ja yttrium, joita käytetään esimerkiksi valaistuksessa ja tietokoneissa. Kuvassa 1 esimerkkejä harvinaisten maametallien käyttökohteista. Tarkempaa tietoa harvinaisista maametalleista löytyy Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -raportista, joka on ladattavissa Huoltovarmuuskeskuksen sivuilta.

 

Kuva 1. Harvinaisten maametallien käyttökohteita (lähde: REIA)

Kestomagneettien raaka-aineet sopimuksen ulkopuolella

Yleisimmin käytetyt harvinaiset maametallit neodyymi ja praseodyymi eivät kuulu sopimukseen. Kiina dominoi niiden tuotantoa, kuten myös harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien kestomagneettien valmistusta.

Kun harvinaiset maametallit on prosessoitu, pitää niistä tehdä magneetteja, jotta niillä on arvoa elektroniikan tai asejärjestelmien valmistajille, kertoo Reuters. Kestomagneettien kysyntä kasvaa tuulivoiman yleistyessä ja liikenteen sähköistyessä.

Vetoapua pienille kaivosyhtiöille

Tällä hetkellä skandiumia tai yttriumia ei tuoteta Yhdysvalloissa. Muutamat pienemmät kaivosyhtiöt ovat käynnistämässä kaivoksia niiden ja muidenkin harvinaisten maametallien tuottamiseen.

Reutersin näkemyksen mukaan nyt tehty sopimus Kiinan kanssa tarjoaa pienille kaivosyhtiöille ”varman asiakkaan”, mikä auttaa yhtiöitä saamaan rahoitusta hankkeilleen.

Tavoitteena Kiina-vapaa toimitusketju

Sopimus Kiinan kanssa tulee tilanteessa, jossa Pentagon on viime kuukausina ryhtynyt toimiin helpottaakseen harvinaisten metallien ja kestomagneettien tuotannon syntymistä Yhdysvaltoihin. Toimenpiteet ovat osa suurempaa hanketta, jolla maa pyrkii luomaan ”Kiina-vapaan toimitusketjun” harvinaisille maametalleille ja niihin pohjautuville kestomagneeteille.

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Pentagon alkaa varastoimaan ohjuksiin ja hävittäjiin tarvittavia kestomagneetteja

 

U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin

 

Kiinan ja Myanmarin raja avattu harvinaisten maametallien kaupalle

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Kiinasta maailman suurin harvinaisten maametallien tuoja