Koronakriisi on nostanut esiin globaalien arvoketjujen haavoittuvuuden. Paljon on puhuttu länsimaiden riippuvuudesta Kiinasta, mutta kolikolla on myös toinen puoli: Kiina haluaa vähentää riippuvuuttaan länsimaisesta teknologiasta ja yksi avainalueista on puolijohdeteollisuus. Yksi askel tällä polulla on autovalmistaja BAIC:n ja teknologiayritys Imagination Technologiesin ilmoitus yhteisyrityksen perustamisesta kehittämään puolijohteita Kiinan autoteollisuuden tarpeisiin.
Toukokuussa 2020 allekirjoitettu yhteistyösopimus tähtää alan johtavan autoteollisuuden puolijohdeyrityksen perustamiseen. Perustettava yhteisyritys keskittyy autoteollisuuden vaatimukset täyttävien järjestelmäpiirien (system-on-chip, SoC) ja niihin liittyvien ohjelmistojen kehittämiseen, kertoo uutispalvelu AutoUpdate.
BAIC:n ja Imagination Technologiesin joint venture –yritys pyrkii johtamaan autovalmistuksen ja autoteollisuuden käyttämien puolijohteiden kehitystä, linjaavat yhtiöt lehdistötiedotteessaan. Yhtiö aikoo työskennellä muidenkin autoteollisuuden puolijohdevalmistajien kanssa edistääkseen älykkäiden ajoneuvojen (Intelligent Connected Vehicles, ICVs) kehitystä kiinalaisille asiakkaille uudenlaisella toimintamallilla.
Kuva 1. Vaikka Kiina dominoi useiden kriittisten raaka-aineiden markkinoita, puolijohdeala on tiukasti USA:n, Etelä-Korean ja Taiwanin käsissä. (kuva: AutoUpdate)
Ei omia puolijohdetehtaita
Uuden yhteistyöyrityksen pääkonttori sijoittuu Zhongguancunin Integrated Circuit Design Park –teollisuuspuistoon. Yhtiön pääomat tulevat Imaginationilta ja BAIC Capitalilta, lisää sijoittajia odotetaan mukaan tulevilla rahoituskierroksilla.
Yhtiö tulee toimimaan ilman omia tehtaita. Se keskittyy itseohjautuvien ajoneuvojen (autonomous driving assistance systems, ADAS) ja puheentunnistuksen käyttämien prosessorien tutkimus- ja kehitystyöhön. Perustettava yhteisyritys tulee lisensoimaan GPU- ja NNA-teknologiaa emoyhtiöltään Imaginationilta.
Kuva 2. Imagination kehittää autoteollisuuden käyttöön mm. VR- ja puheentunnistusratkaisuja. (Kuva: Imagination)
Puolijohteet Made in China 2025 -ohjelman kärjessä
Kiinalla, ja sen aloittelevilla siruvalmistajilla, on tavoite kirkkaana mielessä: murtaa amerikkalaisten, eteläkorealaisten, taiwanilaisten ja japanilaisten puolivalmistajien valta-asema. Kiinan valtio haluaa luoda kiinalaisen version useimmista toimialan johtavista yrityksistä, kuten Intel ja Qualcom, ja sitten tehdä niistä johtavia yrityksiä tekoälyn kaipaamien edistyksellisten sirujen valmistajien kilpailussa.
Kuva 3. Puolijohteet ovat tärkein kymmenestä teollisuuden alasta, joita Kiina haluaa kehittää Made in China 2025 -ohjelman puitteissa.
Vuoden 2018 keväällä Kiina julisti puolijohteet tärkeimmäksi kymmenestä teollisuuden alasta, joita maa halua kehittää ”Made in China 2025” –hankkeen puitteissa. Mutta Kiinan tavoitteet olivat selvät jo vuonna 2014, kun maa julkaisi National Integrated Circuit Industry Investment Fund – ohjelman (tunnetaan paremmin nimellä ”Big Fund”), jolla oli vaatimaton 21,9 miljardin dollarin siemenrahoitus. Tavoitteena oli, että tämä pääoma houkuttelisi mukaan investointia paikallistahallinnoilta ja yksityiseltä sektorilta. Big Fundin toinen rahoituskierros toi vähintään toisen mokoman lisää pääomaa. Credit Suisse on arvioinut Kiinan kokonaisinvestointien sektorille olevan noin 140 miljardin dollarin luokkaa.
Korona paljasti suomalaisen teollisuuden Kiina-riippuvuuden puolijohteissa
Metsäkoneita valmistava Ponsse kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa tällä viikolla, että yhtiöllä alkoi olla jo helmikuussa 2020 vaikeaa saada prosessoreita ja piirikortteja. Ponssen harvesterin ohjauslaitteisto pitää sisällään Aasiassa valmistettuja elektroniikkaosia. Kun koronavirusepidemia sulki tehtaat Aasiassa, joutui Ponssen tuotanto Vieremällä vaikeuksiin.
Maaliskuussa epidemia alkoi sulkea tehtaita Pohjois-Italiassa ja Saksassa, joten sieltäkään ei saatu enää osia. Huhtikuussa 2020 Ponsse joutui supistamaan tuotannon komponenttipulan vuoksi yhteen vuoroon, kertoo HS artikkelissaan.
Vastaavanlaisia tapauksia löytyy Suomesta varmasti paljon koneenrakennus- ja muilta valmistavan teollisuuden aloilta.
EU:n vastaus puolijohdekisaan: IPCEI on Microelectronics
Myös EU on herännyt puolijohdemaailman Euroopan kannalta epäsuotuiseen geopoliittiseen kehitykseen. Vuoden 2018 lopulla Euroopan komissio hyväksyi “IPCEI on Microelectronics” –ohjelman. IPCEI eli Important Project of Common European Interest antaa ohjelmassa mukana oleville maille mahdollisuuden myöntää yritysten hankkeille valtionapua yli normaalien rajojen. Raha ohjelmaan tulee siis jäsenmailta, ei EU:lta. Vastaavaa menettelyä on käytetty isommassa mittakaavassa eurooppalaisen akkuteollisuuden vauhdittamiseksi.
IPCEI on Microelectronics -ohjelman veturimaita ovat Ranska, Saksa, Italia ja Iso-Briannia. Maat saivat luvan jakaa 1,75 miljardia euroa kansallista tukea hankkeille. Tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa eurooppalaista mikroelektroniikan osaamista laajasti puolijohteiden suunnittelusta ja valmistuksesta eri sovellusalueisiin asti. Hankkeessa on mukana 20 eurooppalaista yritystä, jotka yhdessä toteuttavat 40 alaprojektia. Yritysten investointeja pitäisi syntyä julkisen rahan vipuvoimalla 6 miljardia euroa ohjelmassa mukana olevissa projekteissa.
Kuva 4. IPCEI on Microelectronics -ohjelman rakenne ja eri teema-alueiden vetäjät. (Kuva: IPCEI on Microelectronics -hanke)
(Julkaistu 17.5.2020)
Lähteet:
- BAIC Capital and Imagination Technologies announce automotive JV. AutoUpdate, 7 May 2020.
- Imagination Technologies and BAIC Capital announce automotive joint venture. Press Release, Imagination Technologies, 7 May 2020.
- Ensin loppuivat komponentit, sitten hyytyi myynti – Suomi elää viennistä ja nyt vientiyritykset miettivät, miten ne selviävät loppuvuodesta. HS 15.5.2020.
- China’s upstart chip companies aim to topple Samsung, Intel and TSCM. Asia Nikkei, 25.5.2018.
Lisää aiheesta:
Kiina haluaa nousta maailman johtavaksi puolijohdevalmistajaksi