Kiinalaiset harvinaisten maametallien tuottajat ovat ilmaisseet tukensa Kiinan valtion toimille kauppasodassa Yhdysvaltoja vastaan. Markkinatutkimuslaitos Roskill arvioi, että harvinaisten maametallien vienti Kiinasta Yhdysvaltoihin laskee edelleen, vaikka erityisiä vientikieltoja ja lisätulleja ei tulisikaan.
Ryske jatkuu Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa, joka vaikuttaa maiden välisestä kaupasta riippuvaiseen teollisuuteen. Yhdysvallat on pidättäytynyt harvinaisten maametallien osalta tullimaksujen korotuksista. Harvinaiset maametallit ja muut kriittiset materiaalit rajattiin myös Yhdysvaltojen elokuussa ilmoittamien lisätullien ulkopuolelle. Markkinatutkimuslaitos Roskill arvioi, että harvinaiset maametallit säästyvät jatkossakin Yhdysvaltain tullimaksujen korotuksilta. Paljon todennäköisempää on, että Kiina asettaa itse rajoituksia maiden välillä harvinaisille maametalleille ja ja niiden raaka-aineille.
Tuottajat ilmaisivat tukensa
Association of China Rare Earths Industry (ACREI) ilmoitti elokuussa, että se tukee Kiinan valtiota tämän toimissa Yhdysvaltoja vastaan osana käynnissä olevaa kauppasotaa, kertoo Roskill. ACREI syytti Yhdysvaltoja öykkäröinnistä ja esitti voimakkaan vastalauseensa Yhdysvaltojen elokuussa määräämille lisätulleille.
Kiina pidättäytynyt toistaiseksi rajoitteista
Kiinalaiset viranomaiset eivät ole ilmoittaneet rajoitteista harvinaisten maametallien kaupankäynnille, vaikka ACREI:n ilmoitus toimiikin muistutuksena siitä, että Kiina dominoi harvinaisten maametallien kauppaa globaalisti. Harvinaisia maametalleja käytetään lukemattomissa Yhdysvalloissa valmistettavissa tuotteissa mm. öljyteollisuudessa, autoteollisuudessa, puolustusteollisuudessa ja elektroniikkateollisuudessa.
Japanin vienti kasvussa, USA:n vienti laskussa
Kiinan harvinaisten maametallien vienti kasvoi kesäkuussa 14,8 prosenttia 3.591 tonniin. Vienti Japaniin yli kaksinkertaistui toukokuun luvuista. Sen sijaan harvinaisten maametallien vienti Kiinasta Yhdysvaltoihin romahti reilut 28 prosenttia, 911 tonniin. Tämä määrä on Roskillin mukaan kuitenkin vielä normaalin kuukausittaisen vaihteluvälin puitteissa.
Mikäli tulleja määrätään yhä lisää, voi se pienentää entisestään harvinaisten maametallien kauppaa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä – vaikka erityisiä harvinaisten maametallien vientikieltoja tai tullikorotuksia ei suoraan määrättäisikään.
Lisää aiheesta:
- Rare earths: China continues to remind USA of rare earth dominance amidst trade tensions. Roskill, 9th August, 2019.
- Multi-million rare earths recycling centre coming to Birmingham. Recycling International, August 8, 2019.
- Australia’s Northern Minerals cancels rare earths deal with China firm, cites contract breach. Reuters, August 6, 2019.
- Australian rare earths miner Lynas looks set for green light in Malaysia after months of doubt. South China Morning Post, 1 Aug, 2019.
- China’s Supply of Minerals for iPhones and Missiles Could Be a Risky Trade Weapon. The New York Times, 23.5.2019.
- Fears grow that China could weaponize rare earth minerals in U.S. tech war. Japan Times, 23.5.2019.
- Explainer: China’s rare earth supplies could be vital bargaining chip in the U.S. trade war. Reuters, 23.5.2019.
- Kiinan vastaisku kauppasodassa voi olla lamauttava: ”Pelkkä uhka korostaa maailmantalouden luonteeseen liittyvää haavoittuvuutta”. Kauppalehti, 23.5.2019.
- Kiinan vastaisku kauppasodassa voi olla julma: Hallitsee suurinta osaa näistä raaka-aineista, joita ilman Yhdysvaltain teknologiateollisuus alkaa kompuroida välittömästi: ”Se vaikuttaisi kaikkeen”. Tekniikka&Talous, 23.5.2019.
- US need for rare earths an ace in Beijing’s hand. Global Times, 16.5.2019.
About the author