Timantit ovat ikuisia, mutta mikään muu ei sitten taida ollakaan. Ei ainakaan sähköautojen hankintatuki. Kiina puolittaa tänä vuonna sähköautojen hankintatuen ja tavoitteena on lopettaa tuki kokonaan vuonna 2020.

Nyt julkistettu leikkaus on linjassa Kiinan aikaisempien ilmoitusten kanssa. Valtion tuet ovat olleet yksi keskeinen tekijä sähköautojen nopean yleistymisen taustalla Kiinassa. Maa on pyrkinyt edistämään erityisesti suuremman rangen omaavia autoja. Nyt Kiina ilmeisesti uskoo, että sähköautomarkkinat on saatu niin hyvään vauhtiin, että hankintuki voidaan vaiheittain lopettaa.

 

Kuva 1. Kiinan sähköautojen hankintatukien ja tuotannon kehitys vuosina 2015 – 2018 (lähde: Benchmark Mineral Intelligence, Jan 2019)

Kiinan osuus maailman sähköauto- ja litiumakkumarkkinoista on niin valtava, että maan linjaukset sähköautojen hankintapolitiikkaan heijastuvat kriittisten materiaalien, kuten koboltin, litiumin ja nikkelin markkinoihin. Asiantuntijat odottavatkin  nyt, miten raaka-ainemarkkinat reagoivat, jos hankintatuen poistaminen hidastaa vauhtia Kiinan EV-markkinoilla.

Tilanteen uskotaan heijastuvan myös siirtymään kohti vähemmän kobolttia sisältävään akkukemiaan. Asiantuntijakommenteissa on pohdittu, hidastuuko siirtymä kohti NCM811-koostumusta (8 osaa nikkeliä, 1 osa kobolttia, 1 osa mangaania), jos sähköautojen myynnin laskiessa Kiinassa markkinoilla liikkuu enemmän kobolttia ja litiumia.

 

Kuva 2. Akkukemioiden suhteellisten osuuksien kehitys (lähde: Brendan Jephcott)

 

Vuoden 2019 alku on ollut haastava koboltille ja litiumille, joiden hinta on laskenut vuoden alusta noin 30 prosenttia.

 

Lisää aiheesta:

 

Lithium and cobalt prices down 30%; EV’s watershed moment looming?