Kivihiilen korkean hinnan ja valtion tiukan sähkön säännöstelyn aiheuttama Kiinan energiakriisi on vaikuttanut maan valmistavan teollisuuden toimintaan. Syyskuun tuotantoluvut kertovat yllättäen teollisen aktiviteetin vähentymisestä, kertoo Foreign Policy -lehti China Brief -uutiskirjeessään. Positiivista tilanteessa on, että pilviin nousseiden laivarahtien hinnat ovat kääntyneet laskuun.

Kansalaisilla on haastetta pitää valot palamassa, samaan aikaan kun maan johtajat Pohjois-Kiinassa, jossa talvi lähestyy kovaa vauhtia, seuraavat silmä kovana kivihiilen toimitussopimuksien tilannetta. Erityisen tiukka tilanne on Koillis-Kiinan alueella, jonne maan raskasta teollisuutta on keskittynyt.

Foreign Policyn analyysin mukaan energiaongelmien juurisyy on se, että Kiinan talous on edelleen pohjimmiltaan riippuvainen kivihiilestä. Vaikka sähköpula ennen pitkää helpottaa, kivihiilen korkea hinta aiheuttaa ongelmia pohjoisessa, jossa köyhä kansa lämmittää talvella kivihiilellä. Tämä kotipoltto vastaa 7 prosentista maan kivihiilen käytöstä.

Laivarahdin hinta putoaa vauhdilla

Kiina valmistavan teollisuuden ongelmilla on sentään yksi positiivinenkin vaikutus: kustannukset Kiinasta laivattavalle rahdille ovat yllättäen laskeneet reippaasti. Laivarahdin hinta putosi viime viikolla 30 prosenttia, kertoo Foreign Policy.

Rahtihinnoissa on kyllä rutkasti laskuvaraa. Elokuussa merikontin kuljetus Kiinasta Yhdysvaltoihin maksoi yli 20 000 dollaria. Globaalit laivarahdin hinnat ovat nousseet koronan ja sitä seuranneen vahvan nousukauden aikana 500 prosenttia.

Toim.huom. Jos Kiinan asiat kiinnostavat – ja syytä on kiinnostaa, jos on jollain tavalla tekemisissä kriittisten materiaalien, akkuteollisuuden, sähköautojen, uusiutuvan energian teknologioiden tai puolijohteiden kanssa – niin Foreign Policy -lehden uutiskirjeet ovat mielenkiintoista luettavaa. James Palmerin China Brief kiteyttää hienosti viikon tärkeimmät tapahtumat Kiinassa ja muutenkin Kaakkois-Aasian alueella sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden päivän tilanteen.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

(Julkaistu 10.10.2021)

Lähteet:

  • Foreign Policyn uutiskirje 6.10.2021

Lisää aiheesta:

 

Kiinan toimitusketjujen häiriöt vaikuttavat merkittävästi myös Etelä-Korean puolijohdeteollisuuteen

 

Kiinan päästöleikkauksista aiheutuvat sähkökatkot iskevät puolijohdeteollisuuteen ja globaaleihin toimitusketjuihin

 

Konttipula kampittaa tavarantoimituksia Kiinasta

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”

 

Merikuljetusten globaalit ongelmat jatkuvat edelleen