Samaan aikaan kun muu maailma seuraa jännityksellä Afganistanin tilanteen kehittymistä, Kiinalla on katse jo tiukasti Afganistanin mineraalivarannoissa, jotka ovat yhdet maailman suurimmista, arvioi Mining Review Africa.

Afganistanin mineraalivarantojen arvoksi on arvioitu 1 000 – 3 000 miljardia dollaria. Valtavat varannot pitävät sisällään kultaa, platinaa, hopeaa, kuparia, rautaa, kromia, litiumia, uraani ja alumiini, jotka kaikki odottavat ottajaansa. Maaperästä löytyy myös korkealaatuisia smaragdeja, rubiineja ja safiireja.

Kuparia ja harvinaisia maametalleja

Yhdysvaltojen geologisen tutkimuslaitoksen USGS:n arvion mukaan Afganistanin maaperässä on 60 miljoonaa tonnia kuparia, 2,2 miljardia tonnia rautamalmia ja 1,4 miljoonaa tonnia harvinaisia maametalleja, kertoo Mining Review Africa artikkelisssaan.

Alustavat selvitykset pelkästään yhden provinssin alueella (Ghazni) osoittavat, että alueen litiumvarannot voivat olla samaa suuruusluokkaa kuin Boliviassa, jolla on yhdet maailman suurimmista litiumvarannoista.

USGS arvioi myös, että Khanneshin esiintymässä Helmandin provinssissa voi olla 1,1 – 1,4 miljoonaa tonnia harvinaisia maametalleja.

Ihmisoikeudet turvattava jos mineraalivarantoja hyödynnetään

Aiemmin tällä viikolla erään pankin edustaja totesi, että Taliban-kapinallisten käsiin on päätymässä mineraaleja, jotka voivat muodostaa vaaran koko maailmalle, kertoo Mining Review Africa artikkelissaan.

Pankin edustajan mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi aloite, joka velvoittaa minkä tahansa maan, joka hyödyntää Afganistanin mineraalivarantoja Talibanin puolesta, tulee varmistaa, että ihmisoikeuksia noudetaan ja naisten oikeuksia ei loukata.

Kiina liputti välittömästi yhteistyötä

Vain pari tuntia sen jälkeen, kun Taliban sai Afganistanin valtaansa, Kiinan ulkoministeriön edustaja kertoi Kiinan tavoitteena olevan ”friendly cooperation with Afghanistan”, kertoo CNBC uutisessaan.

Asia Times puolestaan arvioi artikkelissaan heinäkuussa, että Kiina Belt and Road –hanke ei välttämättä ihan helpolla taivu Afganistaniin. Yhtenä syynä on Pakistan ja Talibanin huonot välit. Toisaalta Talibanin puhemies on hiljattain puhunut Kiinasta Afganistanin ystävänä ja esittänyt toiveen, että Kiina rahoittaisi maan jälleenrakennusta mahdollisimman nopealla aikataululla.

(Julkaisu 18.8.2021, päivitetty 20.8.2021)

Lähteet:

  • Maailman suurimmat litumvarannot saattavat piillä Afganistanissa, ja niille riittäisi monia ottajia. Helsingin Sanomat 19.8.2021.
  • Afghanistan: a minerals fiasco, too. MiningNews, 19 August 2021.
  • The Taliban are sitting on $1 trillion worth of minerals the world desperately needs. CNN, 18 August 2021.
  • Is China About to Tuck Afghanistan Under Its Belt and Road? Bloomberg, 18 August 2021.
  • China eyes Afghanistan’s mineral wealth. Mining Review Africa, 18 August 2021. (uutiskirje)
  • China may align itself with Taliban and try to exploit Afghanistan’s rare earth metals, analyst warns. CNBC, 17 August 2021.
  • China’s Belt and Road won’t readily reach Afghanistan. Asia Times, 14 July 2021.

 

Lisää aiheesta: