Alkuvuodesta 40 miljoonan euron rahoitusjärjestelystä Keliber Oy:n kanssa sopinut ja 15 miljoonan euron osakemerkinnän tehnyt etelä-afrikkalainen Sibanye Stillwater Ltd. aikoo jatkaa laajentumista akkumetalleihin. Vihreät metallit ajavat nyt kullan ja muiden jalometallien ohi, kertoo yhtiön yrityskaupoista vastaava johtaja Mining.comin artikkelissa.

Osa maailman suurimmista kaivosyhtiöistä on laajentamassa vihreään vallankumoukseen tarvittaviin innovaatiometalleihin, kuten sähköautojen ajovoima-akuissa käytettäviin metalleihin. Esimerkkinä Mining.com mainitsee Johannesburgissa pääkonttoriaan pitävän Sibanyen tekemät yrityskaupat Ranskassa ja Suomessa. Ranskassa Sibanye osti Erametilta nikkelin hydrometallurgisen käsittelylaitoksen ja Suomessa osuuden Keliberin litiumhankkeesta.

Strateginen laajentuminen akkumetalleihin

Etelä-Afrikasta lähtöisin oleva jalometallien (platinaryhmän metallitkulta) tuottaja toimittaa metalleja useisiin ilmastokriittisiin ratkaisuihin (ks. kuva 1 alla). Laajentuminen akkumetalleihin on osa yhtiön strategiaa.

Kuva 1. Sibanye Stillwater toimittaa “vihreitä metalleja” mm. autojen katalysaattoreihin. Jatkossa yhtiö haluaa mukaan myös akkumetallien markkinoille. (Kuva: Sibanye Stillwater Limited)

Kultasektorilla vaikea löytää kovia tuottoja

Ranskan ja Suomen investoinnit ovat esimakua siitä, miten Sibanyen toimitusjohtaja Neal Froneman aikoo kasvattaa yhtiötä jatkossa. Froneman on jo aiemmin ehtinyt muuttaa Sibanyen Etelä-Afrikkaan keskittyneestä kultakaivosyhtiöstä platinaryhmän metallien jättiläiseksi, joka kasvaa vauhdilla niin kotimaassaan kuin Yhdysvalloissakin, kertoo Mining.com.

Sibanyen toimitusjohtaja kertoi sijoittajille suunnatussa infotilaisuudessa, että kultasektorilla on vaikea löytää tällä hetkellä tuottavia kohteita: ”I don’t see gold price doubling or tripling, but I see battery metals doing that in the not too distant future”, selitti Froneman sijoittajille.

Sibanye on edelleen kiinnostunut kasvattamaan kullantuotantoaan pidemmällä tähtäimellä. Aiemmin tänä vuonna yhtiö on kertonut olevansa valmis investoimaan jopa 5 miljardia dollaria kultahankkeisiin, joiden vuosituotanto on yli miljoona unssia.

Yhtiö selvittää myös vaihtoehtoja kehittää uraanihankkeita kahdessa kohteessaan Etelä-Afrikassa, jossa Sibanye arvioi kullantuotantonsa hiljalleen vähentyvän vuodesta 2025 eteenpäin, kun kaupallisesti käyttökelpoiset esiintymät hiipuvat.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 12.9.2021)

Lähteet:

  • Sibanye wants to tap green metals boom as gold deals lack value. Mining.com, 9 September 2021.
  • Sibanye-Stillwater secures nickel facility from Eramet SA. Mining Global, 3 August 2021.
  • Keliberin ja Sibanye-Stillwaterin rahoitusjärjestelyn ensimmäinen vaihe päätökseen. Keliber Oy, 19.3.2021.
  • Lithium: Sibanye diversifies into battery metals through Keliber investment. Roskill, 3 March 2021.

 

Lisää aiheesta: