Kiinan tavoitteena on päästä 70 prosenttisesti omavaraiseksi puolijohdeteollisuudessa vuoteen 2025 mennessä. Yhdysvallat on kuitenkin tekemässä tämän pyrkimyksen tyhjäksi. Etelä-Korean puolijohdeyrityksille tilanne avaa uusia kasvumahdollisuuksia, arvioi Business Korea artikkelissaan.

Teollisuuslähteiden mukaan Kiinan osuus puolijohteiden globaalista kysynnästä on noin 60 prosenttia. Kiinan osuus puolijohteiden tuotannosta on kuitenkin vain noin 16 prosenttia, kertoo Business Korea.

Kiinan omavaraisuusaste puolijohteissa on tällä hetkellä alle 30 prosenttia, vaikka maan tavoitteena oli 40 prosentin omavaraisuus vuoteen 2020 mennessä. Eikä tulevaisuus lupaa parannusta tilanteeseen: markkinatutkimuslaitos IC Insightsin mukaan luvun ennakoidaan laskevan alle 20 prosenttiin vuonna 2025.

 

Kuva 1. Puolijohteet ovat tärkein kymmenestä teollisuuden alasta, joita Kiina haluaa kehittää Made in China 2025 -ohjelman puitteissa

Yhdysvalloilla kuristusote Kiinasta

Juuri nyt Yhdysvalloilla on tiukka ote Kiinasta esimerkiksi elektroniikkasuunnitteluohjelmistojen, puolijohteiden valmistukseen käytettävien laitteiden ja keskeisten IPR:ien osalta, listaa Business Korea artikkelissaan.

Näissä tuotteissa Yhdysvaltojen markkinaosuus on globaalisti 70 – 90 prosentin luokkaa. Lisäksi Yhdysvallat on estänyt yrityskauppoja, joissa toisena osapuolena on kiinalaisyritys. Kiina on yrittänyt ostaa useita yrityksiä, kuten Lumileds, Lattice Power ja Aixtron, mutta nämä ostoyritykset ovat kariutuneet.

Etelä-Korealla kasvun paikka

Business Korean mukaan Etelä-Korean mahdollisuudet ovat nimenomaan puolijohdetehtaissa, joissa mikropiirejä valmistetaan. Vaikka ilman omia tehtaita toimivien amerikkalaisyhtiöiden markkinaosuus on 64 prosentin luokkaa, amerikkalaisten osuus puolijohdetehtaista on noin 9 prosenttia, muistuttaa lehti artikkelissaan.  Yhdysvallat pitää Kiinan kurissa ulkoistamalla valmistusta taiwanilaisille ja etelä-korealaisille yrityksille.

Business Korean haastatteleman teollisuuden asiantuntijan mukaan Taiwanin markkinaosuus puolijohdetehtaista on 64 prosenttia ja Etelä-Korean 17 prosenttia. Yhdessä Taiwan, Etelä-Korea ja Yhdysvallat vastaavat lähes 90 prosentista markkinoista, mikä tarkoittaa, että näiden kolmen maan yhteenliittymä on tehokas työkalu Kiinaa vastaan.

Taiwan on riippuvaisempi Kiinan markkinoista kuin Etelä-Korea, muistuttaa teollisuuden edustaja. Taiwan myös käyttää hyväkseen Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kilpailutilannetta. Asiantuntijan mukaan Etelä-Korean pitäisi noudattaa Taiwanin esimerkkiä.

Toim.huom. Kiinalla on haastava tilanne, kun maa tarvitsee kipeästi puolijohteita, mutta Yhdysvaltojen vetämä rintama pyrkii pitämään valttikortit tiukasti omissa käsissään. Taiwan tosin tuntuu pelaavan yhtäaikaa molempiin maaleihin, kun maa tekee sujuvasti kauppaa sekä USA:n että Kiinan kanssa. Itsellekin on tullut viimekset tällä viikolla tiedusteluja Kiinasta, olisiko meillä myydä elektroniikkakomponentteja. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi Taiwan on geopoliittisesti niin iso kysymys Kiinalle ja Yhdysvalloille. Toivottavasti tätä puolijohteisiin liittyvää haastetta ei lähdetä ratkomaan asevoimien avulla.

(Julkaistu 28.5.2021)

Lähteet:

  • China Failing to Rise in Global Semconductor Industry. Business Korea, 27 May 2021.

 

Lisää aiheesta: