Markkinatutkimuslaitos Adamas Intelligence on julkaissut tuoreen raporttinsa harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien kestomagneettien markkinoista vuoteen 2030 saakka. NdFeB-magneeteissa käytettävien pulvereiden ja yhdisteiden hintojen ennustetaan laskevan tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia.

Korona on jättänyt jälkensä myös kestomagneettien kysyntään: vuosina 2015 – 2019 NdFeB-yhdisteiden ja –pulvereiden hinnat nousivat vuosittain 6,4 %. Nyt Adamas Intelligence ennustaa, että NdFeB-pulvereiden ja –yhdisteiden hinnat tulevat putomaan koronaepidemian negatiivisten vaikutusten takia vuoden 2020 aikana 9,3 %.  Korona heijastuu kaikkeen kysyntään sähköautojen moottoreista tuulivoimaloiden generaattoreihin, kulutuselektroniikkaan, ladattaviin työkaluihin ja kymmeniin muihin applikaatioihin ja käyttökohteisiin, listaa Adamas Intelligence.

Kysyntä elpyy nopeasti vuonna 2021

Adamas uskoo, että keskeisten markkinoiden avautuminen uudelleen Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vuoden 2020 lopulla ja siirryttäessä vuoteen 2021 saa useimpien NdFeB-magneettien käyttökohteiden kysynnän elpymään voimakkaasti vuonna 2021. Kasvun ennustetaan  kasvavan tasaisesti vuonna 2022 ja siitä eteenpäin vuosikymmenen loppuun tai jopa pidemmällekin.

Kuva 1. Suomalaisen Neorem Magnetsin valmistamia NdFeB-kestomagneetteja (Lähde: Neorem Magnets)

Vahvaa kasvua vuosikymmenen loppuun

Ennusteessa Adamas Intelligence arvioi NdFeB-yhdisteiden ja –jauheiden kysynnän kasvavan keskimäärin 9,7 % vuodesta 2020 vuoteen 2030. Tämä nostaa vastaavasti kestomagneeteissa käytettävien harvinaisten maametallien (neodyymi, praseodyymi, dysprosium ja terbium) kysyntää.

Adamas ennustaa myös, että saman tarkastelujakson aikana magneeteissa käytettävien harvinaisten maametallien oksidien kysyntä kasvaa kollektiivisesti hieman maltillisemmalla 7,1 % vuosivauhdilla samaan aikaan, kun tuotanto yrittää pysyä nopeasti kasvavan kysynnän vauhdissa.

(Julkaistu 22.8.2020)

Lähteet:

  • Rare Earth Magnet Market Outlook to 2030. Adamas Intelligence, 14 Aug 2020.
  • Rare earthts: A not ”quite so” bullish forecast. Roskill, 20 Aug 2020.

Lisää aiheesta:

Kiinan sanktiot Lockheed Martinille: päätyvätkö harvinaiset maametallit mukaan listalle?

 

Kiinan harvinaisten maametallien tuotantokapasiteetista käytössä vain 20% yritysten kärsiessä logistiikka- ja työvoimaongelmista

 

Pentagon alkaa varastoimaan ohjuksiin ja hävittäjiin tarvittavia kestomagneetteja

 

U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Harvinaiset maametallit