Hyviä uutisia Keliberiltä: kaivosyhtiön omasta malmista toteutettu jatkuvatoiminen litiumhydroksidin pilot-koeajo (”LiOH-pilotti”) osoittaa  tuotantoprosessin toimivuuden. Pilotissa tuotettiin yhtiön tiedotteen mukaan erittäin puhdasta litiumhydroksidia.

Tammikuussa 2020 Keliberin yhteistyökumppanilla Outotecillä tehty litiumhydroksipilotti oli viimeinen osa yhtiön kolmivaiheista jatkuvatoimista pilot-mittakaavan koeohjelmaa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Pilotin tavoitteena oli tuottaa akkulaatuista litiumhydroksidi-monohydraattia, optimoida tuotantoprosessin virtauskaavioita ja prosessiparametrejä. Lisäksi haluttiin osoittaa valittu tuotantoteknologia toimivaksi.

Laatu ja saanto hyvät

Keliber kertoo, että kaksi viikkoa kestäneen jatkuvatoimisen LiOH-pilotin tavoitteet saavutettiin sekä laadun että saannon osalta. Tuotteen puhtaus, joka saavutettiin yhdellä kitetytysvaiheella, oli erittäin korkea. Lisäksi litiumin saanto prosessissa oli korkea, jopa parempi kuin mitä yhtiö on käyttänyt lopullisessa kannattavuustarkastelussa helmikuussa 2019.

Tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024

Tammikuussa 2020 Keliber kertoi hankkeensa viivästyvän useita vuosia aiemmin arvioidusta. Aiemman aikataulun mukaan tuotannon piti käynnistyä nopeimmillaan jo vuoden 2021 lopulla. Nyt yhtiön tavoitteena on käynnistää tuotanto vuonna 2024, täydessä vauhdissa tuotanto olisi vuonna 2025.

YLE:n haastatteleman  Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lambergin mukaan syynä hankkeen viivästymiseen on lupaprosessien venyminen ja rahoittajien innon laantuminen. Rahoittajien kiinnostusta vähensi litiumin hinnan voimakas lasku viime vuonna. Lambergin mukaan hinta tipahti peräti 40 prosentilla, mutta on kääntynyt tänä vuonna jo uudelleen nousuun. Myös litiumyhtiöiden pörssikurssit ovat Lambergin mukaan palautumassa ennalleen (YLE 31.1.2020).

 

Lähteet:

  • Jatkuvatoimisesta pilotista akkulaatuista litiumhydroksidia. Keliber Oy, 17.2.2020.

Lisää aiheesta:

  • Pertti Lamberg appointed as the new managing director of AA Sakatti Mining Oy. Anglo American,19 Feb 2020.
  • Pertti Lamberg jättää yhtiön – Hautala Keliberin toimitusjohtajaksi. Keliber Oy, 18.2.2020.
  • Kaustinen ja Kokkola harmissaan Keliberin hankkeen viivästymisestä – ”Ei se hirveän kauas karkaa kuitenkaan”. YLE, 3.2.2020.
  • Kaivosyhtiö Keliberin suuri litium-hanke viivästyy vuosia aiemmin arvioidusta – Tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024. YLE, 31.1.2020.

Keliberin litium-hanke viivästyy – tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024

 

Sähköautojen heikko kysyntä Kiinassa heijastuu akkumetallien markkinoille

 

Litium